Finparáda Vám pomůže vybrat ten nejvhodnější finanční produkt
Bankovní účtySpořenípenzePůjčkyPojištěníInvesticeSpočtěte sibanky ...

Poslední dny k získání licence pro vstup do důchodové reformy. Kdo už má vyhráno?

20.12.2012  |  Zdeněk Bubák


Blíží se konec roku a tím pádem i moment, kdy musí mít všechny penzijní společnosti, které chtějí působit v rámci reformovaného důchodového systému v novém roce, povolenu svoji činnost od České národní banky. Tento týden získaly povolení fondy České spořitelny a Raiffeisenbank. V pátek 21. prosince se dočkala i KB Penzijní společnost (penzijní společnost Komerční banky).

Jako další získává povolení od ČNB i penzijní společnost Komerční banky

KB Penzijní společnost získala od České národní banky potřebná povolení i schválení statutů pro fondy ve II. a III. pilíři důchodového systému. Od 1. ledna 2013 začne nabízet občanům všechny produkty zabezpečení na penzi v obou pilířích.

 
KB Penzijní společnost a Komerční banka jsou tak připraveny poskytovat občanům komplexní finanční poradenství v oblasti zabezpečení na penzi, včetně ucelené nabídky produktů II. a III. pilíře již od počátku roku 2013. Na obsluhu klientů i zájemců o spoření je připravena a proškolena distribuční síť KB, na adrese www.kbps.cz budou od začátku roku 2013 spuštěny zcela nové internetové stránky s detailními informacemi o produktech a službách ve II. a III. pilíři i informace pro účastníky transformovaného fondu. 

„Do nového systému spoření na penzi vstupujeme plně připraveni. Jak pro naše stávající klienty, tak i pro nové zájemce o spoření budeme nadále spolehlivým partnerem pro jejich zajištění na stáří. Budeme těžit z dlouhodobých zkušeností a klientům pomůžeme připravit se na stáří tak, aby byla jejich životní úroveň po odchodu do penze co nejvyšší,“ uvedl k získání potřebných povolení Pavel Jirák, předseda představenstva KB Penzijní společnosti.

KB Penzijní společnost bude v obou pilířích nabízet strategii spoření na bázi životního cyklu. „Ta je založena na vhodné kombinaci dynamického, vyváženého a konzervativního fondu, přičemž v portfoliu klienta se s blížícím se odchodem účastníka do důchodu, automaticky snižuje podíl Dynamického fondu ve prospěch fondu Vyváženého a zejména Konzervativního, který ke konci životního cyklu zajišťuje maximální bezpečnost vložených prostředků. Jsme přesvědčeni, že tento způsob spoření je pro zajištění na stáří nejvhodnější a nejméně rizikový,“ dodává Pavel Jirák.

KB Penzijní společnost vznikla transformací z Penzijního fondu Komerční banky, který patřil ke konci 3. čtvrtletí 2012 s více než 520 tisíci účastníků mezi největší penzijní fondy na českém trhu.

ING Penzijní společnost nabídne čtyři účastnické fondy ve III. pilíři

Ve čtvrtek 20. prosince obdržel ING Penzijní fond, který se k 1. lednu 2013 transformuje na ING Penzijní společnost, licenci pro provozování čtyř účastnických fondů v rámci III. pilíře. Od Nového roku tak svým stávajícím i potenciálním klientům nabídne kromě penzijního připojištění i doplňkové penzijní spoření.

„Vzhledem ke komplikovanému průběhu celé penzijní reformy považuji získání licence za nesporný úspěch. I s ohledem na to, že licenční řízení nemají některé fondy stále ukončené,“ doplnil předseda představenstva ING Penzijního fondu Jiří Rusnok.

ING Penzijní společnost nabídne celkem čtyři účastnické fondy s různými investičními profily – konzervativní, smíšené fondy Penze 2030 a Penze 2040 a dynamický fond Světových akcií.

ING Penzijní fond se v rámci penzijní reformy transformuje na ING Penzijní společnost, která je právně nástupnickou organizací ING Penzijního fondu, a tak se jedná de facto jen o změnu názvu. ING Penzijní fond připsal za rok 2011 svým účastníkům nadprůměrné zhodnocení vkladů ve výši 2,14 %. To ho zařadilo mezi tři nejlepší fondy na trhu. Od 1995 zhodnotil ING Penzijní fond prostředky skoro milionu klientů v průměru 5,21 % p. a. a stal se tak druhým nejúspěšnějším fondem.


Penzijní fond České spořitelny získal od ČNB zelenou pro vstup do důchodové reformy

Licenci ke spuštění důchodových i účastnických fondů získal tento týden Penzijní fond České spořitelny k již udělené licenci na transformaci na penzijní společnost a stal se tak prvním penzijním fondem v České republice, který může od 1. ledna 2013 nabízet všechny reformované produkty zabezpečení na penzi. Od 1. ledna 2013 je tak možné u Penzijního fondu České spořitelny uzavírat jak důchodové spoření ve II. pilíři, tak doplňkové penzijní spoření se státním příspěvkem ve III. pilíři.

„Nároky na získání licence od ČNB jsou vysoké a posuzování jejich splnění přísné. Náš rozsáhlý transformační projekt byl detailně posuzován několik měsíců. Jsme proto nesmírně rádi, že budeme součástí úzkého kruhu penzijních společností, které jsou dostatečně silné pro zabezpečení funkce obou pilířů, a že do této skupiny vstupujeme jako první,“ uvedl Aleš Poklop, předseda představenstva a generální ředitel Penzijního fondu České spořitelny.

Penzijní společnosti musí mít ze zákona vedle řady jiných podmínek účetně oddělený vlastní majetek od majetku klientů, což zvýší ochranu klientských prostředků. Z tohoto důvodu dojde k 1. lednu 2013 k transformaci Penzijního fondu České spořitelny na nově vzniklý subjekt Česká spořitelna – penzijní společnost, a. s. Jiná než licencovaná penzijní společnost nebude moci důchodové spoření ve II. pilíři ani doplňkové penzijní spoření ve III. pilíři nabízet.

Současných klientů Penzijního fondu České spořitelny se změna nijak nedotkne. Dosavadní smlouvy budou převedeny do tzv. transformovaného fondu, který zachovává všechny nároky klientů a v němž budou moci účastníci dále spořit podle současných podmínek. Smlouvy o penzijním připojištění již není možné uzavírat.

Raiffeisen penzijní společnost získala licence pro své fondy

Od České národní banky dále obdržela povolení i Raiffeisen penzijní společnost, která dříve na trhu penzijního připojištění nepůsobila. Raiffeisen penzijní společnost tak může provozovat všechny čtyři své fondy připravené pro nově vzniklý II. pilíř důchodového spoření. Nabídne čtyři důchodové fondy: fond státních dluhopisů, konzervativní, vyvážený a dynamický fond. Společnost je tak připravena zahájit od počátku příštího roku prodej svých penzijních produktů. Společnost prohlásila, že je první penzijní společností na trhu, která má pro tuto činnost certifikované prodejce, tj. má své pracovníky proškolené podle pravidel ČNB požadovaných od 1. července 2013.

„Jsme tak po všech stránkách připraveni od nového roku začít poskytovat penzijní produkty na pobočkách skupiny Raiffeisen i u externích prodejců,“ uvedl náměstek generálního ředitele Raiffeisenbank Mario Drosc s tím, že společnost vstoupí i do 3. pilíře. „Vzhledem k tomu, že my se více zaměřujeme na dlouhodobé finanční plánování, klademe důraz na kvalitu  poradenství, a proto jsme se rozhodli mít certifikace již dříve. Máme tedy několik set certifikovaných prodejců penzijního připojištění,“ dodal Mario Drosc.

Ve III. pilíři po potvrzení ze strany ČNB nabídne společnost tři nové účastnické fondy: povinný konzervativní, chráněný a růstový. „Schválení statutů fondů je posledním krokem nutným pro úspěšný start penzijní společnosti,“ vysvětlil Mario Drosc. RPS se v minulých měsících intenzivně připravovala na start, mj. vybudovala nový IT systém, proškolila zaměstnance a jednala se sítěmi finančních poradců o prodeji produktů.

„Penzijní fond skupině Raiffeisen v ČR doposud chyběl, chystaná penzijní reforma je tak pro nás vhodnou příležitostí, jak doplnit portfolio služeb a produktů pro naše klienty. Raiffeisenbank se v České republice zaměřuje především na klienty s vyššími příjmy, a právě pro tuto skupinu představuje nový pilíř zajímavou alternativu zodpovědného přístupu k zajištění finančních prostředků na kvalitní prožití důchodu. Penzijní společnost tak zapadá do naší strategie banky zaměřené na prémiové klienty, jako banka podporující odpovědný růst svých klientů nemůžeme penzijní reformu opomíjet,“ uzavřel Mario Drosc.

Kalkulačku pro spoření na penzi najdete zde!





    



Porovnání nabídky penzijního spoření ve 3. pilíři - zde
Kalkulačku pro spoření na penzi najdete zde

reklama

Spořicí účet + s výhodnou sazbou až 5,20 % p.a.více
Termínovaný vklad - garantovaná úroková sazba až 5,3 % p.a. u měsíčního vkladuvíce




všechny články
Dále v rubrice

Jak se zabezpečit na stáří

Průměrné dožití populace se prodlužuje. Jak se zabezpečit na odchod do důchodu a vytvořit si dostatečnou finanční rezervu?

Jak investují různé generace?

Obrázek: iPhone akcie Každá generace je definována vlastní perspektivou, která vznikla v důsledku generačního historického kontextu a společenských vlivů. Pokud jde o peníze a investice, tak každá z nich má své zakořeněné investiční postoje, které reflektují ekonomické podmínky...

Kde spořit na penzi? Přehled nabídky bank, pojišťoven a dalších institucí

Obrázek: Peníze v ruce Jaký produkt si vybrat pro finanční zabezpečení na stáří? Banky, pojišťovny a investiční společnosti nabízejí širokou paletu produktů. Jedná se o Dlouhodobý investiční produkt (zkratka DIP), doplňkové penzijní spoření/penzijní připojištění...

Žebříček doplňkového penzijního spoření v dubnu

Obrázek: Žebříček Finparády Žebříček penzijních účastnických fondů v dubnu. Zhodnocení povinných konzervativních fondů klesá, některé fondy dosáhly zhodnocení až 40 %. První místo si udržela NN Penzijní společnosti, na druhém místě je nově Conseq penzijní společnost a na třetí míso klesla ČSOB Penzijní společnost.

všechny články v rubrice









   


Bankovní účtySpořeníPenzePůjčkyPojištěníInvesticeSpočtěte siBanky, pojišťovny, ...DomůO FinparáděTiskRedakceNapište nám  


Finparáda - finance na dlani   Všechna práva vyhrazena
Scott & Rose, s.r.o., U Chaloupek 410/5, 182 00 Praha 8, IČ: 26148374, DIČ: CZ26148374, Email: redakce@finparada.cz