Finparáda Vám pomůže vybrat ten nejvhodnější finanční produkt
Bankovní účtySpořenípenzePůjčkyPojištěníInvesticeSpočtěte sibanky ...

Přetahování o bankovní poplatky. Soud zase jednou potvrdil jejich neoprávněnost

16.8.2013  |  aktualizováno 21.8.2013  |  Michal Bubák


Přetahování o bankovní poplatky. Soud zase jednou potvrdil jejich neoprávněnostVerdikt v dalším sporu o bankovní poplatky, který vynesl plzeňský krajský soud, praví, že účtování úvěrových poplatků je nelegální. Banka podle soudu nemá nárok na poplatky za správu a vedení úvěrových účtů, a klient je tedy nemusí platit. Informoval o tom server České televize.





Případ naplnil jedny optimismem, jiné skepsí



Žalobcem v tomto případě nebyla banka, ale britská vymahačská společnost, která pohledávku za úvěrem odkoupila od nejmenované banky. Žaloba se opírala o úvěrovou smlouvu té banky a soud řekl, že ustanovení ve smlouvě té konkrétní banky je neplatné. Petr Němec ze serveru Jdeto.cz. to považuje za průlomový verdikt a dodává: „Soud druhého stupně říká, že to je protiprávní. Je to vzkaz, že by soudy prvního stupně měly rozhodovat takto. Myslím, že tohle rozhodnutí nás má naplnit optimismem. Mělo by to být určující do budoucna."

Soudy mnohokrát potvrdily legitimitu poplatků, brání se zástupci bank



Jan Matoušek, náměstek výkonného ředitele České bankovní asociace tento názor nesdílí a komentuje případ takto: „Bez ohledu na to, jak je rozsudek plzeňského krajského soudu prezentován poplatkovou iniciativou, nejedná se zdaleka o první či jediné rozhodnutí soudů druhé instance v otázce poplatků. Banky naopak mají v ruce již mnoho rozsudků soudu druhé instance, kde soudy naopak potvrdily nárok banky na poplatky za vedení úvěrových účtů a potvrdily tak jejich legitimitu. Nemluvě o tisících rozsudků soudů prvního stupně, které také dávají za pravdu bankám. Navíc banka nebyla účastníkem v tomto sporu, tedy ani nemohla dostat prostor představit své argumenty a soud na ně nemohl nijak reagovat.“

Soudním sporům o poplatky není konec



Hromadný postup spotřebitelů proti bankám při vymáhání poplatků za vedení úvěrového účtu připravily servery Jdeto.cz, Bankovnípoplatky.com a Poplatkyzpět.cz. Petr Němec uvádí, že prostřednictvím iniciativ žádá poplatky zpět celkem 330 tisíc klientů bank, tolik bylo totiž odevzdáno plných mocí. Desítky tisíc lidí se pak rozhodly zaplatit soudní poplatek, a tolik žalob tak leží na soudních stolech. „Plné moci už teď nesbíráme, ale není vyloučeno, že bude spuštěno druhé kolo," dodal Němec.

Naše banka nebyla přímým účastníkem sporu - brání se Raiffeisenbank



Raiffeisenbank označila tiskovou zprávu, kterou vydala iniciativa Poplatkyzpet.cz, včetně tvrzení, že „Krajský soud v Plzni vzkazuje Raiffeisenbank, že účtování úvěrových poplatků je nelegální”, za účelovou a zavádějící.

„Vzhledem k tomu, že se nejednalo o spor, ve kterém by Raiffeisenbank vystupovala jako jeden z účastníků sporu, neměli jsme žádnou možnost do soudního řízení zasáhnout a nemohli jsme soudu předložit vlastní argumentaci. Proto odmítáme jakékoli spojení tohoto verdiktu soudu s Raiffeisenbank,” uvedl ředitel právního odboru Raiffeisenbank Čestmír Ondrůšek. Tomáš Kofroň, tiskový mluvčí banky, dodává: „Dle dostupných informací se jedná o spor, ve kterém jiná společnost žalovala klienta o nesplacený úvěr. Ve stovkách podobných případů soudy bankám přisuzují nejen úhradu jistiny a úroků, ale rovněž i poplatky spojené se správou úvěru.”


    



Žebříček s nejlepšími hypotékami a spotřebitelskými úvěry podle odborníků - zde
Kalkulačka spotřebitelských úvěrů, nejvýhodnější bankovní půjčky - zde




všechny články
Dále v rubrice

Jak financovat nemovitost bez hypotéky

Obrázek: Hypotéka Financování bydlení bez hypotečního úvěru. Možností je několik. Jaké to jsou a jaké mají klady a zápory?

Digitalizace bank - co si nově můžete sjednat online?

Obrázek: Digitalizace Banky svým klientům stále více nabízejí možnost sjednání produktů a služeb z pohodlí domova. Novinky v online sjednání představila Raiffeisenbank a ČSOB. Raiffeisenbank umožňuje od poloviny března právnickým osobám zakládat účty online a klienti ČSOB...

Odměna až 24 000 Kč nebo televize. Jaké jsou nové odměny bank?

Obrázek:Běžné účty slevy a bonusy UniCredit Bank nabízí až 24 000 Kč při sjednání nové půjčky. Air Bank spouští svět výhod Unity. Jaké výhody a odměny nabízejí banky v dubnu? Přehled slev a bonusů najdete v našem článku...

Aktuální data z hypotečního trhu

Banky pozvolna snižují hypoteční sazby. Počet poskytnutých hypoték vzrostl. Aktuální data ČBA Hypomonitoru a srovnání hypotečních úvěrů naleznete v našem článku...

všechny články v rubrice









   
 
Minutová půjčka
Minutová půjčka od 4,8 % p.a.
Raiffeisenbank




Bankovní účtySpořeníPenzePůjčkyPojištěníInvesticeSpočtěte siBanky, pojišťovny, ...DomůO FinparáděTiskRedakceNapište nám  


Finparáda - finance na dlani   Všechna práva vyhrazena
Scott & Rose, s.r.o., U Chaloupek 410/5, 182 00 Praha 8, IČ: 26148374, DIČ: CZ26148374, Email: redakce@finparada.cz