Finparáda Vám pomůže vybrat ten nejvhodnější finanční produkt
Bankovní účtySpořenípenzePůjčkyPojištěníInvesticeSpočtěte sibanky ...

Raiffeisenbank uvádí „vychytanou“ verzi mobilního bankovnictví využívající QR kódy. Do mobilu míří i ZUNO

27.11.2012  |  Michal Bubák


Raiffeisenbank si dala na čas a s mobilní aplikací pro chytré telefony přichází až jako jedna z posledních. Tvůrci aplikace sdělují, že to rozhodně není chybou, neboť banka se mohla poučit z nedostatků aplikací konkurenčních bank a přijít již s „vychytanou“ verzí.

Mobilní eKonto je ode dneška dostupné na telefonech iPhone a mobilech s operačním systémem Android. Během pár týdnů (prý do Vánoc) se použití rozšíří i na tablety iPad, některé iPody a tablety s Androidem verze 3.0 a vyšší. Aplikace je zdarma k dispozici v App Store a Google Play, stáhnout ji můžete také přímo ze stránek banky. Aktivovat ji lze až na pěti přístrojích.

Již den před spuštěním mobilního eKonta to byla Komerční banka, kdo přišel s inovovanou verzí mobilního bankovnictví Mobilní banka 2 s možností platby přes QR kód. Více si můžete přečíst v článku: Komerční banka jako první zavádí platby prostřednictvím QR kódů.

Tomáš Kofroň, tiskový mluvčí banky, doplňuje, že to byla Raiffeisenbank, kdo systém plateb přes QR kód vyvinul a v zájmu rozšíření služby jej přinesl na Českou bankovní asociaci tak, aby ČBA tento systém přijala za svůj standard a bylo možné jeho plošné rozšíření. A klienti Raiffeisenbank již nyní mohou QR platby využít ve více než tisícovce eshopů nebo platit mezi sebou při použití bezkontaktní technologie NFC.

Podle Aleše Dyndy z Raiffeisenbank je přenos informací pomocí QR kódu spolehlivější než skenování složenek. „Pokud ho foťák přečte, přenese obsah stoprocentně správně, poradí si dokonce až s 30procentním poškozením kódu,“ dodává Petr Dvořák ze společnosti Inmite.

Pomocí QR kódu je možné sdílet třeba číslo účtu mezi telefony navzájem. Odpadne tak opisování dlouhého čísla a možnost udělat při tom chybu. 

Přímo prostřednictvím mobilního telefonu si můžete u Raiffeisenbank vyřídit půjčku. „Jsme první bankou, která dotáhla tento proces do konce,“ říká mluvčí banky Tomáš Kofroň.

Prvotní aktivace aplikace bude trochu komplikovanější, než je tomu třeba u zmiňovaného mobilního bankovnictví Komerční banky. Kromě mobilu musíte být totiž zároveň přihlášení v internetovém bankovnictví na počítači. Je to kvůli většímu zabezpečení, a jen napoprvé. Jakmile si zvolíte svůj S-PIN, tak můžete účet již kompletně ovládat přímo z telefonu. Mobilní bankovnictví je propojené s internetovým, takže se každá operace provedená na mobilu okamžitě objeví i na počítači a naopak.
 
Výtkou by mohlo být, že pomocí mobilní aplikace ovládáte pouze účty. Investice, stavební spoření či hypotéku budete muset řešit přes počítač. Aplikaci také nemohou využít majitelé mobilů s operačním systémem Symbian či Windows.
.
Stažení aplikace je zdarma, její funkce a služby jsou pak zpoplatněny stejně jako služby poskytnuté prostřednictvím internetového bankovnictví.


Autor fotografie: Raiffeisenbank

Co Mobilní eKonto nabízí:


V aplikaci bez nutnosti přihlášení najdete tyto služby:
• hledání nejlepší ceny zboží na internetu
• lokalizace nejbližšího bankomatu nebo pobočky
• založení eKonta z pohodlí domova
• aktuální kurzy cizích měn
• vyhledání nejbližších partnerů programu Sphere card

V aplikaci po přihlášení můžete využít:
• zobrazení zůstatků na běžném a spořicím účtu
• přehled pohybů a blokací na účtu
• zadání, změna, dopodepsání nebo ukončení příkazu k úhradě
• vytvoření platby z QR kódu
• předání čísla účtu pomocí SMS, e-mailu nebo QR kódu
• informace o kreditních a debetních kartách
• zamykání / odemykání debetní karty
• rychlé splacení zůstatku na kreditní kartě
• žádost o předschválený úvěr (osobní půjčka, kontokorent, kreditní karta) bez nutnosti návštěvy pobočky
• změna S-PINu pro přístup do aplikace

Mobilní eKonto je dostupné na telefonech a tabletech:
• s OS Android verze 2.2 pro telefony
• s OS Android verze 3.0 pro tablety
• s iOS (iPhone, iPad a některá zařízení iPod Touch) verze 5 a 6


ZUNO bank též přichází s plnohodnotnou mobilní aplikací

Ve středu 28. listopadu 2012 představí svoji mobilní aplikaci Zuno banka. Mohou ji využít majitelé iPhonů i mobilů s Androidem.

Zde aktivace probíhá pouze v mobilu, stejně tak volba PIN. Na rozdíl od mobilního eKonta v mobilní Zuno bance si úvěr nevyřídíte. U karet je možné přímo v aplikaci měnit limity plateb v obchodech či při výběrech z bankomatů. Nastavením limitu na nulu tak lze rychle kartu ochránit před zneužitím. Aplikace nabízí i skenování složenek a faktur. Aby však načtení faktury proběhlo tak, jak má, budete potřebovat telefon s dostatečně kvalitním fotoaparátem.

Dále čtěte:
Komerční banka jako první zavádí platby prostřednictvím QR kódů

Na Mall.cz a Kasa.cz zaplatíte přes internetové bankovnictví či Mobito

Zuno Bank s novou aplikací pro mobilní telefony

Mobilní peněženkou Mobito platilo již 11 tisíc uživatelů

Smartbanking od ČSOB je mobilní aplikací roku ve své kategorii




    



Žebříček s nejlepšími osobními účty podle odborníků - zde
Kalkulačka Vám odpoví, která banka nabízí účet s nejnižšími poplatky - zde




všechny články
Dále v rubrice

Denní zprávy

Obrázek: Denní zprávy Zajímá vás svět finančních produktů a služeb, ale i ekonomická témata? Každý všední den pro vás připravíme přehled těch nejzajímavějších informací a novinek z finančního trhu za den předchozí. Sledujte naše...

Platby na kontakt: hodně klientů, málo plateb

Obrázek: Žena s mobilem v ruce Snazší posílání peněz mezi lidmi pomocí telefonního čísla namísto čísla bankovního účtu už půl roku umožňuje služba Platby na kontakt. Za tu dobu se do ní přihlásilo půl milionu klientů šestice bank, které tento typ transakcí umožňují...

Digitalizace bank - co si nově můžete sjednat online?

Obrázek: Digitalizace Banky svým klientům stále více nabízejí možnost sjednání produktů a služeb z pohodlí domova. Novinky v online sjednání představila Raiffeisenbank a ČSOB. Raiffeisenbank umožňuje od poloviny března právnickým osobám zakládat účty online a klienti ČSOB...

Odměna až 24 000 Kč nebo televize. Jaké jsou nové odměny bank?

Obrázek:Běžné účty slevy a bonusy UniCredit Bank nabízí až 24 000 Kč při sjednání nové půjčky. Air Bank spouští svět výhod Unity. Jaké výhody a odměny nabízejí banky v dubnu? Přehled slev a bonusů najdete v našem článku...

všechny články v rubrice









   


Bankovní účtySpořeníPenzePůjčkyPojištěníInvesticeSpočtěte siBanky, pojišťovny, ...DomůO FinparáděTiskRedakceNapište nám  


Finparáda - finance na dlani   Všechna práva vyhrazena
Scott & Rose, s.r.o., U Chaloupek 410/5, 182 00 Praha 8, IČ: 26148374, DIČ: CZ26148374, Email: redakce@finparada.cz