Finparáda Vám pomůže vybrat ten nejvhodnější finanční produkt
Bankovní účtySpořenípenzePůjčkyPojištěníInvesticeSpočtěte sibanky ...

Trh s nemovitostmi v Praze. Investiční příležitosti na zlatém podnose?

22.11.2012  |  Michal Bubák


Hypoteční trh v Praze a Středočeském kraji dosáhl ve 3. čtvrtletí letošního roku objemu 10,25 miliardy korun, což je oproti stejnému období loňského roku mírný zhruba jednoprocentní pokles. Celkem bylo poskytnuto přes 5 000 hypotečních úvěrů, přičemž 25 % z nich bylo uzavřeno u Hypoteční banky. Průměrná výše hypotečního úvěru dosáhla 2,05 milionu korun.

Koupit v Praze nemovitost je nyní velmi zajímavou investiční alternativou

„Pražský trh je specifický svou velikostí. Jedná se o trh s nejvyššími cenami, je zde největší zastoupení developerů a na zdejším trhu se odehrává více jak 50 % nemovitostních transakcí z celé republiky,“ říká Petr Svoboda, ředitel regionální pobočky na Praze 1. „Je zde velké množství neprodaných bytových jednotek v novostavbách a jsou zde patrné značné cenové rozdíly mezi jednotlivými lokalitami, a i developerskými projekty. Na trh se také dostaly nové bytové jednotky s cenou pod jeden milion korun,“ uvádí dále Petr Svoboda. V Praze rovněž dochází ke znatelné změně na trhu. Stále více bonitních klientů v současné době využívá ideální příležitosti k investování do nákupu nemovitosti a nemovitost vnímá jako investici. „To je dáno velice příznivými podmínkami, kdy na trhu je celá řada cenově dostupných nemovitostí a naše banka nabízí nízké úrokové sazby, což sebou nese velice zajímavý potenciál pro zhodnocení peněz,“ dodává Petr Svoboda.

Trh s nemovitostmi se v hlavním městě chová pružněji než ve zbytku republiky

Ceny bytů v Praze přitom podle HB INDEXu cen nemovitostí klesaly v uplynulém čtvrtletí rychleji, než byl celorepublikový průměr. „Je zde jednoznačně největší konkurenční prostředí. Proto je, z pohledu klientů, velmi výhodné jednat o hypotéce právě v bankách, které působí v Praze. Dalším klientsky příznivým faktorem je to, že od počátku roku stále klesají úrokové sazby,“ uvedl Drahomír Najdenov, ředitel regionální pobočky na Praze 5. Průměrná velikost bytu, který byl v Praze financován hypotečním úvěrem, je 63 m2. U rodinných domků je to přes dvojnásobek, přesně 148 m2.

Do koupě nemovitostí či pozemků neinvestují své peníze jen podnikatelé

V posledních týdnech se začal v Praze a okolí také oživovat developerský trh, protože se zvýšila poptávka po novostavbách bytových jednotek. V Praze je také zřejmý větší trend v oblasti koupě nemovitostí za účelem dalšího pronájmu, většinou u bytů, a to stále častěji i u nepodnikatelů. Taktéž koupě pozemků má mírně vzestupný trend, protože z pohledu HB INDEXu se jeví jako velmi dobrá a trvale se zhodnocující investice. „Trh pozemků v okolí Prahy, cca do 30 km, je velmi zajímavý a v této oblasti poptávka roste. Na trhu se také projevuje zvýšený zájem o hodnotnější nemovitosti v lukrativních lokalitách,“ dodává Drahomír Najdenov.




    



Kalkulačka Vám najde nejvýhodnější hypotéku - zde
Porovnání podílových fondů. Který je nejvýnosnější, jaké si účtují poplatky? - zde




všechny články
Dále v rubrice

Jak financovat nemovitost bez hypotéky

Obrázek: Hypotéka Financování bydlení bez hypotečního úvěru. Možností je několik. Jaké to jsou a jaké mají klady a zápory?

Jaké jsou plány XTB pro rok 2024?

Obrázek: Akcie Společnost XTB, globální fintech poskytovatel online investiční platformu a mobilní aplikaci, představila svoje plány pro rok 2024. Zároveň oznámila nový milník – její služby nyní využívá jeden milion zákazníků po celém světě. Tento úspěch přišel něco málo přes tři roky poté...

Digitalizace bank - co si nově můžete sjednat online?

Obrázek: Digitalizace Banky svým klientům stále více nabízejí možnost sjednání produktů a služeb z pohodlí domova. Novinky v online sjednání představila Raiffeisenbank a ČSOB. Raiffeisenbank umožňuje od poloviny března právnickým osobám zakládat účty online a klienti ČSOB...

Co je to flipování nemovitostí a vyplatí se vůbec někdy?

Obrázek: Peníze a dům Flipování nemovitostí, proces nákupu a rychlého prodeje nemovitostí za účelem zisku, se v posledních letech stalo populární investiční strategií. Na českém trhu lze v roce 2024 očekávat pokračující zvyšování poptávky po bytech, zejména...

všechny články v rubrice









   
 
Minutová půjčka
Minutová půjčka od 4,8 % p.a.
Raiffeisenbank




Bankovní účtySpořeníPenzePůjčkyPojištěníInvesticeSpočtěte siBanky, pojišťovny, ...DomůO FinparáděTiskRedakceNapište nám  


Finparáda - finance na dlani   Všechna práva vyhrazena
Scott & Rose, s.r.o., U Chaloupek 410/5, 182 00 Praha 8, IČ: 26148374, DIČ: CZ26148374, Email: redakce@finparada.cz