Finparáda Vám pomůže vybrat ten nejvhodnější finanční produkt
Bankovní účtySpořenípenzePůjčkyPojištěníInvesticeSpočtěte sibanky ...

Nesezdané páry většinou předem neřeší, jak si nakoupené věci do společného bytu po rozchodu rozdělí

7.10.2016  |  Zdeněk Bubák, zpráva Home Credit
  


Nesezdaný párČím dál víc párů spolu žije ve společné domácnosti, ačkoliv nejsou sezdány. Jak ale řeší důležité nákupy společně užívaných věcí? Tři čtvrtiny Čechů tvrdí, že se u nákupu nedomlouvají, jak s věcmi po případném rozchodu naloží. V polovině případů se spokojí s názorem, že kdo zaplatí většinu částky, tomu pak věc připadne. Přesto ale 28 % respondentů přiznává, že do partnerova bytu kupují jen věci, které si případně po rozchodu snadno odnesou. Pro společnost Home Credit to zjistil průzkum agentury STEM/MARK .



Kdo si věc nechá po rozchodu? Při nákupu to neřešíme



Jako dříve bývalo normou manželství, trendem posledních let je společné bydlení nesezdaných partnerů. Ať už se jedná jen o zkoušku před sňatkem nebo o dlouhodobý stav, který oběma vyhovuje, žití na psí knížku je stále oblíbenější. Spolu s tím však přichází otázka, jak se oba partneři staví k vybavení společné domácnosti. Zatímco vypořádání majetku při rozvodu řeší soud, dělení věcí po konci vztahu dvou nesezdaných je složitější.

„Když Češi věci do společné domácnosti kupují, neřeší, kdo by si je nechal v případě rozchodu. Zdá se, že partneři se dopředu na situaci, kdy by vztah nevyšel, příliš nepřipravují. Tři čtvrtiny tvrdí, že se u nákupu nedomlouvají, kdo by si danou věc po rozchodu ponechal. A jen 7 lidí ze sta má vlastnická práva na věci ošetřená smluvně,“ říká Jan Holoch, manažer zákaznické zkušenosti a finanční specialista společnosti Home Credit. Pokud se mají Češi zamyslet nad tím, kolik jsou ochotni investovat do společné věci, aniž by řešili, komu po rozchodu připadne, většinou řeší spíše menší částky. Každý desátý nad tím přemýšlí i u věcí v hodnotě do 5 000 korun, pro 17 % tato otázka nastává u částky 5 až 10 tisíc korun.

Srovnání bankovních a nebankovních spotřebitelských půjček najdete zde

reklama

Účet OPEN - úrok až 5,5 % p.a.více


Na nákupu bytu i vybavení se chceme podílet



Dobrou zprávou je, že mají muži i ženy relativně podobnou představu o tom, jak se ke společnému vlastnictví postavit. „Třetina mužů by preferovala být vlastníkem bytu, do kterého se přistěhuje druhý partner. U žen má stejnou představu každá pátá. Celé polovině žen se naopak líbí představa, že s životním druhem byt i jeho vybavení pořídí společně. Nepopulární variantou u obou pohlaví je nechat vše na druhém partnerovi nebo jen pořídit věci do bytu, který vlastní ten druhý,“ shrnuje Holoch. Muži i ženy se snaží přispívat do společně užívaných věcí stejnou částkou, u obou to tvrdí 52 %. Ženy jsou ovšem o něco opatrnější, a pokud se přistěhují do bytu, který vlastní partner, ve třetině případů se snaží koupit tam jen věci, které si následně mohou odnést. 44 % mužů zase souhlasí s tvrzením, že společné věci platí z větší části oni.

Jak se připravují nesezdané páry na dělení majetku po případném rozchodu?
Autor: Home Credit
= Pro zvětšení klikněte na obrázek=

Při rozchodu si vycházíme vstříc



Skoro polovina lidí souhlasí s tvrzením, že si po rozchodu věc odnese ten z partnerů, který ji předtím zaplatil. Jak ženy, tak i muži se chtějí v 60 % případů hlavně dohodnout – jednoduše si mezi sebe věci o podobné hodnotě rozdělí. Každý čtvrtý muž přitom tvrdí, že je ochoten partnerce přenechat i věci ve vyšší hodnotě, než si ponechá sám. Necelá čtvrtina respondentů uvažuje o finančním vyrovnání, kdy by si partner věci ponechal, ale vyplatil by podíl, který do nich nakupující strana vložila. „Konec vztahu je hořká pilulka pro obě strany. Aby se situace ještě nezhoršovala a kvůli dělení majetku se nezapomínalo na vše dobré, co dvojice prožila, je dobré zkusit odložit emoce stranou a v klidu si sednout k jednomu stolu. U financí se jednoduše musí vše řešit s čistou hlavou a pořádným soustředěním. A pokud je dělení věcí zvlášť komplikované, možná se v dalším vztahu vyplatí skutečně vše řešit předem a vlastnictví si ošetřit smluvně,“ myslí si Holoch.

Žebříček bankovních půjček

Žebříček s nejlepšími hypotékami a spotřebitelskými úvěry podle odborníků - zde
Kalkulačka Vám najde nejvýhodnější hypotéku - zde

Představa versus reálná zkušenost



Pokud respondenti vychází ze svých vlastních zážitků, 75 % se jich na rozdělení majetku dokázalo dohodnout. Většinou si přitom bývalí partneři mezi sebou rozdělili věci o podobné hodnotě, tvrdí to 66 % mužů, ale už jen polovina žen. 14 % respondentek dokonce tvrdí, že se o věci, které byly pořízeny do společné domácnosti, musely soudit, stejnou zkušenost má jen každý pětadvacátý muž.

„Pokud člověk cítí křivdu, samozřejmě se může o nápravu přihlásit u soudu. Ovšem zdaleka nejlepší je si uvědomit, že životní partner je v určitém smyslu i náš partner v oblasti financí a i podle toho ho pak vybírat. Naše druhá polovička by tedy měla být v otázce peněz solidní, důvěryhodná a neměla by před námi tajit své záměry, popřípadě bychom se na přístupu k financím měli shodnout,“ uzavírá Holoch.


      
  





všechny články
Dále v rubrice

Jak financovat nemovitost bez hypotéky

Obrázek: Hypotéka Financování bydlení bez hypotečního úvěru. Možností je několik. Jaké to jsou a jaké mají klady a zápory?

Digitalizace bank - co si nově můžete sjednat online?

Obrázek: Digitalizace Banky svým klientům stále více nabízejí možnost sjednání produktů a služeb z pohodlí domova. Novinky v online sjednání představila Raiffeisenbank a ČSOB. Raiffeisenbank umožňuje od poloviny března právnickým osobám zakládat účty online a klienti ČSOB...

Co je to flipování nemovitostí a vyplatí se vůbec někdy?

Obrázek: Peníze a dům Flipování nemovitostí, proces nákupu a rychlého prodeje nemovitostí za účelem zisku, se v posledních letech stalo populární investiční strategií. Na českém trhu lze v roce 2024 očekávat pokračující zvyšování poptávky po bytech, zejména...

Odměna až 24 000 Kč nebo televize. Jaké jsou nové odměny bank?

Obrázek:Běžné účty slevy a bonusy UniCredit Bank nabízí až 24 000 Kč při sjednání nové půjčky. Air Bank spouští svět výhod Unity. Jaké výhody a odměny nabízejí banky v dubnu? Přehled slev a bonusů najdete v našem článku...

všechny články v rubrice









   
 
Minutová půjčka
Minutová půjčka od 4,8 % p.a.
Raiffeisenbank




Bankovní účtySpořeníPenzePůjčkyPojištěníInvesticeSpočtěte siBanky, pojišťovny, ...DomůO FinparáděTiskRedakceNapište nám  


Finparáda - finance na dlani   Všechna práva vyhrazena
Scott & Rose, s.r.o., U Chaloupek 410/5, 182 00 Praha 8, IČ: 26148374, DIČ: CZ26148374, Email: redakce@finparada.cz