Finparáda Vám pomůže vybrat ten nejvhodnější finanční produkt
Bankovní účtySpořenípenzePůjčkyPojištěníInvesticeSpočtěte sibanky ...

Novinky od Air Bank. Sazba na běžném účtě jako na spořicím, nižší poplatky, mobilní bankovnictví

27.3.2013  |  Zdeněk Bubák


Air Bank představila novinky. Na snímku logo banky.Před čtrnácti dny Air Bank vyhlásila, že sníží úrokovou sazbu u svého spořicího účtu z 2,1 na 1,8 % ročně. Avizovanou změnu pak minulý týden provedla. Tento krok však slíbila vykompenzovat  pozitivními změnami ve své nabídce s tím, že je brzy představí.

Generální ředitel Air Bank Erich Čomor dnes v Praze na tiskové konferenci novinářům zrekapituloval výsledky banky za uplynulé období a hlavně se zaměřil na novinky, které banka zavede od 1. dubna 2013.

Air Bank vstoupila na český trh v listopadu 2011. Prvním produktem byl spořicí účet s TOP 3 garancí. Banka otevřela za minulý rok 96 tisíc spořicích účtů a vyplatila přes 0,5 miliardy korun na úrocích. Banka se dnes zavázala, že s TOP 3 garancí bude nadále pokračovat, ale jen u vkladů se zůstatkem do 1 milionu korun. Od srpna 2013 tedy bude rozdíl nad 1 milion korun úročen nižší sazbou (údajně bude tato sazba stále konkurenční). Banka eviduje, že 91 % klietů nikdy nemělo na spořicím účtu více než 1 milion korun, a tedy 9 % bylo těch s vkladem nad milion korun.

Plán ztráty Air Bank v roce 2012 činil 790 mil. Kč, reálně pak byla ztráta podle generálního ředitele Ericha Čomora třetinová (zhruba 300 mil. Kč).

Rok po zahájení činnosti přišla banka s Půjčkou s následujícími parametry:
- poskytnutí a vedení půjčky je bez poplatků
- klient je odměněn za včasné splácení
- půjčka je jednoduchá

Banka průběžně porovnává náklady na půjčky českých bank na serveru bankovnipoplatky.com. Zaměřila se na rozdíly mezi skutečnou sazbou a marketingovou sazbou a zjistila, že jsou ještě vyšší, než se původně očekávalo. Například místo marketingové úrokové sazby 5,9 % p.a. klient dokonce zaplatil reálných 22,3 % p.a..

Za první 4 měsíce banka poskytla svým klientům přes půl miliardy korun v podobě půjček, což je 100 klientů, kteří odcházeli celkem se 100 miliony korun.

Klientům bude banka v průměru vracet až 14 splátek (místo původních 13).

Skutečný počet klientů, které banka celkově od vzniku získala je větší než plán. Za rok a čtvrt od zahájení prodeje banka obsluhuje přes 110 tisíc klientů. Od 5 největších bank přešlo k Air Bank 96 % všech klientů.
 

Air Bank připravila nový útok na velké banky



"Rozhodli jsme se přitopit pod kotlem stojatých vod v českém bankovnictví," řekl Erich Čomor a popsal čtyři nová opatření, která by měla další klienty do Air Bank přilákat.

1) Běžné účty budou od 1. dubna úročeny stejně jako spořicí účty a sazba bude podléhat TOP 3 garanci

Celkem 97 % dospělých osob má v Česku běžný účet. Průměrná úroková sazba na běžných účtech občanů je podle Air Bank nyní  v ČR 0,1 % p.a. Na běžných účtech bank je v Česku deponováno zhruba 700 miliard korun. Ročně klienti - občané prý zaplatí bankám 14 miliard korun na poplatcích spojených s běžným účtem. Kdyby klienti tyto prostředky nechali adekvátně úročit, dostali by na úrocích 11 miliard korun, které nyní odtékají do zisků bank.

Všichni klienti Air Bank tak dostanou stejnou sazbu jako na spořicím účtě, avšak jen do výše 100 tis. korun, a to s TOP 3 garancí. Většina klientů Air Bank (99 %) na svých běžných účtech nepřesahuje hladinu 100 tisíc korun. Vysoká úroková sazba však nebude zadarmo. Klienti musí mít Air Bank jako hlavní banku a to dají najevo tak, že musí platit kartami Air Bank. Podmínkou sazby na úrovni spořicího účtu je to, že klient musí zrealizovat 5 plateb platební kartou za měsíc (jinak bude sazba na jeho běžném účtě nulová).

I klient, kterému se výše zůstatku na běžném účtě během měsíce pohybuje postupně od 30 do 10 tisíc korun, získá za rok navíc 360 Kč.

2) Banka od 1. dubna sníží některé poplatky

- mizí poplatek za odchozí platbu (u Malého tarifu činil tento poplatek 5 korun), za cashback, za změnu PINu
- snižuje se jednorázový poplatek za Velký tarif ze 150 korun na 100 korun
- platba ze/do zahraničí - na 100 korun (dříve 200 korun)

Poplatek za výběr z cizího bankomatu zůstává na 25 korunách.

3) Klienti mohou od 1. dubna vybírat peníze na terminálech Sazky
 
Banka od 1. dubna nabízí výběry hotovosti na terminálech Sazky, kterých je v současnosti 4 300. Vyberete maximálně 3 tisíce korun, a to do září zdarma, od září za 5 korun za výběr. Sazka má více terminálů než je všech bankomatů ostatních bank. Air Bank má nyní 40 svých bankomatů. O plánu Air Bank na výběry hotovosti u terminálů Sazky jsme Vás dříve informovali zde.

4) Od 1. dubna budou klienti banky ovládat účet přes mobilní aplikaci v chytrém telefonu

Mobilní aplikace bude od 1. dubna určena pro smartphony Apple se systémem iOS. Aplikace pro Android bude zpožděná, ale snad se objeví již za pár týdnů.

Klienty čekají v aplikaci nejen běžné operace typu zjištění zůstatku, historie plateb, provedení platby, ale i změna limitu na kartách, generování kódu pro výběr na terminálu Sazky, platba faktury pomocí QR kódu apod.




    



Žebříček s nejlepšími spořicími účty podle odborníků - zde
Kalkulačka spoření, nejvýhodnější spořicí účty od bank i záložen - zde

reklama

Spořicí účet + s výhodnou sazbou až 5,20 % p.a.více
Termínovaný vklad - garantovaná úroková sazba až 5,3 % p.a. u měsíčního vkladuvíce
Stavební spoření od Buřinky - dvojnásobná státní podpora na 5 let, sjednání zdarma a bonus za vklad až 8 500 Kčvíce
Spořicí účet s úrokem až 6,08 % p.a.více
Účet OPEN - úrok až 5,5 % p.a.více




všechny články
Dále v rubrice

Kde spořit na penzi? Přehled nabídky bank, pojišťoven a dalších institucí

Obrázek: Peníze v ruce Jaký produkt si vybrat pro finanční zabezpečení na stáří? Banky, pojišťovny a investiční společnosti nabízejí širokou paletu produktů. Jedná se o Dlouhodobý investiční produkt (zkratka DIP), doplňkové penzijní spoření/penzijní připojištění...

Žebříček doplňkového penzijního spoření v dubnu

Obrázek: Žebříček Finparády Žebříček penzijních účastnických fondů v dubnu. Zhodnocení povinných konzervativních fondů klesá, některé fondy dosáhly zhodnocení až 40 %. První místo si udržela NN Penzijní společnosti, na druhém místě je nově Conseq penzijní společnost a na třetí míso klesla ČSOB Penzijní společnost.

V květnu změní Air Bank úročení spořicích účtů

Obrázek: Výhody Unity Air Bank Air Bank mění od 3. května 2024 způsob úročení korunového spořicího účtu. Nabídka se touto změnou stane průměrnou a klienti budou muset plnit podmínky, jinak...

Odměna až 24 000 Kč nebo televize. Jaké jsou nové odměny bank?

Obrázek:Běžné účty slevy a bonusy UniCredit Bank nabízí až 24 000 Kč při sjednání nové půjčky. Air Bank spouští svět výhod Unity. Jaké výhody a odměny nabízejí banky v dubnu? Přehled slev a bonusů najdete v našem článku...

všechny články v rubrice









   


Bankovní účtySpořeníPenzePůjčkyPojištěníInvesticeSpočtěte siBanky, pojišťovny, ...DomůO FinparáděTiskRedakceNapište nám  


Finparáda - finance na dlani   Všechna práva vyhrazena
Scott & Rose, s.r.o., U Chaloupek 410/5, 182 00 Praha 8, IČ: 26148374, DIČ: CZ26148374, Email: redakce@finparada.cz