Finparáda Vám pomůže vybrat ten nejvhodnější finanční produkt
Bankovní účtySpořenípenzePůjčkyPojištěníInvesticeSpočtěte sibanky ...

Spořicí účty nemusí pokrýt inflaci, investice mohou. Vyberte si svůj profil

22.5.2013  |  Michal Bubák


ČSOB - Investice - Spořicí účty nemusí pokrýt inflaci, investice mohou - Vyberte si investiční profilDle ČSOB zhruba dvě třetiny Čechů přicházejí kvůli „nevhodnému“ zhodnocování peněz o výnosy, když prostředky drží v podobě depozit. Pokud lidé u nás chtějí překonat inflaci, měli by dle banky využívat fondy. V těch je zatím v České republice jen necelá desetina úspor.

Objem úspor v českých domácnostech pomalu roste. „Bohužel lidé si peníze nechávají na běžných a spořicích účtech, kde úrokové sazby neustále klesají. Investování ve fondech je cesta, jak lze překonat inflaci, ale většina Čechů to stále vnímá jako něco složitého či riskantního,“ říká Jaroslav Mužík, country manažer společnosti ČSOB Asset Management, a.s., investiční společnost. „Fondy přitom slouží jako nástroj, jak se podílet na růstových oblastech – ať už dle regionu nebo dle odvětví, a dokážou mnohem lépe než jednotlivec rozkládat, a tím snižovat riziko.“

ČSOB Vám poradí s nalezením optimálního investičního profilu



Řada lidí má obavu z kolísání ceny a dává přednost jistotě před potenciálně vyšším rizikem ztráty. Klientům proto banka nabízí poradenství, které přispívá k lepší orientaci v tomto oboru a pomůže vyhnout se chybám. Prvním krokem je vyplnění investičního dotazníku, jehož výsledkem je přiřazení vhodného investičního profilu.

Přehled jednotlivých investičních profilů dle ČSOB



Klient s konzervativním profilem


 
Zatímco prosté ukládání peněz na spořicí účet či do krátkodobých státních dluhopisů jen občas pokryje inflaci, i konzervativní investice by již měla inflaci pravidelně překonávat. „I když je člověk konzervativní, vyplatí se mu volné peníze využít k investování, což by mu mělo ve 2 až 3letém časovém horizontu přinést vyšší zhodnocení o 0,5 až 1 % výnosu ročně,“ říká Aleš Prandstetter, investiční stratég ČSOB Asset Managementu, a.s., investiční společnost. V portfoliu by neměly chybět zejména fondy  zaměřené na dluhopisy (ať už státní – třeba ČR či SR, nebo soukromých firem jako je ČEZ, BMW nebo ING), své místo má i malá akciová složka.

Klient s vyváženým profilem



Vlastníci vyváženého portfolia mohou očekávat výnos mezi 3 až 4 % ročně. Významnou součástí růstového portfolia je akciová složka. „Kolísavost investice do růstového portfolia může být dočasně zvýšená, odměnou je však přidaný výnos, který by měl oproti konzervativnímu profilu dosahovat dalších cca 0,5 až 1 % ročně,“ doplňuje Aleš Prandstetter. Akciová složka je pak spíše zaměřena na odvětví, která příliš nekolísají, jako třeba potraviny a farmacie, nebo na dividendové firmy.

Klient s růstovým profilem



V růstovém profilu ubývá dluhopisových fondů a přibývají akciové – třeba ty zaměřené na technologie, těžaře či finančnictví. V portfoliích je možné nalézt například Google, Deutsche Bank nebo Exxon Mobil. Odměnou je pak očekávaný výnos vyšší o 0,5 až 1 % ročně oproti vyváženému profilu.

Klient s dynamickým profilem



V dynamickém profilu, který je vhodný pro dlouhé horizonty a pro lidi, kterým nevadí kolísání ceny, se opět na úkor zejména dluhopisů posiluje role akciových fondů, jež mohou tvořit i více než 3/4 portfolia. Tato portfolia by měla v průměru překonávat inflaci o cca 4 %, za současných ekonomických podmínek by měla dosahovat výkonnosti kolem 6 % ročně.  

Volba profilu vyplývá spíše z individuálních charakteristik jedince než z výše příjmu



Mnoho lidí si také myslí, že právě lidé s vyššími příjmy budou při svých rozhodnutích o vhodném zhodnocení peněz také více riskovat. „To je ale omyl, protože výše příjmu neurčuje, do kterého profilu bude daný jedinec patřit. Naopak bohatší lidé mohou dávat přednost spíše konzervativnějším investicím, protože tím vyvažují riziko plynoucí z jejich podnikání,“ říká Jan Barta, generální ředitel společnosti ČSOB Asset Management, a.s., investiční společnost.

ČSOB spravuje majetek několika desítek tisíc klientů, kteří se dají rozdělit podle svého osobního přístupu ke zhodnocování peněz do čtyř skupin. Dvě třetiny využívají vyvážený profil, necelá jedna třetina konzervativní. Menšinou je pak růstový a dynamický profil.  

Co bývá typické pro chování investorů s daným profilem?



Investiční
 profil
Zastoupení mezi investujícími klienty ČSOB Typické chování a preference
Konzervativní 26,8 % stabilní, upřednostňuje nízké riziko,
je loajální, tradiční, morální, pevný, jistý, neměnný, poskytuje lidem oporu, konzervativní
Vyvážený 65,7 % uvážlivý, dává přednost střednímu výnosu za odpovídající míru rizika,
snese jen malé změny, malé výkyvy, vyvážený, zlatá střední cesta
Růstový 7,2 % snese vyšší riziko kompenzované zároveň vyšším výnosem, nebojí se riskovat,
je odvážný, má rád změnu, hledá možnosti, ambiciózní
Dynamický 2,7 % pro vysoký výnos snese i vysoké riziko ztráty, vyhledává nové příležitosti,
má rád adrenalin, je odvážný, netradiční, průbojný
Zdroj: ČSOB

Poznámka banky:

Toto sdělení má pouze informativní charakter a nepředstavuje nabídku ani jinou výzvu k nákupu či prodeji jakéhokoliv investičního nástroje nebo využití jakékoliv investiční strategie. Vychází ze situace ke dni uveřejnění, a názory v něm uvedené se tudíž mohou měnit. Dokument byl připraven společností ČSOB Asset Management, a.s., investiční společnost, která obhospodařuje a distribuuje fondy kolektivního investování a nabízí též individuální správu aktiv.

Odhady výnosů nezaručují skutečnou výkonnost fondů v budoucnu. Hodnota investice a příjem z ní mohou v čase kolísat. Vyplacená částka muže být v případě výběru před koncem doby trvání fondu vyšší nebo nižší než původně investovaná.

Zajištění hodnoty investice a výnosu u zajištěných fondů se váže ke dni splatnosti fondu (den odkoupení podílů od investorů při zániku fondu) s tím, že pokud nedojde ke splnění závazků protistran a vydavatelů (emitentů) dluhopisů držených v portfoliu fondu, vyplacená částka může být nižší než hodnota zajištěné části investice.




    



Kalkulačka spoření, nejvýhodnější spořicí účty od bank i záložen - zde
Porovnání podílových fondů. Který je nejvýnosnější, jaké si účtují poplatky? - zde

reklama

Spořicí účet + s výhodnou sazbou až 5,20 % p.a.více
Termínovaný vklad - garantovaná úroková sazba až 5,3 % p.a. u měsíčního vkladuvíce
Stavební spoření od Buřinky - dvojnásobná státní podpora na 5 let, sjednání zdarma a bonus za vklad až 8 500 Kčvíce
Spořicí účet s úrokem až 6,08 % p.a.více
Účet OPEN - úrok až 5,5 % p.a.více




všechny články
Dále v rubrice

Menší riziko a větší výnos: Jak rozumně rozdělit investice a dosáhnout stabilního růstu

Obrázek: Laptop investování Žít z výplaty do výplaty je čím dál tím častějším tématem napříč českou společností. Nejhůř je na tom zatím Generace Z, která je vesměs smířená s tím, že v životě bude hledat jiné a daleko snáz dosažitelné hodnoty, než je soukromé vlastnictví bytu...

Jak se zabezpečit na stáří

Průměrné dožití populace se prodlužuje. Jak se zabezpečit na odchod do důchodu a vytvořit si dostatečnou finanční rezervu?

Jak investují různé generace?

Obrázek: iPhone akcie Každá generace je definována vlastní perspektivou, která vznikla v důsledku generačního historického kontextu a společenských vlivů. Pokud jde o peníze a investice, tak každá z nich má své zakořeněné investiční postoje, které reflektují ekonomické podmínky...

Index termínovaných vkladů v dubnu

Obrázek: Termínoindex Termínoindex nadále klesá. Nejvýrazněji si pohoršil roční vklad. Nejvyšší sazbu aktuálně nabízí Banka CREDITAS a Max banka s 5,3 % p.a. u měsíčního vkladu...

všechny články v rubrice









   


Bankovní účtySpořeníPenzePůjčkyPojištěníInvesticeSpočtěte siBanky, pojišťovny, ...DomůO FinparáděTiskRedakceNapište nám  


Finparáda - finance na dlani   Všechna práva vyhrazena
Scott & Rose, s.r.o., U Chaloupek 410/5, 182 00 Praha 8, IČ: 26148374, DIČ: CZ26148374, Email: redakce@finparada.cz