Finparáda Vám pomůže vybrat ten nejvhodnější finanční produkt
Bankovní účtySpořenípenzePůjčkyPojištěníInvesticeSpočtěte sibanky ...

Právník: Revoluce v půjčkách může přinést spekulace v oblasti nemovitostí

11.7.2016  |  Zdeněk Bubák
  


HypotékaNa první pohled férové nastavení podmínek spotřebitelských úvěrů v novele zákona o půjčce může jako nežádoucí bonus přinést rozkvět spekulací v oblasti realit. Pokud si chcete vzít v nejbližší době hypotéku, přečtěte si exkluzivní rozhovor s Martinem Rezkem, expertem na spotřebitelské právo.



Pokud zákon projde, jaký to bude mít vliv na koncového zákazníka?

Zákon je bez nadsázky revolucí na trhu s drobnými úvěry a hypotékami. Přísnější pravidla a dohled nad poskytovateli úvěrů způsobí, že celá řada z nich svoji činnost ukončí. Zejména malí poskytovatelé, ale také lichváři a nepoctiví obchodníci. Ministerstvo financí očekává, že po účinnosti zákona skončí až 90 procent poskytovatelů na trhu.



Jaký vliv to bude mít na banky?

Banky mají již nyní nejpřísnější pravidla fungování ze všech finančních institucí a jsou pod neustálým dohledem České národní banky. Z tohoto pohledu se jich zákon výrazněji nedotkne. Mnohé z nich však budou muset zásadně měnit své obchodní podmínky pro poskytování úvěrů, které zákon poměrně podrobně nově nastavuje. V této oblasti banky pravděpodobně pocítí nezanedbatelné změny.

Můžete realisticky říct, komu tento zákon v praxi nejvíce prospěje?

Obecně samozřejmě klientům – spotřebitelům - to je také smyslem celého zákona. Přísnější pravidla pro poskytování úvěrů a nová koncepce dohledu nad trhem je jednoznačně pozitivní změna, na kterou se dlouho čekalo. Jedná se však o natolik zásadní zásah do fungování úvěrového trhu, že nelze předvídat, jak se stávající drobní i velcí poskytovatelé zachovají. Je proto možné, že některá tržní omezení budou mít na klienty i negativní dopad.

Srovnání hypoték najdete zde

Jak novela ovlivní například hypotéky?

Trh s hypotékami bude nově více regulovaný a dohlížený, pravidla pro jejich poskytování se zpřísní. Někdy se však jedná o změny, jejichž reálný přínos pro klienta je minimálně diskutabilní. Například výrazné rozšíření předčasného splácení úvěrů dle nového zákona nutně povede k jejich zdražení. Byť na první pohled může být líbivé a výhodné pro klienta. Poskytovatelé si ale nemůžou dovolit půjčovat dlouhodobě peníze a nevědět, kdy se mu vrátí zpět – zda za tři nebo třicet let.  Například zvažované předčasné splacení celého hypotečního při prodeji bytu či domu pomůže nejvíce spekulantům s nemovitostmi.

Existují nějaké příklady ze zahraničí?

Na Slovensku ještě před účinnosti "zákona o úvěru" snižovaly banky již tak nízké úrokové sazby, za účelem "vyprodání hypoték" za starých podmínek. To byl signál nadcházejícího zvýšení sazeb, které mělo nahradit ztráty způsobené účinností nového zákona. U nás se nyní děje to samé.

Žebříček s nejlepšími hypotékami a spotřebitelskými úvěry podle odborníků - zde
Kalkulačka spotřebitelských úvěrů, nejvýhodnější bankovní půjčky - zde


Je riziko spekulativních nákupů reálné?

V dnešní době historicky nejnižších úrokových sazeb a rostoucích cen bytů je téměř jisté, že systém bude zneužíván investory k získání levného úvěrování.

Jak se toho vyvarovat?

Je pravda, že každá takto významná změna sebou nese i rizika. Některá přitom nelze odstranit vůbec, některým by ale šlo jednoduše předejít. Například zmiňované předčasné splácení hypoték by podle mého mělo být vázáno pouze na mimořádné události jako je například rozvod manželů. To by pomohlo spotřebitelům a zároveň zamezilo nežádoucímu zneužívání systému.


      
  





všechny články
Dále v rubrice

Vyplatí se platit nájem, nebo splácet hypotéku?

Obrázek: Dům a smlouva Řada rodin se rozhoduje mezi bydlením v nájmu a pořízením vlastního domova na hypotéku. Obě možnosti mají své výhody i nevýhody. Z pohledu budování majetku je vždy výhodnější pořízení vlastní nemovitosti na hypotéku. Při rozhodování mezi nájemním bydlením...

Jak financovat nemovitost bez hypotéky

Obrázek: Hypotéka Financování bydlení bez hypotečního úvěru. Možností je několik. Jaké to jsou a jaké mají klady a zápory?

Digitalizace bank - co si nově můžete sjednat online?

Obrázek: Digitalizace Banky svým klientům stále více nabízejí možnost sjednání produktů a služeb z pohodlí domova. Novinky v online sjednání představila Raiffeisenbank a ČSOB. Raiffeisenbank umožňuje od poloviny března právnickým osobám zakládat účty online a klienti ČSOB...

Odměna až 24 000 Kč nebo televize. Jaké jsou nové odměny bank?

Obrázek:Běžné účty slevy a bonusy UniCredit Bank nabízí až 24 000 Kč při sjednání nové půjčky. Air Bank spouští svět výhod Unity. Jaké výhody a odměny nabízejí banky v dubnu? Přehled slev a bonusů najdete v našem článku...

všechny články v rubrice









   
 
Minutová půjčka
Minutová půjčka od 4,8 % p.a.
Raiffeisenbank




Bankovní účtySpořeníPenzePůjčkyPojištěníInvesticeSpočtěte siBanky, pojišťovny, ...DomůO FinparáděTiskRedakceNapište nám  


Finparáda - finance na dlani   Všechna práva vyhrazena
Scott & Rose, s.r.o., U Chaloupek 410/5, 182 00 Praha 8, IČ: 26148374, DIČ: CZ26148374, Email: redakce@finparada.cz