Finparáda Vám pomůže vybrat ten nejvhodnější finanční produkt
Bankovní účtySpořenípenzePůjčkyPojištěníInvesticeSpočtěte sibanky ...

Systém přidělování hypoték živnostníkům je nastaven diskriminačně

30.8.2013  |  Michal Bubák


Systém přidělování hypoték živnostníkům je neflexibilní Až o jednu pětinu více klientů z řad živnostníků zaznamenala v tomto roce společnost Ekonomické stavby. Ti začali ve zvýšené míře využívat služeb společnosti při dosažení na hypotéku a stavbě vlastního rodinného domu. Společnost poukazuje na to, že bankovní instituce nadále hodnotí finanční možnosti živnostníků na základě nevypovídajících daňových přiznání a proto je její získání velmi problematické.



Banky u živnostníků vycházejí z daňového přiznání



Hypotéka, která je běžným způsobem financování vlastního bydlení, by měla být rovnoměrně dostupná pro všechny, kteří mají dostatečné finanční zázemí. Čeští živnostníci jsou ale v porovnání s těmi, co mají uzavřenou klasickou pracovní smlouvu, ve výrazné nevýhodě. Bankovní domy v současné době nenabízejí dostatečně flexibilní řešení, v rámci kterého by dokázaly takovým klientům vyjít vstříc. Možnost hypotéky závisí na doložení daňového přiznání za poslední dva roky, to je však zkreslující a nemá dostatečně vypovídající charakter.

Příklad z praxe



Jako drobný živnostník může klient v daňovém přiznání uplatnit nejvyšší paušál 70 procent. Vydělává opravdu dobře a měsíčně mu pro rodinu zbývalo pravidelně více než 40 000 korun. Před odečtením daňového paušálu činil jeho roční hrubý příjem 600 000 korun. Přirozeně využil možnost nevést účetnictví, ale odečetl paušál. Tím se zdaňovaný příjem změnil na 180 000 korun. Po odečtení položek na dvě malé děti a manželku na mateřské se daň ještě snížila. V bance je takový případ následně vyhodnocený jako nevhodný.

„Nárůst klientů živnostníků nás samozřejmě těší, uvítali bychom ale spíše změnu v přístupu bank k flexibilnějšímu řešení. V Česku je až milion živnostníků, což není vůbec zanedbatelná skupina. Neměli by být opomíjení a znevýhodněni oproti zaměstnancům jen proto, že systém přidělování hypoték je špatně nastavený,“ hodnotí situaci ředitel Ekonomických staveb David Mencl.


    



Žebříček s nejlepšími hypotékami a spotřebitelskými úvěry podle odborníků - zde
Přehled celé nabídky úvěrů - zde




všechny články
Dále v rubrice

Vyplatí se platit nájem, nebo splácet hypotéku?

Obrázek: Dům a smlouva Řada rodin se rozhoduje mezi bydlením v nájmu a pořízením vlastního domova na hypotéku. Obě možnosti mají své výhody i nevýhody. Z pohledu budování majetku je vždy výhodnější pořízení vlastní nemovitosti na hypotéku. Při rozhodování mezi nájemním bydlením...

Jak financovat nemovitost bez hypotéky

Obrázek: Hypotéka Financování bydlení bez hypotečního úvěru. Možností je několik. Jaké to jsou a jaké mají klady a zápory?

Digitalizace bank - co si nově můžete sjednat online?

Obrázek: Digitalizace Banky svým klientům stále více nabízejí možnost sjednání produktů a služeb z pohodlí domova. Novinky v online sjednání představila Raiffeisenbank a ČSOB. Raiffeisenbank umožňuje od poloviny března právnickým osobám zakládat účty online a klienti ČSOB...

Odměna až 24 000 Kč nebo televize. Jaké jsou nové odměny bank?

Obrázek:Běžné účty slevy a bonusy UniCredit Bank nabízí až 24 000 Kč při sjednání nové půjčky. Air Bank spouští svět výhod Unity. Jaké výhody a odměny nabízejí banky v dubnu? Přehled slev a bonusů najdete v našem článku...

všechny články v rubrice









   
 
Minutová půjčka
Minutová půjčka od 4,8 % p.a.
Raiffeisenbank




Bankovní účtySpořeníPenzePůjčkyPojištěníInvesticeSpočtěte siBanky, pojišťovny, ...DomůO FinparáděTiskRedakceNapište nám  


Finparáda - finance na dlani   Všechna práva vyhrazena
Scott & Rose, s.r.o., U Chaloupek 410/5, 182 00 Praha 8, IČ: 26148374, DIČ: CZ26148374, Email: redakce@finparada.cz