Finparáda Vám pomůže vybrat ten nejvhodnější finanční produkt
Bankovní účtySpořenípenzePůjčkyPojištěníInvesticeSpočtěte sibanky ...

Vyplatí se dnes převést peníze ze spořicího účtu na termínovaný vklad?

12.3.2013  |  Zdeněk Bubák


Vyplatí se převést peníze ze spořicího účtu na termínovaný vklad? Na snímku tisícikorunové bankovky. Položili jsme si otázku, zda po pádu úrokových sazeb na spořicích účtech není již čas své peníze převést na termínované účty, které by teoreticky mohly nabídnout lepší sazby. Na základě analýzy údajů jsme dospěli k výsledkům, které bychom Vám rádi prezentovali.

Lze říci, že pokud chceme převádět peníze ze spořicího účtu na termínovaný vklad, tak jedině na vklad vedený u záložny, a ne u banky. Proč tomu tak je, se dozvíte z dalšího textu a jednotlivých grafů.



Vývoj sazeb na spořicích účtech a termínovaných vkladech od poloviny roku 2011



Podstatným rysem vývoje úrokových sazeb jak u spořicích účtů, tak u termínovaných vkladů bank je postupný pokles od února 2012. Sazby u termínovaných vkladů dokonce padaly rychleji než sazby u spořicích účtů.


Zdroj: Scott & Rose

Z grafu je patrné, že pohyb úrokové sazby u jednoletého bankovního termínovaného vkladu se v průměru téměř shoduje s vývojem průměrné úrokové sazby na bankovních spořicích účtech. Dokonce aktuálně v březnu 2013 je průměrná úroková sazba u jednoletého termínovaného vkladu nižší než adekvátní sazba u spořicích účtů bez výpovědní lhůty. Z toho vyplývá, že se nevyplatí převádět spořicí účet na termínovaný vklad s roční vázaností a že je nutné využít termínované vklady s delší splatností, tj. tříleté nebo pětileté (Pozn.: U termínovaných vkladů není možné bez sankčního poplatku vklad po vymezenou dobu vybrat, v našem případě po dobu 3 nebo 5 let).

U bankovních spořicích účtů vyděláte převodem na tříletý termínovaný vklad v průměru cca 300 korun za rok při objemu vkladu 100 tisíc korun. U pětiletého vkladu pak cca 400 korun, což jsou částky víceméně nezajímavé.

Aktuální úrokové sazby na spořicích účtech naleznete zde.

Vyššího zhodnocení z převodu spořicího účtu na termínovaný vklad lze očekávat u záložen, kde v průměru získáte ročně cca 1 400 korun u tříletého a 1 900 u pětiletého vkladu. Vývoj úrokových sazeb na spořicích účtech záložen ve srovnání s vývojem úrokových sazeb na termínovaných vkladech zobrazuje následující graf.



Na dalším grafu vidíme, že úrokové sazby u termínovaných vkladů bank jsou nižší než obdobné sazby u záložen. Průměrná úroková sazba u nejkratšího, tj. ročního,  termínovaného vkladu záložen je vyšší než průměrná úroková sazba u nejdelšího, tj. pětiletého, bankovního termínovaného vkladu.

Aktuální úrokové sazby na termínovaných vkladech naleznete zde
.



Další graf  přináší informaci o tom, jak některé banky v sazbě na spořicích účtech převyšují průměr. Jsou jimi Air Bank, Equa bank, Wüstenrot hypoteční banka a ZUNO. Po eskalaci výše sazby koncem roku 2011 a v září 2012 došlo k postupnému snížení sazeb těchto bank nad úroveň 2 % p.a. Úrokové sazby na spořicích účtech záložen se od září 2012 udržují na zhruba stejné úrovni. Průměrná úroková sazba u záložen je vyšší (2,07 % p.a.) než u bank (1,31 % p.a.).  






Některé banky nabízejí úrokové sazby na termínovaných vkladech vyšší než průměr



Na dalších grafech můžete sledovat vývoj úrokových sazeb termínovaných vkladů u bank, které převyšují výrazně průměr, a srovnání těchto sazeb s průměrnou sazbou. Tři grafy zobrazují úrokové sazby pro termínované vklady na 1 rok, 3 roky, 5 let.

Všechny úrokové sazby uvedené v tomto článku, ať u spořicích účtů, tak u termínovaných vkladů, se týkají objemu vkladu ve výši 200 tisíc korun.










    



Žebříček s nejlepšími spořicími účty podle odborníků - zde
Kalkulačka spoření, nejvýhodnější spořicí účty od bank i záložen - zde




všechny články
Dále v rubrice

Jak se zabezpečit na stáří

Průměrné dožití populace se prodlužuje. Jak se zabezpečit na odchod do důchodu a vytvořit si dostatečnou finanční rezervu?

Jak investují různé generace?

Obrázek: iPhone akcie Každá generace je definována vlastní perspektivou, která vznikla v důsledku generačního historického kontextu a společenských vlivů. Pokud jde o peníze a investice, tak každá z nich má své zakořeněné investiční postoje, které reflektují ekonomické podmínky...

Index termínovaných vkladů v dubnu

Obrázek: Termínoindex Termínoindex nadále klesá. Nejvýrazněji si pohoršil roční vklad. Nejvyšší sazbu aktuálně nabízí Banka CREDITAS a Max banka s 5,3 % p.a. u měsíčního vkladu...

Kde spořit na penzi? Přehled nabídky bank, pojišťoven a dalších institucí

Obrázek: Peníze v ruce Jaký produkt si vybrat pro finanční zabezpečení na stáří? Banky, pojišťovny a investiční společnosti nabízejí širokou paletu produktů. Jedná se o Dlouhodobý investiční produkt (zkratka DIP), doplňkové penzijní spoření/penzijní připojištění...

všechny články v rubrice









   


Bankovní účtySpořeníPenzePůjčkyPojištěníInvesticeSpočtěte siBanky, pojišťovny, ...DomůO FinparáděTiskRedakceNapište nám  


Finparáda - finance na dlani   Všechna práva vyhrazena
Scott & Rose, s.r.o., U Chaloupek 410/5, 182 00 Praha 8, IČ: 26148374, DIČ: CZ26148374, Email: redakce@finparada.cz