Finparáda Vám pomůže vybrat ten nejvhodnější finanční produkt
Bankovní účtySpořenípenzePůjčkyPojištěníInvesticeSpočtěte sibanky ...

Studujete? Vyberte si nejvýhodnější účet

30.9.2011  |  Martin Olejník


Se začátkem nového školního roku se studenti středních a vysokých škol stávají velmi atraktivní cílovou skupinou pro subjekty na bankovním trhu. Banky studentům nabízejí různé výhody a slevy v porovnání s klasickými běžnými účty. Všechny velké české banky mají ve své nabídce studentské účty. Studenti tak mají z čeho vybírat.

Následující srovnání přináší měsíční náklady modelového klienta u všech studentských účtů velkých českých bank.

Modelové chování klienta - studenta: účet ovládá přes internet, využívá elektronické výpisy, na účet mu přijde měsíčně jedna platba ve výši 10 000 Kč, na konci měsíce nemá na účtu téměř nic, třikrát za měsíc vybere hotovost z bankomatu banky, u které má účet, u obchodníků zaplatí 3x měsíčně kartou v součtu 3 000 Kč, realizuje tři odchozí platby přes internet do jiných bank za měsíc, nevyužívá služby na pobočkách, nenechává si posílat SMS a nevyužívá kontokorent.

Namodelujte si své vlastní chování a spočítejte měsíční náklady na vedení účtu v naší kalkulačce.

Banka Měsíčně za vedení Úroková sazba (p.a.) Měsíční náklady modelového klienta
ČSOB 0 / 30 Kč * 0,01 % 0 Kč
GE Money Bank 0 Kč 0,01 % 8 Kč
KB (15-25 let) 0 Kč 0,00 % 12 Kč
Česká spořitelna 0 / 40 / 80 Kč ** 0,01 % 15 Kč
Volksbank 0 Kč 0,01 % 22 Kč
Poštovní spořitelna 8 Kč 0,01 % 23 Kč
UniCredit Bank 19 Kč 0,50 % 31 Kč
KB (26-30 let) 0 / 34 / 68 Kč *** 0,00 % 46 Kč
Raiffeisenbank 30 Kč 0,01 % 69 Kč
* 0 Kč - s výpisy zasílanými elektronicky, 30 Kč - s výpisy zasílanými poštou
** 0 Kč - při výběru 0-3 produktů/služeb, 40 Kč - při výběru 4-6 produktů/služeb, 80 Kč - při výběru 7-9 produktů/služeb
*** 0 Kč - při splnění 2 a více podmínek, 34 Kč - při splnění 1 podmínky

Česká spořitelna

Osobní účet České spořitelny Student je určen pro všechny studenty jakéhokoli denního studia od 15 do 30 let, občany ČR i cizí státní příslušníky. Na celou dobu studia může student zdarma získat vedení účtu a měsíční elektronické výpisy, mezinárodní platební kartu VISA Classic Partner, přístup k účtu 24 hodin denně prostřednictvím internetu a mobilu, všechny výběry hotovosti z bankomatů České spořitelny, založení všech trvalých příkazů nebo souhlasů s inkasem. Minimální počáteční vklad na účet je 100 Kč. Banka nabízí každý rok příspěvek 200 Kč na ISIC kartu. Navíc pokud klient požádá o účet do 31. října 2011, získá originální design platební karty zdarma, zdarma na půl roku legální stahování hudby z MusicJet a k tomu možnost zúčastnit se soutěže o macbook, iPhone a další ceny. Měsíční vedení účtu je zdarma při výběru 0 až 3 produktů/služeb z nabídky Standard.


ČSOB

ČSOB Studentské konto Plus je určeno pro mladé lidi ve věku 15 až 28 let. S kontem zdarma získá klient běžný účet v Kč s měsíčním zasíláním výpisů poštou nebo elektronicky, mezinárodní embosovanou platební kartu VISA Classic Student s neomezeným počtem výběrů z bankomatů ČSOB v ČR, povolené přečerpání účtu až 20 000 Kč, elektronické bankovnictví k obsluze účtu z počítače, mobilního nebo klasického telefonu, všechny tuzemské odchozí platby přes internetové nebo mobil bankovnictví, všechny tuzemské příchozí platby, neomezený počet e-mailových zpráv o pohybech na účtu a transakcích platební kartou. Minimální počáteční vklad na účet činí 200 Kč. Potvrzení o studiu stačí doložit jednou za celou dobu daného typu studia na příslušné škole (se žádostí o povolené přečerpání účtu je nutné potvrzení doložit vždy). Vedení konta s výpisy z účtu zasílanými měsíčně elektronickou formou je zdarma, s výpisy z účtu zasílanými měsíčně poštou stojí 30 Kč. Klienti, kteří nestudují a jsou starší než 19 let, platí za konto 50 Kč, za konto s výpisy elektronickou formou 40 Kč.

GE Money Bank

Konto Genius Student od GE Money Bank je běžný účet vedený v Kč určený studentům od 15 do 27 let. K výhodám patří zřízení, vedení a zrušení účtu zdarma, dále zdarma veškeré výběry z bankomatů sítě GE Money Bank, měsíční elektronické výpisy, kompletní přehled o dění na účtu prostřednictvím SMS zpráv, všechny příchozí platby na účet a zadávání trvalých platebních příkazů a ostatních pravidelných plateb. Potvrzení o studiu je vyžadováné pouze 2x za celou dobu vedení účtu (poprvé až ve 20 letech klienta). Dalšími službami k účtu Genius Student zdarma jsou platební karta MasterCard Standard nebo Maestro a Mastercard Internet, přímé bankovnictví: Internet Banka, Telefon Banka a Mobil Banka (s možností dobíjení kreditu u mobilních operátorů), spořicí účet a termínovaný vklad a založení a vedení kontokorentního úvěru až do výše 10 000 Kč. Při založení účtu je třeba složit na účet minimální vklad ve výši 200 Kč. Měsíční vedení konta je zdarma.


Komerční banka

Balíček G2.2 od Komerční banky je určen mladým lidem od 15 do 19 let, studentům od 20 do 30 let - pokud jsou studenty denního studia i absolventům VŠ - pokud dokončili studium maximálně před rokem. Balíček nabízí běžný účet v Kč a měsíční výpis zaslaný elektronicky a k němu mezinárodní debetní embosovanou kartu s cestovním pojištěním, internetové bankovnictví, telefonní bankovnictví, mobilní bankovnictví, všechny příchozí transakce v Kč na běžný účet v Kč (mimo odepsaná inkasa), zdarma založení trvalých příkazů a povolení inkasa do 3 měsíců od otevření nového účtu v Kč na pobočce nebo přes telefonní bankovnictví (přes internetové bankovnictví je zdarma vždy). Banka i u tohoto konta uplatňuje svůj koncept odměn podle principu 1 platba debetní či kreditní kartou u obchodníka = vrácení poplatku za výběr z bankomatu KB debetní kartou. A tak i studenti mohou mít všechny výběry z bankomatů KB zdarma. Stačí, když budou platit kartou. Navíc prvních 2 500 nových klientů, kteří si zařídí konto G2 do 31. října 2011, bude odměněno bonusem 500 Kč. Pro studenty do 25 let je balíček G2.2 nabízen zdarma. Pro studenty od 26 do 30 let je měsíční poplatek 68 korun. I tady však platí koncept odměn a při splnění 2 a více stanovených podmínek mohou mít balíček zcela zdarma.

Poštovní spořitelna

Era osobní účet od Poštovní spořitelny si může založit každý od 10 let věku. S Era osobním účtem klient zároveň získá zdarma mezinárodní platební kartu Maxkartu. Bezplatně může mít zřízeny také služby internetového a telefonního bankovnictví i bankovnictví přes televizi, zvolit si může také používání mobilního bankovnictví, může si otevřít spořicí účet Era červené konto nebo požádat o otevření kontokorentu. Není zpoplatněna žádná tuzemská příchozí platba a elektronický výpis z účtu je taky zdarma. Poštovní spořitelna vede Era osobní účet pro mladé ve věku od 10 do 26 let za snížený poplatek 8 Kč měsíčně. Navíc mají každý měsíc dva výběry hotovosti v bankomatech ČSOB/Poštovní spořitelny v ČR zdarma a mohou si pořídit slevové karty typu ISIC Scholar nebo EURO <26 a ušetřit tak až 200 Kč. Minimální částka prvního vkladu na Osobní účet, pod kterou by zůstatek účtu neměl klesnout, je 200 Kč.


Raiffeisenbank

Studentský účet od Raiffeisenbank je běžný osobní účet se zvýhodněným poplatkem za vedení účtu. Banka nabízí vedení účtu až v 9 měnách. Podmínkou získání studentského účtu je předložení občanského průkazu nebo cestovního pasu společně s potvrzením o studiu, věk do 26 let a složení základního vkladu 500 Kč. Zdarma je například založení a zrušení účtu, měsíční elektronický výpis z účtu, přímé bankovnictví, všechny tuzemské příchozí platby a první 2 výběry platební kartou z bankomatů Raiffeisenbank. Poplatek za správu běžného účtu je 30 Kč měsíčně. Správa elektronické debetní karty je první rok zdarma, poté 25 Kč měsíčně.


UniCredit Bank

Studentské Konto od UniCredit Bank je určeno pro studenty denního studia na vysokých, vyšších odborných, jazykových nebo středních školách. Ke zřízení a vedení běžného účtu v Kč získá klient čtvrtletní výpis zaslaný poštou v ČR, všechny výběry z bankomatů UniCredit v ČR a v zahraničí zdarma, jeden výběr z bankomatů ostatních provozovatelů v ČR měsíčně, zadání, změnu, zrušení tuzemského trvalého příkazu, souhlasu s inkasem a SIPO elektronicky zdarma, dva produkty přímého bankovnictví - Online Banking a GSM Banking, všechny příchozí bezhotovostní tuzemské platby, veškeré příchozí platby z účtů vedených u UniCredit Bank Slovakia, a.s. za zvýhodněný poplatek 50 Kč, zasílání až 10 SMS zpráv měsíčně (zůstatek, pohyb na účtu, kartová transakce), elektronickou debetní kartu (VISA Electron nebo Maestro),možnost zřízení a vedení kontokorentního úvěru k běžnému účtu a možnost získání studentské půjčky při splnění podmínek daných bankou. Měsíční poplatek za Studentské konto je 19 korun. Pro získání konta za zvýhodněných podmínek je potřeba každoročně do 31.10. předložit potvrzení o studiu na formuláři akceptovaném UniCredit Bank, jinak je měsíční poplatek za vedení konta 140 korun. Konto dále zahrnuje proplacení mezinárodní studentské karty ISIC 1x po dobu vedení konta a kromě Studentského konta může klient s platným potvrzením o studiu využít i vedení balíčku Konto Komplet za zvýhodněnou cenu 99 Kč.

Volksbank

Volksbank Free konto je program bankovních služeb pro studenty středních, vyšších odborných, jazykových a vysokých škol (občany České republiky, ale i cizí státní příslušníky) ve věku od 15 do 30 let. Konto je určeno českým studentům studujícím v ČR i v zahraničí a zahraničním studentům z členských zemí Evropské unie studujícím v ČR. Předností programu Free konto je celoroční cestovní pojištění na libovolně dlouhou dobu. Konto nabízí zdarma běžný účet v Kč, mezinárodní osobní debetní kartu dle vlastního výběru včetně cestovního pojištění Standard, kontokorentní úvěr, přímé bankovnictví (internetové nebo telefonní). Volksbank Free konto zahrnuje také zdarma zřízení trvalého příkazu, platby SIPO a povoleného inkasa. Výpis z účtu si může klient vytisknout sám prostřednictvím elektronického archivu v internetovém bankovnictví nebo bezplatně vyzvednout na Infoterminálu, na kterékoliv pobočce. Měsíční vedení konta je zdarma.



    



Kalkulačka Vám odpoví, která banka nabízí účet s nejnižšími poplatky - zde
Přehled celé nabídky bankovních účtů - zde

reklama

Spořicí účet + s výhodnou sazbou až 5,20 % p.a.více
Stavební spoření od Buřinky - dvojnásobná státní podpora na 5 let, sjednání zdarma a bonus za vklad až 8 500 Kčvíce
Účet OPEN - úrok až 5,5 % p.a.více




všechny články
Dále v rubrice

Online účet založíte jak pro firmu, tak i pro děti

Obrázek: Muž u notebooku Pro koho je možné založit účet online? Kromě klasické nabídky pro fyzické osoby umožňuje od poloviny března Raiffeisenbank zakládat účty online právnickým osobám. Dále mohou klienti mBank otevřít běžný účet pro své děti bez nutnosti navštívit pobočku...

Platby na kontakt: hodně klientů, málo plateb

Obrázek: Žena s mobilem v ruce Snazší posílání peněz mezi lidmi pomocí telefonního čísla namísto čísla bankovního účtu už půl roku umožňuje služba Platby na kontakt. Za tu dobu se do ní přihlásilo půl milionu klientů šestice bank, které tento typ transakcí umožňují...

Digitalizace bank - co si nově můžete sjednat online?

Obrázek: Digitalizace Banky svým klientům stále více nabízejí možnost sjednání produktů a služeb z pohodlí domova. Novinky v online sjednání představila Raiffeisenbank a ČSOB. Raiffeisenbank umožňuje od poloviny března právnickým osobám zakládat účty online a klienti ČSOB...

Odměna až 24 000 Kč nebo televize. Jaké jsou nové odměny bank?

Obrázek:Běžné účty slevy a bonusy UniCredit Bank nabízí až 24 000 Kč při sjednání nové půjčky. Air Bank spouští svět výhod Unity. Jaké výhody a odměny nabízejí banky v dubnu? Přehled slev a bonusů najdete v našem článku...

všechny články v rubrice









   


Bankovní účtySpořeníPenzePůjčkyPojištěníInvesticeSpočtěte siBanky, pojišťovny, ...DomůO FinparáděTiskRedakceNapište nám  


Finparáda - finance na dlani   Všechna práva vyhrazena
Scott & Rose, s.r.o., U Chaloupek 410/5, 182 00 Praha 8, IČ: 26148374, DIČ: CZ26148374, Email: redakce@finparada.cz