Finparáda Vám pomůže vybrat ten nejvhodnější finanční produkt
Bankovní účtySpořenípenzePůjčkyPojištěníInvesticeSpočtěte sibanky ...

Investorem snadno a rychle

21.9.2015  |  Komerční článek
  


InvesticeNapadlo vás někdy, co se vlastně děje s vašimi penězi, když je v bance složíte na běžný, popřípadě spořicí účet? V dnešním článku vám jejich další cestu prozradíme. Těmito prostředky se totiž financují úvěry poskytované bankou, jejich investice do cenných papírů či do deviz.


Možná teď udiveně kroutíte hlavou a přijde vám ta představa paradoxní. Sami byste totiž rádi investovali, jenže se tohoto závažného kroku bojíte, a to je důvod, proč raději své peníze necháváte v klidu ležet na svém účtu. Jenže to je právě ta chvíle, která z vás činí investora bez vašeho vědomí.

Není to však důvod k radosti - v těchto případech totiž zůstává veškerý profit bance. A vás, jako majitele účtu, díky kterému může banka financovat vlastní aktivity, banka vlastně téměř nijak neodmění. Říkáte si, že je to nefér? Tak to máte pravdu, a nejvíce pro ty, kteří peníze mají. I zde totiž platí stará pravda – nejlépe jsou na tom ti, kteří v tom umí chodit.

Na co si tedy dát pozor



Rozhodně na peníze. Jsou totiž jedním z klíčových finančních faktorů. Proto je zapotřebí, při každé úvaze o investici, zohlednit tři nejdůležitější aspekty:
  • Likvidita – neboli vázanost kapitálu
  • Rentabilita – neboli výnosnost kapitálu
  • Riziko – v našem případě opak bezpečí
V těchto aspektech můžeme jasně vidět trojúhelník. A je pouze a jen na nás, jaké si v rámci tohoto trojúhelníku určíme další kroky, kterým směrem se vydáme a jak rychle se budeme pohybovat. Toto rozhodnutí už záleží pouze na tom, jak jsme vnitřně připraveni, na stavu naší mysli, na převzatých vzorech chování a zakořeněných zvyklostech.

Nejrozsáhlejší přehled podílových fondů dostupných v ČR najdete zde

Bojíte se riskovat, a proto neinvestujete?



Máte strach, že o své peníze přijdete, a tak jste zvolili „bezpečný“ způsob jejich úschovy v bance? Vymlouvat vám to nikdo nebude, ale pamatujte si, že vy sami investovat nebudete, někdo jiný to třeba právě v tuto chvíli dělá s vašimi penězi za vás!

Nechte si alespoň různé možnosti investic projít hlavou, opravdu jich není málo – můžete třeba investovat do cenných papírů (od dluhopisů, akcií až po deriváty), můžete investovat do zlata, drahých kovů, diamantů či drahých kamenů, ale neméně zajímavé jsou investice do komodit, případně investice do tradičních majetkových hodnot, jako jsou nemovitosti.

Nejdůležitější je však sebrat odvahu a pustit se do investování.

Co je tedy důležité pro to, abyste učinili to správné rozhodnutí?



Hlavně si ujasněte, co je pro vás přednější. Pokud se o své peníze obáváte a rozhodli jste se proto investovat je pouze na kratší dobu, nelekněte se, když bude váš výnos opravdu nízký. Nastat však může i taková situace, kdy zjistíte, že vlastně namísto investování o tom stále jen uvažujete.

Pravdou totiž je, že pokud sníte o vyšším výnosu, budete muset také více zariskovat. Což není varianta pro ty z vás, kteří riskovat nechcete a chcete mít raději své peníze kdykoliv k vlastní potřebě. Pro vás je opravdu nejlepší a v podstatě jedinou variantou spořicí či běžný účet.

Mít jistotu je rozhodně v dnešní době moc hezké, ale v těchto situacích vám jistota nezaručí zisk, a pokud, tak opravdu jen jeho maličký zlomek. V případě, že stále ještě nejste rozhodnuti, máme pro vás radu - zkuste začít pomaličku, třeba investičním mixem. V takovém případě investujte pouze část svých zdrojů, a ještě k tomu do různých směrů.

Zjistěte více o tom, jaká může být návratnost vaší investice.


      
  



Žebříček s nejlepšími podílovými fondy podle odborníků - zde
Porovnání podílových fondů. Který je nejvýnosnější, jaké si účtují poplatky? - zde

reklama

Spořicí účet + s výhodnou sazbou až 5,20 % p.a.více
Termínovaný vklad - garantovaná úroková sazba až 5,3 % p.a. u měsíčního vkladuvíce




všechny články
Dále v rubrice

Jaké jsou plány XTB pro rok 2024?

Obrázek: Akcie Společnost XTB, globální fintech poskytovatel online investiční platformy a mobilní aplikace, představila svoje plány pro rok 2024. Zároveň oznámila nový milník – její služby nyní využívá jeden milion zákazníků po celém světě. Tento úspěch přišel něco málo přes tři roky poté...

Co je to flipování nemovitostí a vyplatí se vůbec někdy?

Obrázek: Peníze a dům Flipování nemovitostí, proces nákupu a rychlého prodeje nemovitostí za účelem zisku, se v posledních letech stalo populární investiční strategií. Na českém trhu lze v roce 2024 očekávat pokračující zvyšování poptávky po bytech, zejména...

Co nabízí dluhopisový trh v roce 2024?

Obrázek: Graf akcie Po náročných letech 2022 a 2023 by mohly klesající úrokové sazby zatraktivnit dluhopisy oproti hotovosti. U dluhopisů s investičním stupněm proběhlo mnoho příznivě oceněných nových emisí napříč sektory. Zdá se, že rok 2024 nabídne investorům dobrý vstup do této třídy aktiv...

Co stojí za rekordním růstem ceny zlata?

Obrázek: Zlatý slitek Mimořádně silná poptávka po zlatě čínské centrální banky i soukromého sektoru v posledních dvou letech zvyšuje cenu zlata. Ta trhá rekordy a dávno překročila magickou hranici dvou tisíc dolarů za unci. Podle odborníků je to teprve začátek...

všechny články v rubrice









   


Bankovní účtySpořeníPenzePůjčkyPojištěníInvesticeSpočtěte siBanky, pojišťovny, ...DomůO FinparáděTiskRedakceNapište nám  


Finparáda - finance na dlani   Všechna práva vyhrazena
Scott & Rose, s.r.o., U Chaloupek 410/5, 182 00 Praha 8, IČ: 26148374, DIČ: CZ26148374, Email: redakce@finparada.cz