Finparáda Vám pomůže vybrat ten nejvhodnější finanční produkt
Bankovní účtySpořenípenzePůjčkyPojištěníInvesticeSpočtěte sibanky ...

Mezinárodní cestovní ruch jako stabilní a stále významnější zdroj ekonomického růstu

27.5.2013  |  Michal Bubák


Mezinárodní cestovní ruch stabilně hýbe světem - Na snímku : Národní muzeumPraha se zařadila mezi deset nejnavštěvovanějších měst Evropy. V celosvětovém pořadí pak skončila na 24. místě. Vyplynulo to z výzkumu Global Destination Cities Index, který společnost MasterCard® vydává pravidelně od roku 2010. Nejnavštěvovanějším městem světa se stal Bankog (15,98 milionů turistů), jako druhý se umístil Londýn (15,96 milionů).

Studie MasterCard se zaměřuje na sledování počtu zahraničních návštěvníků, kteří v cílovém městě stráví alespoň jednu noc. Praha se umístila na 10. místě mezi evropskými městy s 4,4 milionu návštěvníků ročně, což je ale skoro čtyřikrát méně, než kolik jich navštíví evropské město číslo jedna, kterým je Londýn. Na druhém místě v Evropě je Paříž a na třetím Istanbul.

Istanbul na vzestupu, Paříž v postupném propadu



Zajímavé ale je, že zatímco Paříž zaznamenává postupný propad v návštěvnosti (a také v objemu peněz, které zde návštěvníci utratí), Istanbulu naopak čísla dramaticky rostou, a pokud tento trend bude pokračovat, tak v roce 2016 předstihne turecká metropole francouzskou. Nejvyšší nárůst, co se týče leteckého spojení, zaznamenává Berlín, který se v Evropě umístil na 17. místě.

Do Prahy zatím jezdí více lidí než do Moskvy



V porovnání s městy ze zemí bývalého socialistického bloku je těsně za Prahou jen Moskva na 12. místě se 4,3 milionu návštěvníků (26. místo v celkovém pořadí), Budapešť pak až na konci druhé desítky – 18. místo (46. celosvětově) s 2,3 milionu a Varšava dokonce až 26. (a 81. na světě) s pouhým 1,1 milionu. Podíváme-li se však na to, kolik návštěvníci v daném městě utratí, pak Moskva Prahu předčí – zahraniční hosté tam utratí 4,5 miliardy amerických dolarů, zatímco v Praze 4,2 miliardy. Moskva také patří mezi dvanáct měst světa s nejrychleji rostoucí návštěvností.

Celkově bylo takto sledováno 132 měst, z toho v Evropě 36, nejvíce pak v oblasti Asie a Pacifiku – 42 měst. Dominantní postavení této oblasti podtrhuje nejen fakt, že se mezi prvními deseti nejnavštěvovanějšími městy světa poprvé od začátku uveřejňování Indexu objevilo asijské město. Ale také to, že většina z dvanácti měst, které zaznamenávají nejrychleji rostoucí návštěvnost v řádu deseti procent ročně, se nachází právě na vznikajících trzích v Asii a na Blízkém východě.

Mezinárodní cestovní ruch roste bez ohledu na ekonomické výkyvy



Ze studie MasterCard zároveň vyplynulo několik zajímavých ekonomických poznatků a trendů. Nehledě na pokračující celosvětovou ekonomickou krizi a nejisté předpovědi do budoucna, počet lidí cestujících do zahraničí od roku 2009 rostl dvakrát tak rychleji než světové HDP a výše jejich útraty v zahraničí dokonce 2,3krát. Znamená to, že mezinárodní cestovní ruch dlouhodobě roste a jen málo jej ovlivňují ekonomické výkyvy.

Turizmus má potenciál být stále důležitějším exportním artiklem a zdrojem růstu a bohatství



Cílová města byla vždy hospodářsky důležitá, ale zdá se, že do budoucna mohou hrát ještě mnohem významnější roli z hlediska podpory ekonomiky zemí, v nichž se nacházejí. Z mezinárodní turistiky v těchto městech totiž netěží jen sektor hotelnictví, gastronomie a služeb, ale pozitivní dopady má například i na nižší nezaměstnanost a na to, že se v dané lokalitě mnohem více investuje. Mimo jiné i do veřejné infrastruktury z čehož opět těží tamní obyvatelé. Mezinárodní turistika se pro tato města, potažmo země, stává nezanedbatelným exportním artiklem.



    



Žebříček s nejlepšími podílovými fondy podle odborníků - zde
Porovnání podílových fondů. Který je nejvýnosnější, jaké si účtují poplatky? - zde




všechny články
Dále v rubrice

Menší riziko a větší výnos: Jak rozumně rozdělit investice a dosáhnout stabilního růstu

Obrázek: Laptop investování Žít z výplaty do výplaty je čím dál tím častějším tématem napříč českou společností. Nejhůř je na tom zatím Generace Z, která je vesměs smířená s tím, že v životě bude hledat jiné a daleko snáz dosažitelné hodnoty, než je soukromé vlastnictví bytu...

Jak se zabezpečit na stáří

Průměrné dožití populace se prodlužuje. Jak se zabezpečit na odchod do důchodu a vytvořit si dostatečnou finanční rezervu?

Jak investují různé generace?

Obrázek: iPhone akcie Každá generace je definována vlastní perspektivou, která vznikla v důsledku generačního historického kontextu a společenských vlivů. Pokud jde o peníze a investice, tak každá z nich má své zakořeněné investiční postoje, které reflektují ekonomické podmínky...

Jaké jsou plány XTB pro rok 2024?

Obrázek: Akcie Společnost XTB, globální fintech poskytovatel online investiční platformy a mobilní aplikace, představila svoje plány pro rok 2024. Zároveň oznámila nový milník – její služby nyní využívá jeden milion zákazníků po celém světě. Tento úspěch přišel něco málo přes tři roky poté...

všechny články v rubrice









   


Bankovní účtySpořeníPenzePůjčkyPojištěníInvesticeSpočtěte siBanky, pojišťovny, ...DomůO FinparáděTiskRedakceNapište nám  


Finparáda - finance na dlani   Všechna práva vyhrazena
Scott & Rose, s.r.o., U Chaloupek 410/5, 182 00 Praha 8, IČ: 26148374, DIČ: CZ26148374, Email: redakce@finparada.cz