Finparáda Vám pomůže vybrat ten nejvhodnější finanční produkt
Bankovní účtySpořenípenzePůjčkyPojištěníInvesticeSpočtěte sibanky ...

Česko je 42. ekonomicky nejsvobodnější zemí. Od minule poskočilo nahoru

14.10.2014  |  Zdeněk Bubák
  


Ekonomika Česká republika v Indexu ekonomické svobody letos meziročně poskočila na 42. pozici mezi 152 světovými ekonomikami. Tento index od roku 1996 každoročně připravuje a vyhlašuje kanadský Fraser Institute a v České republice se na něm podílí i Centrum ekonomických a tržních analýz.


To že je Česká republika 42. nesvobodnější ekonomikou světa pro naši zemi představuje nejen meziroční zlepšení o 10 příček, ale také nejlepší výsledek v historii žebříčku Indexu ekonomické svobody.

„Vývoj pozice České republiky je samozřejmě velmi pozitivní. Při interpretaci výsledku je si ale nutné uvědomit, že do velmi složitých zjišťování statistických údajů u 152 zemí světa, jejich verifikace a následné kalkulace – z důvodu proveditelnosti a přesnosti výsledků – vstupují data z roku 2012. Tento letošní výsledek je tedy ještě počinem Nečasovy vlády a zároveň – v dobrém slova smyslu – hozenou rukavicí současné vládní koalici,“ říká Jiří Schwarz z Centra ekonomických a tržních analýz (CETA).

Co především dále zlepšovat?



„Bylo by vhodné zaměřit pozornost na nadměrnou velikost státu a bujení byrokracie, na zlepšení právního systému a ochranu vlastnických práv a v neposlední řadě na regulaci, která by měla být předvídatelná, opodstatněná a dlouhodobě stabilní. Česká republika se v posledních letech mění na džungli administrativních šoků, právních novel a daňových změn, to je třeba utlumit. Možná to nepřivítají politici a úředníci, ale rozhodně to uvítají zaměstnavatelé, zaměstnanci, podnikatelé, zkrátka všichni, kdo se hlavním dílem podílejí na tvorbě bohatství v naší ekonomice,“ doplňuje Aleš Rod z think-tanku CETA.

První příčku v Indexu ekonomické svobody tradičně obsadil Hongkong, následovaný Singapurem a Novým Zélandem.

Z Evropy je na nejvyšší (čtvrté) příčce Švýcarsko. Zajímavé je, že Evropská unie je v první desítce zastoupena pouze jedním státem, a to Finskem. To se dělí o 10. příčku společně s Chile. Naopak ekonomicky nejnesvobodnější zemí byla vyhlášena Venezuela.

Fred McMahon, jeden z autorů výpočtu z kanadského Fraser Institute, vidí i letos nespornou souvislost mezi ekonomickou svobodou a prosperitou země. Čtvrtina nejsvobodnějších zemí světa generuje v průměru HDP na hlavu ve výši 39 899 USD ročně, zatímco čtvrtina nejnesvobodnějších zemí světa jen 6 253 USD ročně.

„Ekonomicky nejsvobodnější země světa nabízejí svým obyvatelům nejvyšší kvalitu života a garanci osobních svobod. Na druhou stranu nejníže postavené země jsou obvykle sužovány despotickými politickými režimy, které limitují svobodu a příležitosti pro členy společnosti,“ říká McMahon. Dle jeho názoru je dobrým příkladem právě Hongkong: „Hongkong je dle našich kalkulací jednoznačně ekonomicky nejsvobodnější zemí světa. Aktuálně probíhající protesty v Hongkongu ilustrují, že si tamní obyvatelé velmi dobře uvědomují potenciální ztráty, pokud by byly porušeny zásady právního státu a rovného zacházení se všemi občany. Pokusy pekingské vlády zasahovat do hongkongského právního systému a podřídit soudce vlastní kontrole jsou snahou o změnu společenských poměrů. To by mohlo být bráno jako atak na budoucí prosperitu a mezinárodní postavení Hongkongu,“ zakončuje analýzu letošních výsledků Fred McMahon z Fraser Institute.

TOP 10 ekonomicky nejsvobodnějších zemí



1. Hongkong
2. Singapur
3. Nový Zéland
4. Švýcarsko
5. Mauritius
6. Spojené arabské emiráty
7. Kanada
8. Austrálie
9. Jordánsko
10. Chile
10. Finsko
Zdroj: Economic Freedom of the World Annual Report 2014

*Economic Freedom of the World Index (EFWI) je komplexním ukazatelem ekonomické svobody v dané zemi. Je konstruován z celkem pěti sub-indexů, které měří ekonomickou svobodu pohledem na následující ukazatele: 1. velikost státního sektoru; 2. právní stát a ochrana vlastnických práv; 3. peníze a neinflační prostředí; 4. mezinárodní obchod; 5. regulace. Celkové skóre se počítá jako průměr jednotlivých sub-indexů. Maximální ekonomickou svobodu v zemi charakterizuje hodnota 10, ekonomickou nesvobodu pak hodnota 0. Aktuální hodnoty se pohybují od 8,98 (max) až do 3,89 (min).


      
  



Žebříček s nejlepšími podílovými fondy podle odborníků - zde
Porovnání podílových fondů. Který je nejvýnosnější, jaké si účtují poplatky? - zde




všechny články
Dále v rubrice

Co nabízí dluhopisový trh v roce 2024?

Obrázek: Graf akcie Po náročných letech 2022 a 2023 by mohly klesající úrokové sazby zatraktivnit dluhopisy oproti hotovosti. U dluhopisů s investičním stupněm proběhlo mnoho příznivě oceněných nových emisí napříč sektory. Zdá se, že rok 2024 nabídne investorům dobrý vstup do této třídy aktiv...

Co stojí za rekordním růstem ceny zlata?

Obrázek: Zlatý slitek Mimořádně silná poptávka po zlatě čínské centrální banky i soukromého sektoru v posledních dvou letech zvyšuje cenu zlata. Ta trhá rekordy a dávno překročila magickou hranici dvou tisíc dolarů za unci. Podle odborníků je to teprve začátek...

Nová česká poradenská banka startuje do ostrého provozu

Obrázek: Pobočka Partners Banky Na českém bankovním trhu začíná fungovat nová poradenská banka. Ta nabídne klientům směs moderních fintech technologií doplněných poradenstvím. Její unikátností bude nabídka i správa produktů od jiných bank a finančních institucí...

Žebříčky spořicích účtů a termínovaných vkladů v dubnu

Máme pro vás dubnový žebříček spořicích účtů a termínovaných vkladů. Nejvýhodnější sazba na spořicím účtu je 6,08 % p.a. Kde aktuálně dostanete nejvyšší sazby u těchto produktů, se dozvíte v našem článku...

všechny články v rubrice









   


Bankovní účtySpořeníPenzePůjčkyPojištěníInvesticeSpočtěte siBanky, pojišťovny, ...DomůO FinparáděTiskRedakceNapište nám  


Finparáda - finance na dlani   Všechna práva vyhrazena
Scott & Rose, s.r.o., U Chaloupek 410/5, 182 00 Praha 8, IČ: 26148374, DIČ: CZ26148374, Email: redakce@finparada.cz