Finparáda Vám pomůže vybrat ten nejvhodnější finanční produkt
Bankovní účtySpořenípenzePůjčkyPojištěníInvesticeSpočtěte sibanky ...

Polovina Čechů si přeje zlepšit v novém roce svou finanční situaci

18.12.2012  |  Zdeněk Bubák


Téměř polovina Čechů (49 %) si s probuzením v prvním dni roku 2013 dá novoroční předsevzetí, které souvisí se zlepšením jejich finanční situace. Vyplynulo to z mezinárodního dotazování ING Bank, kterého se zúčastnilo 14 tisíc respondentů ze 14 zemí. S finančními předsevzetími jsme přitom u nás lehce nad evropským průměrem, který je 40 %. Mladí Češi do 35 let se budou snažit více šetřit, zatímco starší generace chce lépe kontrolovat své výdaje.

Ačkoliv úbytek na váze a zbavení se zlozvyků, jako je kouření nebo alkohol, stále patří k oblíbeným předsevzetím, zdá se, že rozšířená budou v příštím roce i ta, která souvisejí s financemi. Záměry finančního rázu se ve skutečnosti objevily v odpovědích respondentů mezinárodního průzkumu ING Bank častěji než ty ostatní. Z našich sousedů si nejčastěji dávají předsevzetí týkající se financí obyvatelé Rakouska, a to ve více než 50 % případů. Naopak mezi Slováky plánuje nějakou změnu v této oblasti života jen zhruba každý třetí.

U České populace má finanční předsevzetí nejčastěji podobu snížení zadlužení. To by si přálo 18 % populace. Zhruba stejné množství Čechů by chtělo více šetřit (17  %). Zhruba každý desátý Čech by pak chtěl také lépe zvládat vlastní finanční situaci díky lepší kontrole svých výdajů. 

Poměrně specifickou skupinu v průzkumu tvoří mladí Češi do 35 let, z nichž nějaké to finanční předsevzetí plánuje více než polovina (52 %). Ve skupině 35–54 let jde o polovinu respondentů a u generace 55+ se bude v nadcházejícím roce na finance více soustředit 42 % Čechů. Zatímco ve skupině do 35 let chtějí lidé nejčastěji více šetřit, skupina respondentů středního věku by ráda snížila své zadlužení. Předsevzetím starší generace je lepší kontrola výdajů.

Pokud si lidé dávají novoroční předsevzetí týkající se financí, doporučují odborníci pro větší úspěch a dosažení cíle být konkrétnější.
•    Cíl ušetřit měsíčně 500 korun je jistě lepší než obecné přání „více šetřit“.
•    Napište si daný finanční cíl do diáře, rozplánujte si jednotlivé fáze spoření po jednotlivých časových etapách a dosažené výsledky pravidelně kontrolujte.
•    Motivujte se dárkem, který vám udělá radost a který si „slíbíte“ nyní a pořídíte na konci roku, pokud svůj cíl splníte.
•    Je dobré si stanovit pevný začátek, od kdy budete spořit. Nový rok je k tomu zcela ideální.

Už letos na Vánoce se bude za dárky utrácet méně

Letos se za vánoční dárky bude utrácet méně než loni, ukázal průzkum MasterCard, který realizovala agentura INCOMA GfK. Tuto informaci potvrdilo skoro 40 % dotazovaných. Nejméně se budou omezovat mladí lidé ve věku do 29 let. Tato věková kategorie bude také nejvíce k pořizování vánočních dárků využívat internet.

„Náš průzkum ve spolupráci s INCOMA GfK ukázal, že více než polovina dotázané internetové populace (54 %) utratí za vánoční dárky zhruba stejně jako loni, 39 % méně než loni a pouhých 7 % více než minulý rok,“  říká Tereza Janková, marketingová ředitelka MasterCard Europe pro Českou republiku a Slovensko. Největší podíl těch, kteří budou nakupovat méně než loni je ve věku 60 – 69 let (48 %). Naopak ti, kteří budou utrácet více než loni, jsou zejména ve věkové skupině do 29 let (17 %).

Téměř 80 % dotázaných uvedlo, že plánuje letos nakupovat vánoční dárky na internetu. Mezi nimi je však 25 % těch, kteří takto nakoupí méně než loni a jen 15 % těch, kteří na internetu nakoupí více dárků než v loňském roce.  Obliba nákupů na internetu zřetelně souvisí s věkem, největší zastoupení těch, kteří na internetu letos dárky kupovat nebudou, je ve věku 60 – 69 let (28 %). Naopak nejvíce těch, kteří plánují větší objem nákupů na internetu, je ve věku do 29 let (21 %).
 
Plánujete nakupovat dárky i na Internetu?

Zdroj: Výzkum INCOMA GfK, listopad 2012, N=1000

Na internetu lidé nejvíce nakupují kvůli výhodnější ceně a pohodlí. Nejčastěji jde o elektroniku, knihy, hračky a kosmetiku. Mezi oblíbené kategorie patří i oblečení, zážitky a vstupenky.

Kolik nás stojí Silvestr?

Oslavy Silvestra bere polovina lidí jako příležitost pobavit se s přáteli a pořádně se odvázat, a tak není důvod, proč na nich šetřit. Za jídlo a pití plánují v průměru utratit 513 korun, přičemž muži utratí o 200 korun víc než ženy. Jen pro třetinu lidí je Silvestr naprosto stejný den jako každý jiný. Vyplývá to z online panelu Ery.

Kde oslavíte příchod nového roku, záleží nejen na vašich preferencích, ale i na aktuální finanční situaci. Po Vánocích totiž prošla většina peněženek radikální odtučňovací kúrou, a proto nemají mnohé domácnosti na rozhazování. Nejlevnější ze všech variant je trávit Silvestra ve vlastním bytě nebo u přátel. „Doma zůstane zhruba 60 % respondentů. Nejčastěji se jedná o lidi starší 27 let. Zhruba pětina oslovených plánuje na konec roku návštěvu u přátel nebo známých. Mladší ročníky se častěji chystají vydat do restaurací a barů nebo s partou na chalupu,“ říká výkonný ředitel Řízení segmentů Poštovní spořitelny Aleš Pospíšil. Plánujete-li strávit Silvestra na horách, pak se rychle rozhodněte mezi ubytováním v hotelu, penzionu nebo na horské chatě. Ušetříte, pokud se o pronájem podělíte společně s přáteli. V průměru se ceny pohybují kolem 500 Kč na osobu.

Silvestra si většina z nás neumí představit bez šampaňského, dobrého jídla, chlebíčků a také bez alkoholu. Zatímco ženy jednoznačně častěji zmiňují šampaňské a chlebíčky, muži se neobejdou bez zábavy s přáteli a alkoholu. U alkoholu prověřujte jeho původ a láhve s podezřele nízkou cenou obejděte obloukem. Na internetu najdete na stránkách Unie výrobců a dovozců lihovin jednoduchý návod, jak certifikát jednotlivých lihovin ověřit.          

Tři čtvrtiny oslovených vynaloží na oslavu Silvestra stejnou částku, jakou zaplatili loni – za jídlo a pití lidé utratí v průměru 500 korun za osobu. Jen 15 % dotazovaných plánuje letos šetřit. Většinou se jedná o mladší ročníky. „Poměrně významný rozdíl je vidět u žen a starších ročníků. Lidé ve věku od 41 do 55 let se chystají utratit jen 448 korun,“ doplňuje Aleš Pospíšil. Silvestr bez ohňostroje si dokáže představit asi jen málokdo. Nákup zábavní pyrotechniky plánuje zhruba třetina oslovených. Nikoho nepřekvapí, že větší zájem o ni mají muži. Průměrné náklady za silvestrovské ohňostroje a petardy jsou 531 korun. Přitom nejvyšší sumu utrácí lidé do 40 let – zhruba 570 Kč. Nejčastěji lidé nakupují pyrotechniku v supermarketech (60 %). Necelá polovina zavítá do specializovaných obchodů. Zábavní pyrotechniku letos plánuje nakupovat každý desátý. Pokud ohňostrojům neholdujete, stačí prskavky. 10 kusů stojí do dvaceti korun. I zde však nezapomínejte, že byste s nimi měli stát na nehořlavém povrchu. Při nákupu zábavní pyrotechniky vyžadujte český návod. Skladujte ji v chladu a daleko od dětí. Při manipulaci nemiřte na sebe ani ostatní osoby a rozhodně s ní nemanipulujte pod vlivem alkoholu.




    



Kalkulačka spoření, nejvýhodnější spořicí účty od bank i záložen - zde
Přehled celé nabídky bankovních účtů - zde




všechny články
Dále v rubrice

Kde spořit na penzi? Přehled nabídky bank, pojišťoven a dalších institucí

Obrázek: Peníze v ruce Jaký produkt si vybrat pro finanční zabezpečení na stáří? Banky, pojišťovny a investiční společnosti nabízejí širokou paletu produktů. Jedná se o Dlouhodobý investiční produkt (zkratka DIP), doplňkové penzijní spoření/penzijní připojištění...

Platby na kontakt: hodně klientů, málo plateb

Obrázek: Žena s mobilem v ruce Snazší posílání peněz mezi lidmi pomocí telefonního čísla namísto čísla bankovního účtu už půl roku umožňuje služba Platby na kontakt. Za tu dobu se do ní přihlásilo půl milionu klientů šestice bank, které tento typ transakcí umožňují...

Digitalizace bank - co si nově můžete sjednat online?

Obrázek: Digitalizace Banky svým klientům stále více nabízejí možnost sjednání produktů a služeb z pohodlí domova. Novinky v online sjednání představila Raiffeisenbank a ČSOB. Raiffeisenbank umožňuje od poloviny března právnickým osobám zakládat účty online a klienti ČSOB...

Žebříček doplňkového penzijního spoření v dubnu

Obrázek: Žebříček Finparády Žebříček penzijních účastnických fondů v dubnu. Zhodnocení povinných konzervativních fondů klesá, některé fondy dosáhly zhodnocení až 40 %. První místo si udržela NN Penzijní společnosti, na druhém místě je nově Conseq penzijní společnost a na třetí míso klesla ČSOB Penzijní společnost.

všechny články v rubrice









   


Bankovní účtySpořeníPenzePůjčkyPojištěníInvesticeSpočtěte siBanky, pojišťovny, ...DomůO FinparáděTiskRedakceNapište nám  


Finparáda - finance na dlani   Všechna práva vyhrazena
Scott & Rose, s.r.o., U Chaloupek 410/5, 182 00 Praha 8, IČ: 26148374, DIČ: CZ26148374, Email: redakce@finparada.cz