Finparáda Vám pomůže vybrat ten nejvhodnější finanční produkt
Bankovní účtySpořenípenzePůjčkyPojištěníInvesticeSpočtěte sibanky ...

Jak si vybrat kreditní kartu? Hlavně nepodlehnout tlaku nabídek

30.4.2014  |  Michal Mošnička
  


Jak si vybrat kreditní kartuPřinášíme Vám druhý díl ze seriálu „Jak ušetřit a přitom si vybrat dobrý finanční produkt?“ V prvním dílu jsme se věnovali běžnému účtu, který je základním finančním produktem. Ve druhém díle se zaměříme na kreditní platební kartu, která je určitou nadstavbou běžného účtu. Na základě analýzy bankovního a finančního trhu Vám předkládáme několik rad pro dobrý výběr tohoto produktu.


První díl seriálu Jak ušetřit a při tom si vybrat dobrý bankovní účet?

Kreditní a debetní platební karta - jaký je tedy rozdíl?



Podle nedávného výzkumu, který si nechalo zpracovat Sdružení českých spotřebitelů ve spolupráci s výzkumnou agenturou PERFECT CROWD a který přináší pohled na využití platebních karet ze strany koncových uživatelů, lidé neznají rozdíl mezi debetní a kreditní kartou. Závěry výzkumu říkají, že nejvíce lidé využívají kreditní karty k placení v obchodech, což je správné, ale také k výběrům z bankomatu, a to už není efektivní využití kreditní karty zejména z pohledu ceny, kterou za takový výběr zaplatíte.

Debetní platební karta



Pod pojmem debetní platební karta je míněna karta, která se vydává k běžnému účtu a slouží k výběru hotovosti, případně k platbě v obchodě. Jak v případě výběru z bankomatu, tak při platbě u obchodníka peníze čerpáte z běžného účtu, ke kterému byla karta vydána. Samozřejmě platba proběhne jen tehdy, pokud je na daném běžném účtu dostatek prostředků.


Kdy použít debetní kartu?



Výběr hotovosti ANO (pozor na výběry z bankomatu cizí banky, kde Vás může čekat výrazně vyšší cena)
Platba v obchodech ANO
Platba prostřednictvím internetu ANO (pokud to typ karty umožňuje)

Více o platebních kartách najdete i zde.

Kreditní platební karta



Tato karta je spojená s úvěrem, který držitel karty může postupně splácet a zároveň znovu čerpat. Karta tedy není napojena na běžný účet a každá transakce s kartou znamená čerpání úvěru od banky. Úvěr je nutné v dohodnutém termínu splatit.

Kdy použít kreditní kartu?



Výběr hotovosti NE (výběr je sice možný, ale za výrazně vyšší cenu)
Platba v obchodech ANO
Platba prostřednictvím internetu ANO (pokud to typ karty umožňuje)

Potřebujete poradit?

Kontaktujte expertku ZUNO Bank:


Kontaktujte produktovou expertku ZUNO Bank v Diskusi
Pro vstup do diskuse o kreditních kartách klikněte na obrázek.

Podle jakých kritérií vybíráme platební kartu?



V řadě případů tuto kartu ani sami od sebe nevybíráme. Banka nám ji prostě nabídne jako dobrému klientovi s řadou slev a bonusů. Vedení kreditní karty může být zdarma, pokud ji užíváte s určitým běžným účtem či balíčkem, nebo si můžete naopak používáním kreditní karty snížit náklady na vedení běžného účtu.

Kdo by takovou nabídku nevyužil? A tak se stáváme majiteli kreditní karty, i když ji příliš nepotřebujeme. Pokud ale odoláme prvotní nabídce a chceme si kreditní kartu vybrat sami, tak bychom se měli zajímat minimálně o následující tři základní oblasti.

Úroky a další náklady na kartu



Vzhledem k tomu, že podstatou kreditní karty je úvěr, tak je třeba se u ní zajímat o náklady na půjčení peněz tak jako u každého úvěru. Tyto náklady nejsou v žádném případě malé. Úroková sazba je sice důležitý údaj, ale ten ještě důležitější je RPSN (Roční procentní sazba nákladů), která vyjadřuje celkové náklady na úvěr včetně poplatků a frekvence splácení. Úrokové sazby se u kreditních karet po uplynutí bezúročného období pohybují v širokém rozpětí, a to od 9,9 % do 28 %. RPSN tak může dosáhnout i více než 30 %.

Bezúročné období



I když jsou úroková sazba a RPSN u kreditních karet vysoké, přeci jen jednu velkou výhodu můžeme u kreditních karet najít. Tímto bonbónkem je bezúročné období, po které máte půjčené peníze bez úroku.

Doba bezúročného období se pohybuje od 45 do 55 dnů podle typu karty. Pozor, toto bezúročné období začne běžet od okamžiku čerpání peněz, například při platbě u obchodníka. U většiny kreditních karet však bezúročné období nezačne vůbec běžet při výběru hotovosti z bankomatu! Tím je výběr z bankomatu danou kreditní kartou ještě více nevýhodný.

Slevy a další benefity nabízené ke kreditní kartě



Benefity v podobě různých slev jsou především nadstavbou tzv. co-brandovaných kreditních karet. To jsou karty, které banka vydává společně s nějakým obchodním partnerem, například s cestovní kanceláří, leteckou společností, obchodním řetězcem, operátorem apod. Partner pak speciálně pro tyto karty nabízí systém slev a bonusů. Na co-brandované kartě se setkáte s logem partnera či s motivem upozorňujícím na jeho aktivity.

U standardních, tedy ne co-brandovaných, kreditních karet však slevy a bonusy bývají také nabízeny. Před podpisem smlouvy o kreditní kartě si nabídku slev a bonusů prostudujte a zvažte, zda tyto slevy vůbec využijete.

Přehled možných slev a bonusů u kreditních karet:
 - slevy za nákup u partnerů
 - slevy s programem MC ELITE / Sphere card
 - odměna za platbu kartou s příspěvkem do systému penzijního pojištění nebo stavebního spoření
 - sbírání bodů
 - cestovní pojištění nebo pojištění zneužití karty
 - pojištění nákupu proti poškození nebo krádeži
 - prodloužená záruka na zboží
 - sleva na pohonné hmoty
 - asistenční služby

Využijte unikátní kalkulačku pro kreditní katy



Na portále Finparáda.cz najdete kalkulačky a porovnání různých finančních produktů. To platí i pro kreditní karty - kalkulačku kreditních karet najdete zde.  

U každého řádku ve výsledku této kalkulačky v 6. sloupci s názvem „Detail“ (s ikonou „lupa“) najdete detailní řádky výpočtu pro Vámi zadané parametry (záložka „Výpočet“). Detailní parametry kreditní karty jsou uvedeny na záložce „Produkt“.
Jak si vybrat kreditní kartu?
Autor: Finparáda.cz

Jaké jsou typy kreditních karet?



Kreditní platební karty nabývají různých dílčích podob:

Elektronická kreditní karta

Jsou použitelné pouze pro transakce, které jsou online ověřeny v kartovém centru, tedy pro výběry z bankomatů a platby u obchodníků disponujících elektronickým platebním terminálem. Problém může nastat u platby v zahraničí, u některých obchodníků a nebo na internetu.

Embosovaná kreditní karta

Embosované karty poznáte podle toho, že mají veškeré údaje (číslo karty, jméno majitele, platnost apod.) plasticky vyraženy. To umožňuje jejich použití i u obchodníků, kteří nemají elektronický terminál, ale pouze tzv. žehličku (imprinter). Embosované karty lze použít na více místech než karty elektronické, a to především v zahraničí a na internetu. Daní za tuto výhodu je ale vyšší cena za vydání, vedení či blokaci (resp. stoplistaci).

Karta podle vydávající asociace

Naprostá většina karet vydaných v České republice nese logo mezinárodní asociace VISA nebo MasterCard. Pro použití na našem území na značce (tzv. brandu) karty nezáleží - obě mají téměř stejný počet bankomatů i obchodních míst. Pro cesty do zahraničí je výhodné informovat se v bance na to, jaký je poměr bankomatů a obchodníků přijímající danou značku.

Dále se můžete setkat s kartami Diners Club, JBC (Japan Credit Bureau) a AMEX (American Express). Tyto značky jsou obecně určeny pro bonitnější klienty a představují do jisté míry exklusivní platební nástroj.

Podle použité technologie

Magnetický proužek, čipová technologie - to jsou technické záležitosti, které mají vliv především na bezpečnost, ale hitem posledních let je možnost bezkontaktního placení, tzn. bez nutnosti vkládat kartu do terminálu. Stačí kartu pouze přiložit a vyčkat na dokončení transakce. U částek nižších než 500 korun se obvykle nevyžaduje zadání PIN kódu, což platbu významně urychlí a zjednoduší.

Charge karty

Fungují obdobně jako karty kreditní s tím rozdílem, že musíte na konci měsíce celý dluh jednorázově splatit v dohodnutém termínu, zpravidla do konce následujícího měsíce. Z čerpané částky není účtován žádný úrok.

Nákupní úvěrové karty

Jsou to kreditní karty vydávané nebankovními institucemi jako např. Home Credit a Cetelem. Od svých bankovních sester se liší hlavně v ceně karty, výší úročení a omezenou použitelností.



      
  



Žebříček s nejlepšími hypotékami a spotřebitelskými úvěry podle odborníků - zde
Kalkulačka spotřebitelských úvěrů, nejvýhodnější bankovní půjčky - zde




všechny články
Dále v rubrice

Digitalizace bank - co si nově můžete sjednat online?

Obrázek: Digitalizace Banky svým klientům stále více nabízejí možnost sjednání produktů a služeb z pohodlí domova. Novinky v online sjednání představila Raiffeisenbank a ČSOB. Raiffeisenbank umožňuje od poloviny března právnickým osobám zakládat účty online a klienti ČSOB...

Odměna až 24 000 Kč nebo televize. Jaké jsou nové odměny bank?

Obrázek:Běžné účty slevy a bonusy UniCredit Bank nabízí až 24 000 Kč při sjednání nové půjčky. Air Bank spouští svět výhod Unity. Jaké výhody a odměny nabízejí banky v dubnu? Přehled slev a bonusů najdete v našem článku...

Aktuální data z hypotečního trhu

Banky pozvolna snižují hypoteční sazby. Počet poskytnutých hypoték vzrostl. Aktuální data ČBA Hypomonitoru a srovnání hypotečních úvěrů naleznete v našem článku...

Tipy pro daňové přiznání

Obrázek: Daňové přiznání Pro elektronické podání přiznání k dani z příjmu za rok 2023 zbývá necelý měsíc. Na co vše si dát pozor, abyste se vyhnuli chybám, se dozvíte v našem článku...

všechny články v rubrice









   
 
Minutová půjčka
Minutová půjčka od 4,8 % p.a.
Raiffeisenbank




Bankovní účtySpořeníPenzePůjčkyPojištěníInvesticeSpočtěte siBanky, pojišťovny, ...DomůO FinparáděTiskRedakceNapište nám  


Finparáda - finance na dlani   Všechna práva vyhrazena
Scott & Rose, s.r.o., U Chaloupek 410/5, 182 00 Praha 8, IČ: 26148374, DIČ: CZ26148374, Email: redakce@finparada.cz