Finparáda Vám pomůže vybrat ten nejvhodnější finanční produkt
Bankovní účtySpořenípenzePůjčkyPojištěníInvesticeSpočtěte sibanky ...

Raiffeisenbank loni vykázala zisk téměř 2 miliardy korun. Jde o pokles o 11 procent

13.3.2013  |  Zdeněk Bubák


Raiffeisenbank vykázala výsledky za rok 2012. Na snímku pobočka banky. Raiffeisenbank dnes vyhlásila své výsledky za loňský rok. Čistý zisk banky meziročně klesl o 11 %  na 1,973 miliardy korun. Vklady klientů zůstaly zhruba na stejné výši, a to na úrovni 144,1 miliardy korun, a úvěry klientům klesly o 5 % na 150,1 miliardy korun.

„Na český bankovní trh v loňském roce působila řada negativních jevů: nepříznivý vývoj české ekonomiky a s tím související pokles zájmu klientů o úvěrování, rekordně nízké úrokové marže a v neposlední řadě i zpřísňování  kapitálových požadavků ze strany evropských regulátorů. Ve světle těchto negativních vlivů je náš loňský výsledek dobrý a podle očekávání,“ komentoval výsledky generální ředitel Raiffeisenbank Mario Drosc.

„Mám radost z toho, jak jsme loňský rok zvládli. V době klesajících marží a výnosů jsme zastavili růst nákladů a dosáhli jsme toho, že jsme připraveni k dalšímu růstu,“ uvedl.

Raiffeisenbank vidí příležitosti k dalšímu rozvoji ve zlepšování stávajících služeb a nabídce nových produktů. „Ještě více se zaměříme na kvalitu služeb nabízených prémiovým klientům a na individuální řešení jejich potřeb. V posledních týdnech jsme tak představili např. nové kreditní karty, spustili jsme obsluhu účtu přes chytré telefony, vylepšili naše bankomaty a nabídli jsme klientům nový účet eKonto Komplet, který je vhodný pro aktivní klienty, kteří rádi cestují a nakupují,“ dodal Mario Drosc.

Doposud své výsledky zveřejnily tyto banky:

Banka Konsolidovaný čistý zisk v miliardách korun v letech
2012 2011
ČSOB 15,3 11,2
Komerční banka 14,0 9,7
Raiffeisenbank 2,0 2,2
Equa bank - 0,4 -
Zdroj: banky

Hlavní finanční ukazatelé Raiffeisenbank za rok 2012



•    Čistý zisk meziročně klesl o 11 %  na 1,973 miliardy Kč
•    Vklady klientů stabilní na 144,1 miliardy Kč
•    Úvěry klientům -5 % na 150,1 miliardy Kč
•    Mírný pokles příjmů z poplatků i úroků
•    Pokles ztrát ze znehodnocení úvěrů a jiných pohledávek o 5 % na 1,8 miliardy Kč
•    Nárůst kapitálové přiměřenosti na 13,65 %
•    Nárůst vlastního kapitálu o 12 %

Podrobnější informace k hospodářským výsledkům Raiffeisenbank za rok 2012



Čisté úrokové výnosy meziročně poklesly o 6,5 % na 6,36 miliardy Kč, čisté příjmy z poplatků se snížily o 0,5 % na 2,188 miliardy korun. Ostatní výnosy banky, které zahrnují zisky z operací na finančních trzích, meziročně rostly o 8 % na 1,44 miliardy korun. Podíl příjmů z poplatků na celkových příjmech se drží pod úrovní evropského standardu a dosahuje 22 %.

Celková aktiva dosáhla 197,6 miliardy korun a meziročně poklesla o 2,6 %. Objem úvěrů meziročně poklesl o 5,3 procenta na 150,1 miliardy korun. Objem vkladů zůstal meziročně stabilní, když vzrostl o 0,1 procenta na 144,1 miliardy Kč.

Provozní náklady meziročně vzrostly o 2,3 % na 5,71 miliardy korun. Došlo ke zvýšení nákladů na IT v důsledku zavádění produktových novinek.

Ztráty ze znehodnocení úvěrů a jiných pohledávek klesly meziročně o 5 % na 1,798 miliardy korun.

Vlastní kapitál banky se meziročně zvýšil o 12,3 % na 18,2 miliardy korun. Kapitálová přiměřenost banky ke konci roku dosáhla 13,65 %, zatímco o rok dříve to bylo 12,04 %. Nárůst kapitálové přiměřenosti je způsoben nejen posílením základního kapitálu banky (navýšení o 1,846 miliardy korun v červnu 2012), ale také zpřísněným řízením rizikově vážených aktiv. Banka tak má přebytek likvidity pro další úvěrový růst.

Raiffeisenbank ve svém portfoliu ani nadále nedrží žádné dluhopisy z rizikových zemí Evropy. Téměř 99 % svých investic banka směřuje do státních dluhopisů České republiky.

Hlavní nefinanční novinky

Pod názvem Raiffeisen penzijní společnost vstoupila skupina Raiffeisen od počátku roku na penzijní trh, když začala nabízet produkty ve 3. i nově vzniklém 2. pilíři spoření na důchod. V prvních dvou měsících byla druhou nejsilnější penzijní společností v nově vzniklém pilíři.

Nové kreditní karty Raiffesienbank umožňují získat 2 % zpět z každého nákupu, nabízejí výhodné úrokové sazby, věrnostní prémie, slevy až 50 % na zboží a služby, pojištění i asistenční služby. Karty s názvem Style a De Luxe lze získat zdarma.

Na konci loňského roku uvedla Raiffeisenbank svou novou aplikaci pro chytré telefony s názvem Mobilní eKonto. Aplikace nabízí služby, které dosud na českém trhu nebyly: např. vyhledání nejlepší ceny, platbu mezi dvěma telefony pomocí bezkontaktní technologie NFC či zadání platebních příkazů prostřednictvím QR kódu. Pomocí QR kódu již lze platit u více než tisícovky eshopů a tato nová platební metoda se již objevuje i na fakturách prvních velkých výstavců faktur. Aplikaci Mobilní eKonto si za dva měsíce stáhlo a aktivně využívá více než 25 tisíc klientů.

Banka od února nabízí nové eKonto KOMPLET, jehož zřízením klient získá účet s jedním transparentním poplatkem. Neplatí pak žádný poplatek za transakce na účtu, má zdarma i neomezený výběr z bankomatů jakékoli banky v ČR i v zahraničí. Díky připojené kreditní kartě pak lze mít  plně vybavený účet a navíc získat od banky věrnostní bonusy. Banka bude nový účet dále rozvíjet, nejbližší novinkou bude spuštění nabídky nových debetních karet s bezkontaktní technologií.




    



Kalkulačka spoření, nejvýhodnější spořicí účty od bank i záložen - zde
Přehled celé nabídky spořicích účtů - zde

reklama

Spořicí účet + s výhodnou sazbou až 5,20 % p.a.více
Termínovaný vklad - garantovaná úroková sazba až 5,3 % p.a. u měsíčního vkladuvíce
Účet OPEN - úrok až 5,5 % p.a.více




všechny články
Dále v rubrice

Jak financovat nemovitost bez hypotéky

Obrázek: Hypotéka Financování bydlení bez hypotečního úvěru. Možností je několik. Jaké to jsou a jaké mají klady a zápory?

Denní zprávy

Obrázek: Denní zprávy Zajímá vás svět finančních produktů a služeb, ale i ekonomická témata? Každý všední den pro vás připravíme přehled těch nejzajímavějších informací a novinek z finančního trhu za den předchozí. Sledujte naše...

Digitalizace bank - co si nově můžete sjednat online?

Obrázek: Digitalizace Banky svým klientům stále více nabízejí možnost sjednání produktů a služeb z pohodlí domova. Novinky v online sjednání představila Raiffeisenbank a ČSOB. Raiffeisenbank umožňuje od poloviny března právnickým osobám zakládat účty online a klienti ČSOB...

Odměna až 24 000 Kč nebo televize. Jaké jsou nové odměny bank?

Obrázek:Běžné účty slevy a bonusy UniCredit Bank nabízí až 24 000 Kč při sjednání nové půjčky. Air Bank spouští svět výhod Unity. Jaké výhody a odměny nabízejí banky v dubnu? Přehled slev a bonusů najdete v našem článku...

všechny články v rubrice









   
 
Minutová půjčka
Minutová půjčka od 4,8 % p.a. Samozřejmě
Raiffeisenbank




Bankovní účtySpořeníPenzePůjčkyPojištěníInvesticeSpočtěte siBanky, pojišťovny, ...DomůO FinparáděTiskRedakceNapište nám  


Finparáda - finance na dlani   Všechna práva vyhrazena
Scott & Rose, s.r.o., U Chaloupek 410/5, 182 00 Praha 8, IČ: 26148374, DIČ: CZ26148374, Email: redakce@finparada.cz