Finparáda Vám pomůže vybrat ten nejvhodnější finanční produkt
Bankovní účtySpořenípenzePůjčkyPojištěníInvesticeSpočtěte sibanky ...

Nový bezpečný způsob placení na internetu umějí jen tři banky

7.10.2011  |  Zdeněk Bubák


ČSOB a Poštovní spořitelna nově umožňují platit na internetu kartou tak, že klientovi přijde jednorázový SMS kód na jeho mobilní telefon, čímž se transakce stane více bezpečnou. Tento způsob zabezpečení se nazývá 3D Secure. Nabízí jej v současnosti jen Citibank a nově ČSOB a Poštovní spořitelna. 

Nová služba s technologií 3D Secure tedy umožňuje velice účinnou ochranu platební karty při placení na internetu. Celý proces ověřování platby je totiž rozšířen o jednorázové heslo zaslané přímo na mobilní telefon klienta. Takto potvrzené internetové platby jsou úrovní bezpečnosti srovnatelně s transakcemi v internetovém bankovnictví. Klient si pro další zvýšení bezpečnosti může navíc nastavit speciální limit pro placení kartou na internetu. Pokud nechce kartu k platbám na internetu používat vůbec, má zároveň možnost tyto platby zakázat.

Jak placení na internetu v systému 3D Secure vlastně funguje:

Když se rozhodnete na internetu platit kartou, jste přesměrováni na stránku banky či jiného zpracovatele transakce. Vyplníte údaje o platbě včetně čísla karty a odešlete je. Banka obchodníka zasílá žádost o ověření karty vaší bance. Prostřednictvím prohlížeče jste vyzváni k zadání dodatečného hesla, abyste transakci ověřili, a výsledek autentifikace je zaslán bance obchodníka. Pokud je ověření úspěšné, banka transakci povolí.

Samotné zadání dodatečného hesla může probíhat třemi způsoby:

1. Autentifikační kalkulátor. Na něm vygenerujete jednorázový kód a zadáte jej do prohlížeče.
2. Zaslání SMS na číslo mobilního telefonu, které jste bance předem sdělili a zaregistrovali pro tuto službu.
3. Vygenerování autentifikačního kódu přímo na platební kartě, která k tomuto účelu má na sobě displej. Toto zatím není příliš rozšířená cesta.

„Lidé skutečně stále častěji využívají svou platební kartu k pohodlnému placení na internetu. V roce 2010 stouply nákupy v internetových obchodech oproti předchozímu roku o 21 % a celkový objem transakcí na internetu v tomto roce činil 3,9 miliardy korun. Právě proto nabízíme našim klientům novou službu zabezpečení internetových plateb kartou na internetu prostřednictvím technologie 3D Secure, která jim zajistí mnohem vyšší úroveň bezpečí při internetových transakcích,“ říká Jana Opršalová, výkonná manažerka segmentu Platební komfort ČSOB.

S technologií 3D Secure lze platit ve všech českých internetových obchodech. Jelikož se jedná o mezinárodní standard, tak i v řadě zahraničních internetových obchodů mohou klienti potvrdit platbu SMS heslem.

Počet nákupů přes internet v České republice každým rokem stoupá. Loni utratili Češi v e-shopech čtyři miliardy korun. Aktuální podíl internetových transakcí na celkovém objemu plateb kartou je 1,9 %. Může se zdát, že jde o nepatrné množství, ovšem v meziročním srovnání let 2008 a 2011 se počet internetových transakcí téměř ztrojnásobil. V první půlce letošního roku bylo na českém webu uskutečněno téměř 2,5 milionu transakcí. Oproti stejnému období roku 2010 jde o více jak 90% nárůst. Podobně jsou na tom i celkové objemy plateb kartou na internetu. Srovnání prvního pololetí letošního a loňského roku vykazuje zvýšení objemu plateb na internetu o více jak 1,1 miliardy korun. 

Podíl internetových transakcí při platbách kartou:
Česko - 1,9 procenta
Rakousko - 8 procent
Bulharsko - 8 procent
Rumunsko - 5,4 procent
Slovinsko - 2,7 procent
Slovensko -1,8 procent

Zdroj: ČSOB a Poštovní spořitelna



    



Žebříček s nejlepšími osobními účty podle odborníků - zde
Kalkulačka Vám odpoví, která banka nabízí účet s nejnižšími poplatky - zde

reklama

Spořicí účet + s výhodnou sazbou až 5,20 % p.a.více
Stavební spoření od Buřinky - dvojnásobná státní podpora na 5 let, sjednání zdarma a bonus za vklad až 8 500 Kčvíce
Účet OPEN - úrok až 5 % p.a.více




všechny články
Dále v rubrice

Jaké nabízí odměny banky v květnu?

Obrázek:Běžné účty slevy a bonusy Air Bank nabízí svět výhod Unity. Česká spořitelna a UniCredit Bank vám dá odměnu za půjčku. Jaké výhody a odměny nabízejí banky v květnu? Přehled slev a bonusů najdete v našem článku.

Žebříček běžných účtů v květnu. Nově je hodnocen i účet od Partners Banky

Obrázek: Žebříček Finparády Žebříček běžných účtů v květnu. Nově jsme do hodnocení zařadili i běžné účty od Partners Banky. První místo obhájila MONETA Money Bank, druhé místo patří České spořitelně a na třetím místě je Komerční banka. Jaké je další pořadí?

Online účet založíte jak pro firmu, tak i pro děti

Obrázek: Muž u notebooku Pro koho je možné založit účet online? Kromě klasické nabídky pro fyzické osoby umožňuje od poloviny března Raiffeisenbank zakládat účty online právnickým osobám. Dále mohou klienti mBank otevřít běžný účet pro své děti bez nutnosti navštívit pobočku...

Platby na kontakt: hodně klientů, málo plateb

Obrázek: Žena s mobilem v ruce Snazší posílání peněz mezi lidmi pomocí telefonního čísla namísto čísla bankovního účtu už půl roku umožňuje služba Platby na kontakt. Za tu dobu se do ní přihlásilo půl milionu klientů šestice bank, které tento typ transakcí umožňují...

všechny články v rubrice









   


Bankovní účtySpořeníPenzePůjčkyPojištěníInvesticeSpočtěte siBanky, pojišťovny, ...DomůO FinparáděTiskRedakceNapište nám  


Finparáda - finance na dlani   Všechna práva vyhrazena
Scott & Rose, s.r.o., U Chaloupek 410/5, 182 00 Praha 8, IČ: 26148374, DIČ: CZ26148374, Email: redakce@finparada.cz