Finparáda Vám pomůže vybrat ten nejvhodnější finanční produkt
Bankovní účtySpořenípenzePůjčkyPojištěníInvesticeSpočtěte sibanky ...

Muži jsou za volantem agresivnější a více nadávají než ženy. Čeští řidiči nevybržďují

27.11.2015  |  Veronika Dusová, zpráva pojišťovny Generali
  


Autopojištění, povinné ručeníPodle průzkumu, který si nechala zpracovat pojišťovna Generali, čeští řidiči nevybržďují, v nadávání za volantem vedou muži, kteří jsou také agresivnější a horšími řidiči jsou podle respondentů ženy. Dále 80 % šoférů uvedlo, že dopravní předpisy porušuje jen výjimečně. Čtrnáct procent se proviní v případě, že spěchá.


Osmdesát procent českých řidičů nikdy nikoho nevybrzdilo. Vyplývá to z průzkumu, který si mezi šoféry nechala zpracovat pojišťovna Generali. „Čtyři pětiny dotázaných o sobě tvrdí, že by je to ani ve snu nenapadlo, protože je to velmi nebezpečné,“ říká tiskový mluvčí Generali Jiří Cívka. Horšími řidiči jsou podle respondentů ženy. Muži jsou však agresivnější řidiči a za volantem více nadávají.

reklama

Spořicí účet + s výhodnou sazbou až 5,20 % p.a.více
Termínovaný vklad - garantovaná úroková sazba až 5,3 % p.a. u měsíčního vkladuvíce



Pouhá tři procenta řidičů přiznala, že někdy někoho vybrzdila. Zbylých sedmnáct procent motoristů mělo chuť podobný kousek předvést, nikdy jej však naštěstí nerealizovali. „Samotný fakt, že téměř pětina majitelů řidičských oprávnění někdy přemýšlela nad tím, že jiného šoféra vybrzdí, je alarmující. Kromě případného trestního postihu musí řidič, který vybrzdí jiného řidiče, počítat s tím, že po něm pojišťovna může, a v případě prokázání úmyslu, bude vymáhat vzniklou škodu,“ upozorňuje Jiří Cívka z Generali.

Jsou horší řidiči muži nebo ženy? A kdo víc nadává?



Horšími řidiči, respektive řidičkami, jsou podle respondentů ženy. Tuto odpověď zvolilo 22 % dotazovaných, zatímco muže označila za horší řidiče pouze jedna desetina.

Podle statistik BESIPu však vykazují muži - řidiči přibližně dvakrát vyšší míru nehodovosti (na jeden tisíc řidičů) a svou první nehodu absolvují v mladším věku než jejich ženské protějšky. Příčinou bývá především rychlejší jízda a menší respekt k pravidlům silničního provozu. Obecně jezdí muži riskantněji.

Naprosto jasno měli účastníci průzkum v tom, kdo za volantem víc nadává. „Podle téměř osmdesáti procent řidičů si nadávkami při řízení ulevují spíše muži,“ doplňuje Jiří Cívka.

Jak jsme na tom s předpisy a jejich dodržováním?



Takřka osmdesát procent šoférů uvedlo, že dopravní předpisy porušuje jen výjimečně. Čtrnáct procent se proviní v případě, že spěchá. Tři procenta šoférů se upřímně přiznala, že předpisy porušují skoro pořád. Zbylých šest procent nechtělo na otázku raději odpovědět.

Velmi podobná situace je v případě dodržování rychlosti. „Třiašedesát procent řidičů uvedlo, že se o dodržení nejvyšší povolené rychlosti snaží, ale někdy jim ujede noha na plynu. Pět procent poruší předepsanou rychlost, když spěchá. Čtvrtina šoférů rychlost dodržuje, protože nemá na placení pokut. Zbytek odpověděl, že rychlost nedodržuje, protože se považují za dobré řidiče a rychlou jízdou nikoho neohrožují,“ přidává další čísla z průzkumu Jiří Cívka z Generali.

Mlhovky zbytečně nepoužíváme



Častým prohřeškem, který je nepříjemný ostatním řidičům, je bezdůvodné svícení mlhovkami v případě, kdy jsou na silnici dobré podmínky. „Podle průzkumu však téměř devětaosmdesát procent řidičů odpovědělo, že mlhovkami svítí pouze tehdy, když je to nutné, protože jinak to obtěžuje ostatní řidiče. Zbývající řidiči přiznali, že mlhovky někdy zapomenou vypnout, když se změní podmínky na silnici. V praxi se však často setkáváme s tím, že zapnuté mlhovky nemají se sníženou viditelností nic společného,“ komentuje výsledky průzkumu Jiří Cívka.

Při jízdě autem je důležité vedle dodržování předpisů také správný odstup od vozidla před sebou. Zejména v Německu, Rakousku a Itálii jsou policisté na dodržování bezpečné vzdálenosti velmi citliví a viníky tvrdě trestají. V Česku chápe dvaašedesát procent řidičů dostatečnou vzdálenost jako důležitou i z hlediska vlastní bezpečnosti, sedmatřicet procent tvrdí, že někdy ji dodržovat nejde. Procento dotazovaných si dokonce myslí, že dodržení bezpečné vzdálenosti vede k vytváření zbytečných kolon.

Nabídku autopojištění najdete zde

Jací řidiči jsou agresivní?



Rozdílný pohled mají čeští řidiči na agresivitu za volantem. Největší podíl (41 %) si myslí, že nejagresivnější jsou řidiči s výkonnými vozy. Mladé řidiče označilo za nejagresivnější devětadvacet procent dotazovaných. Čtyřiadvacet procent považuje za agresivní ty řidiče, kteří spěchají.

Obecně platí, že rizikoví řidiči, kteří způsobí nehodu, zaplatí za povinné ručení více než ti, kteří jezdí bez nehod. „Zodpovědní řidiči u nás mohou na pojištění motorových vozidel ušetřit až sedmdesát procent,“ dodává tiskový mluvčí Generali.

„Například krytí rizika střetu se zvířetem z povinného ručení Komplet a Exkluziv zahrnuje úhradu nákladů na opravu poškozeného vozidla až do výše 100 tisíc korun, přičemž výplata pojistného plnění nemá vliv na bonus v povinném ručení. I to je jeden z důvodů, proč je tento typ povinného ručení u motoristů stále oblíbenější,“ uzavírá Miroslav Matějka, produktový manažer Generali.


      
  





všechny články
Dále v rubrice

Při cestě na Slovensko pozor na cestovní pojištění i pravidla silničního provozu

Obrázek: Slovenská dálnice Slovenská republika, s malebnými horami a vyhlášenými lázeňskými městy, přitahuje rok co rok mnoho návštěvníků z ČR. Nezapomínejme, že už delší dobu nejsme součástí jednoho státu a pravidla se tak mohou lišit. V článku najdete informace o...

V jakém věku si Češi nejčastěji sjednávají životní pojištění?

Obrázek: Dohoda Malé děti jsou často nemocné, náctiletí se spíše zraní, se stoupajícím věkem rostou závažná onemocnění a riziko úmrtí. Fakta, která potvrzuje aktuální analýza České asociace pojišťoven. A podle které si životní pojištění sjednáváme v průměru...

Tipy pro daňové přiznání

Obrázek: Daňové přiznání Pro elektronické podání přiznání k dani z příjmu za rok 2023 zbývá necelý měsíc. Na co vše si dát pozor, abyste se vyhnuli chybám, se dozvíte v našem článku...

Nová česká poradenská banka startuje do ostrého provozu

Obrázek: Pobočka Partners Banky Na českém bankovním trhu začíná fungovat nová poradenská banka. Ta nabídne klientům směs moderních fintech technologií doplněných poradenstvím. Její unikátností bude nabídka i správa produktů od jiných bank a finančních institucí...

všechny články v rubrice









   


Bankovní účtySpořeníPenzePůjčkyPojištěníInvesticeSpočtěte siBanky, pojišťovny, ...DomůO FinparáděTiskRedakceNapište nám  


Finparáda - finance na dlani   Všechna práva vyhrazena
Scott & Rose, s.r.o., U Chaloupek 410/5, 182 00 Praha 8, IČ: 26148374, DIČ: CZ26148374, Email: redakce@finparada.cz