Finparáda Vám pomůže vybrat ten nejvhodnější finanční produkt
Bankovní účtySpořenípenzePůjčkyPojištěníInvesticeSpočtěte sibanky ...

Exkurz do historie bezkontaktního placení u nás. Nově bezkontaktní kreditky od České spořitelny

19.2.2013  |  Michal Bubák


První bezkontaktní platba u nás proběhla 20. července 2011 v Globusu v Praze Čakovicích. Na projektu se tehdy dále podílela Komerční banka, Citibank Europe, VISA Europe a Telefónica Czech Republic. Tehdy se ještě jednalo o půlroční pilotní provoz před samotným komerčním spuštěním bezkontaktních plateb. Platilo se mobilním telefonem a platební aplikaci, která byla nahrána na SIM karty mobilních telefonů operátora Telefónica, poskytla karetní asociace VISA Europe.


Více v článku: První bezkontaktní platba v ČR. Nový styl placení přichází!

V říjnu 2011 přišla Citibank  s bezkontaktní kreditní kartou Citi Life Metropole ve spolupráci s nákupním centrem Metropole Zličín v Praze.

Více v článku: Bezkontaktní kreditní karta Citibank ve spolupráci s Metropolí Zličín

3. října 2011 začala Česká spořitelna ve spolupráci s karetní asociací Visa s vydáváním bezkontaktních debetních platebních karet. Od října 2011 do ledna 2012 jich banka vydala přes 259 tisíc.

Více v článcích:

Bezkontaktní platby nastupují na český trh
Bezkontaktní platby na vzestupu

Na počátku léta 2012 vstoupila do světa bezkontaktních plateb i jedna z nových bank Fio banka. Začala svým klientům nabízet karty MasterCard Standard Paypass, MasterCard Business Paypass a MasterCard Gold Paypass.

Více v článku: Další banka vstoupila do světa bezkontaktního placení


Přibližně ve stejnou dobu vybavily supermarkety Billa a Penny ve spolupráci s Českou spořitelnou všechny své prodejny bezkontaktními terminály. Bezkontaktní terminály začala v létě 2012 postupně zavádět i skupina ČSOB, tenkrát například ve vybraných prodejnách Albert.  ČSOB a Era začala vybavovat bezkontaktními terminály vybrané pokladny Českých drah. Začala logicky na Hlavním nádraží v Praze.

Více v článcích:

Billa a Penny jsou plně připravené na bezkontaktní platby

Bezkontaktní placení nově i při nákupu jízdenky na vlak
Kde budeme platit bezkontaktně Banky sprintují, aby nabídly co nejvíce terminálů

Na začátku září začala debetní i kreditní bezkontaktní karty vydávat GE Money Bank a s bezkontaktní kreditní kartou přišla i ZUNO Bank (webové stránky ZUNO Bank - zde).

Více v článcích:

GE Money Bank nabízí bezkontaktní platební karty s technologií PayPass
ZUNO Bank rozšiřuje svoji nabídku o bezkontaktní kreditní kartu bez poplatků

Na začátku října pak mBank začala vydávat k běžným a podnikatelským účtům novou platební kartu Visa PayWave s bezkontaktní technologií.

Více v článku: mBank vydává k běžným a podnikatelským účtům bezkontaktní platební karty

ČSOB a Era s vlastními bezkontaktními kartami pro své klienty přišly počátkem roku 2013. V tu dobu již GE Money Bank nabízela svým klientům PayPass platební nálepky, jakési zmenšeniny bezkontaktních karet, a též NFC kartu vložitelnou do telefonu a umožňující placení přímo mobilním telefonem s kartou uvnitř. Obě jak pro debetní, tak kreditní karty. Ovšem jen pro majitele chytrých telefonů využívajících služeb operátora Telefónica O2. Kromě vlastních bezkontaktních karet ČSOB a Era ve vzájemné spolupráci s MasterCard Europe a Wincor-Nixdorf, představily na konci ledna projekt MasterCard Mobile umožňující placení mobilním telefonem v prostředí internetové aplikace.

Více v článcích:

ČSOB i Era začaly nabízet bezkontaktní platební karty

Od ledna budou mít všichni klienti GE Money Bank zdarma k dispozici Pay Pass platební nálepky i NFC platby
Se službou MasterCard Mobile se může Váš telefon stát výhradním platebním instrumentem

Na konci ledna 2013 začala nabízet svým klientům bezkontaktní karty i Air Bank (webové stránky Air Bank - zde).

Více v článku: Klienti Air Bank mohou vstoupit do světa bezkontaktních plateb

Od února 2013 Citibank přidává ke každé nové kreditní kartě i bezkontaktní platební nálepku, a to pro karty typu Citi Life, Citi Life Metropole, Citi Broker Consulting, Citi BILLA a Citi ČSA.

Více v článku: Ke kreditním kartám Citibank dostanete bezkontaktní platební nálepky. Od února

Klienti Equa bank na bezkontaktní placení stále ještě čekají, ale měli by se dočkat v polovině tohoto roku (webové stánky Equa bank - zde).

Více v článku: Equa bank připravuje bezkontaktní karty a vkladomaty


Česká spořitelna začala od 15. února 2013 vydávat bezkontaktní kreditní karty MasterCard - Odměna a World. Navazuje tak na vydávání bezkontaktních debetních karet Visa, kterých od října 2011 vydala již více než 600 tisíc. Klienti České spořitelny od té doby provedli už téměř 3 miliony bezkontaktních transakcí v celkovém objemu více než 1 miliardy Kč. Průměrná výše bezkontaktní transakce je 401 Kč.

Rychlejší placení i pro držitele kreditních karet

„Bezkontaktní platba je nejrychlejší formou placení v obchodech, proto ji chceme umožnit i klientům, kteří mají naše kreditní karty,“ uvedl Miloslav Křečan, ředitel kartového centra České spořitelny. „Pracujeme na masivním rozšiřování bezkontaktní technologie a v tuto chvíli je již téměř pětina všech našich karet bezkontaktních. Jejich majitelé mohou využít přibližně 15 tisíc bezkontaktních terminálů, z nichž přibližně třetinu tvoří terminály České spořitelny,“ dodal Miloslav Křečan.

Kde a jak o bezkontaktní kreditní kartu zažádat?


O novou bezkontaktní kreditní kartu může klient požádat v kterékoli pobočce České spořitelny, do 15. března 2013 navíc s mimořádnou odměnou za první nákup ve výši 500 Kč. Vydání a používání bezkontaktních kreditních karet Odměna a World je zdarma. Podmínky pro získání kreditní karty se nemění, stejně jako poplatky a postup při schvalování úvěrového rámce. Pokud již klient kreditní kartu u České spořitelny má, kartu s novou technologií získá v rámci pravidelné automatické výměny stávající kreditní karty.


Autor: Česká spořitelna

Bezkontaktní platební karty umožňují platit rychle a pohodlně částky do 500 Kč bez nutnosti vkládat kartu do terminálu, zadávat PIN či podepisovat účet. Kartu stačí pouze přiložit ke čtečce terminálu a vyčkat na pípnutí. Bezkontaktně je možné platit i částky nad 500 Kč, je ovšem nutné zadat PIN. Předností těchto karet je především zkrácení čekací doby a zjednodušení nákupu. Platební proces je dokonce ještě rychlejší než platba v hotovosti. Díky tomu, že při bezkontaktním placení kartu nevydá klient vůbec z ruky, je celá transakce velmi bezpečná. Navíc v případě zneužití garantuje Česká spořitelna vrácení zneužitých peněz za bezkontaktní platby zpět na účet.




    



Žebříček s nejlepšími spořicími účty podle odborníků - zde
Přehled celé nabídky spořicích účtů - zde




všechny články
Dále v rubrice

Vyplatí se platit nájem, nebo splácet hypotéku?

Obrázek: Dům a smlouva Řada rodin se rozhoduje mezi bydlením v nájmu a pořízením vlastního domova na hypotéku. Obě možnosti mají své výhody i nevýhody. Z pohledu budování majetku je vždy výhodnější pořízení vlastní nemovitosti na hypotéku. Při rozhodování mezi nájemním bydlením...

Denní zprávy

Obrázek: Denní zprávy Zajímá vás svět finančních produktů a služeb, ale i ekonomická témata? Každý všední den pro vás připravíme přehled těch nejzajímavějších informací a novinek z finančního trhu za den předchozí. Sledujte naše...

Češi jsou národ fanoušků a banky chtějí být u toho

Obrázek: KB hokejsita Co Čech, to fanoušek. Bez nadsázky se dá říct, že fanouškovství mají Češi v krvi. Tři čtvrtiny z nás totiž někomu aktivně fandí, ať už konkrétnímu sportovci, národnímu týmu nebo...

Index termínovaných vkladů v dubnu

Obrázek: Termínoindex Termínoindex nadále klesá. Nejvýrazněji si pohoršil roční vklad. Nejvyšší sazbu aktuálně nabízí Banka CREDITAS a Max banka s 5,3 % p.a. u měsíčního vkladu...

všechny články v rubrice









   


Bankovní účtySpořeníPenzePůjčkyPojištěníInvesticeSpočtěte siBanky, pojišťovny, ...DomůO FinparáděTiskRedakceNapište nám  


Finparáda - finance na dlani   Všechna práva vyhrazena
Scott & Rose, s.r.o., U Chaloupek 410/5, 182 00 Praha 8, IČ: 26148374, DIČ: CZ26148374, Email: redakce@finparada.cz