Finparáda Vám pomůže vybrat ten nejvhodnější finanční produkt
Bankovní účtySpořenípenzePůjčkyPojištěníInvesticeSpočtěte sibanky ...

ZUNO, EQUA, AIR Bank - v čem se liší?

7.7.2011  |  Zdeněk Bubák


V létě nebo po letních prázdninách se na našem bankovním trhu objeví postupně tři nové banky. Co mají společného a v čem se naopak liší?

Název banky
I když název nemají stejný, jsou si v něm podobné. Nové banky, jak se zdá, se dnes už nepojmenovávají klasicky ve stylu obchodní, komerční, investiční či jiná banka, ale krátkým libozvučným a lehce zapamatovatelným názvem, který se navíc nějak liší od konkurence. Proto přijde ZUNO bank (a ne Raiffeisen International Direct Bank), AIR bank a EQUA bank. Navíc zakladatelé EQUA banky říkají, že název opravdu nic neznamená a byl vybrán pro svoji libozvučnost.

Mimochodem všimli jste si, že se z Poštovní spořitelny stává "ERA banka"?


Nové banky se názvem příliš neliší od jiného zboží, např. automobilu.


Zde je něco "z kuchyně" při vaření názvu banky:

Na blogu ZUNO píše 6. dubna 2011 Petra Pšánská: "Směrem k veřejnosti a při žádosti o udělení bankovní licence vystupovalo ZUNO první rok pod trošku neosobním a pořádně dlouhým Raiffeisen International Direct Bank. Krkolomné? Asi ano, ale tehdy logická prozatímní volba. A zapamatovatelné? Schválně si to zkuste vybavit po přečtení článku.

Od počátku ale bylo jasné, že toto označení nové bance dlouho nezůstane. Chtěli jsme pro ni vymyslet krásné jméno, svěží a takové... internetové. Stejně jako při určování vizuální identity, i při výběru názvu se jako poradci zapojili marketingoví experti z Velké Británie.

Nápadů se dalo dohromady mnoho. Jeden, který můžeme odtajnit, byl „Yelo". Název, který odkazuje ke žlutým barvám naší matky – Raiffky. Nakonec ale zvítězilo ZUNO, které splňovalo všechna požadovaná kritéria a... zkrátka se nám líbilo."



Zdroj: ZUNO bank, blog na zuno.cz a Air Bank, stránky airbank.cz


Zdroj: Equa bank, stránky equabank.cz a Poštovní spořitelna, stránky postovnisporitelna.cz


Historie
Reálnou historii má jen EQUA bank, která vznikla odkoupením poboček italské Banco Popolare v Česku, ze strany britské investiční skupiny Anacap. Zástupce vlastníka banky prohlašuje, že se bude soustředit na služby běžným občanům a malým firmám, a z jeho prohlášení vyplývá i to, že by jedním z hlavních směrů rozvoje mělo být poskytování úvěrů. Equa bank má nyní  7 poboček (2 v Praze a pak po jedné v Brně, Plzni, Hradci Králové, Mladé Boleslavi a Liberci).  Její bilanční suma činila k 31.12.2010 4,46 mld. Kč a měla k témuž datu 97 pracovníků. Banka již svou bankovní činnost provozuje, niméně lze očekávat, že se bude postupně pod vládnou nového vlastníka měnit.

ZUNO bank sice v Česku vzniká na zelené louce, ale od závěru roku 2010 působí na Slovensku.  Na blogu, běžícím na oficiálních stránkách ZUNO napsala 1.července 2011 Dalia Moudrá: "Spuštění ZUNO už není otázkou měsíců, ale jen pár týdnů, které utečou jako voda. Aspoň pro nás zaměstnance určitě, protože každý den sedíme u strojů do setmění a pracujeme, až se z nás kouří." Ostrý start pro klienty lze tedy očekávat v létě, možná v srpnu 2011 nebo začátkem září.

30. června 2011 slovenská ZUNO zveřejnila výsledky za první pololetí. Banka získala v průběhu prvních šesti měsíců na slovenském  trhu 18 000 klientů. Ti si na účty v bance uložli více než 125 mil. €. ZUNO se prý podařilo oslovit vyšší segment své cílové skupiny. Dana Kondrótová, ředitelka ZUNO na Slovensku, vysvětluje, že „přestože je počet klientů v tomto segmentu nižší, průměrný vklad na jednoho klienta je podstatně vyšší, než jsme původně plánovali." Z uvedeného komentáře je patrné, že hlavní důraz klade banka na sběr vkladů. Více než polovinu objemu svých vkladů ZUNO získalo prostřednictvím spořících účtů bez výpovědní lhůty. Mezi termínovanými vklady s různou délkou splatnosti klienty nejvíce oslovil vklad na tři roky s 20 % - ním podílem na celkovém objemu vkladů v bance. K 31.3.2011 měla ZUNO na Slovensku 198 zaměstnanců. V Česku chce ZUNO získat 3% vkladů domácností, to v současnosti odpovídá 52 mld. Kč. A na závěr je třeba zdůraznit, že nejde o samostatnou banku, ale jen o pobočku zahraniční banky, a to jak na Slovensku, tak i v Česku.

AIR bank
Banka vzniká opět jako nová, nicméně její vlastník PPF Group je českým klientům dobře známý prostřednictvím České pojišťovny a Home Creditu, případně i z dalších angažmá a zasvěcení také vědí, že PPF dříve vlastnila eBanku, kterou prodala Raiffeisenbank.  Kromě AIR bank již vlastní i PPF banku, kterou odkoupila od Hlavního města Prahy, které ji vlastnilo pod názvem První městská banka.

Za zmínku stojí, že Raiffeisenbank po integraci eBanky do své struktury přebrala do svého portfolia produkt běžného účtu eBanky nově nazývaného jako eKonto. Ten dále využívá a rozvíjí, přičemž vlastník české Raiffeisenbank vedle toho rozjíždí nový projekt ZUNO bank. Že by v Česku bylo tolik "internetových klientů", že i jedna bankovní skupina může tuto skupinu klientů oslovovat prostřednictvím dvou bank?

Ale vraťme se k AIR bank. Tato banka si dokonce zakládá na tom, že vzniká na zelené louce. Vyplývá to ze slov jejího generálního ředitele Ericha Čomora, který říká: "Jsme přesvědčeni, že v České republice je hodně lidí, co chtějí mít banku, která se k nim bude chovat otevřeně, pravdivě...A právě proto jsme se rozhodli založit Air Bank. Protože přesně taková banka nám tady chyběla a víme, že předělat existující banku je nemožné. Air Bank se ale jako otevřená, pravdivá a jednoduchá banka narodila. Má tyto vlastnosti v genech."

Po pěti letech by banka měla ráda čtvrt milionu klientů. Počet poboček by během dalších 3 let měl stoupnout zhruba na 30. Pro první rok počítá Air Bank s tím, že bude ztrátová, ale do zisku by se měla přehoupnout již ve třetím roce. Po pěti letech plánuje mít zisk 400 milionů korun.

Působit chce Air Bank ve velkých městech, jako jsou Praha, Brno, Ústí nad Labem nebo České Budějovice, přičemž chce mít pobočky na hlavních třídách i v obchodních centrech. Zde by doba fungování poboček měla kopírovat dobu otevření celého centra. Mimo nákupní centra chce mít v pobočkách otevřeno i v sobotu. "Otevřít si účet bude možné i bez návštěvy pobočky. K identifikaci klienta bude stačit, když si přepošle peníze z již existujícího účtu v jiné bance," dodal Čomor.

Start banky je plánován na září 2011.

Vedení
Šéfem ZUNO Bank pro Českou republiku je od 1. června Miroslav Střihavka. Přišel do ZUNO Bank z tuzemské Raiffeisenbank. Zde byl zodpovědný za podpůrné útvary bankovních aktivit skupiny, distribuci služeb a produktů, a také za budování nových poboček. Předtím pracoval pět let v Českém Telecomu jako ředitel správy nemovitostí.

Generálním ředitelem AIR bank je Erich Čomor, který dříve vedl český a slovenský Home Credit.

EQUA Bank bude řídit David Putts, který dříve pracoval v bankách HSBC a britské Barclays.

Produkty
ZUNO
Uvádíme portfolio produktů slovenské ZUNO, jelikož lze předpokládat, že česká pobočka bude nabízet stejné služby jako slovenská

účet - za 0 EUR, účet plus
spoření (úrok až 1,8 % ročně)
vklad:
6 měsíců 2,2%
1 rok 2,8%
2 roky 3,5%
3 roky 4%

Podrobnější popis produktů ZUNO na Slovensku a dalších bank, o kterých dnes hovoříme, Vám brzy přineseme v dalším článku, který právě připravujeme.

Na Slovensku Zuno Bank funguje od loňského prosince a nabízí dva typy běžných účtů. První je bez poplatků za vedení a za transakce a zpoplatněné jsou pouze výběry z bankomatů. Druhý stojí v přepočtu cca 70 Kč měsíčně (2,80 EUR) a v ceně jsou výběry z bankomatů Tatra Banky nad 50 EUR (cca 1250 Kč) a také SMS zprávy s informacemi o pohybech na účtu.

AIR
Na stránkách Air Bank se zatím dočkáme neurčitého popisu budoucích produktů:
Chytré spoření s Air Bank - nebudete prý muset pošilhávat po jiných bankách, jestli zrovna nemají výhodnější úrok. Banka ještě nemůže  říct všechno, ale dala si údajně skutečně záležet na tom, aby jejich spořící účet přinesl něco převratného. Necháme se překvapit.


Běžný účet - už pěkných pár měsíců se prý banka snaží účet vypiplat k jednoduché dokonalosti a dokonalé jednoduchosti.


Karty - banka slibuje, že ať si z jejího balíčku karet vyberete, kterou budete chtít, nikam nezmizí, na nic se nepromění a bude vždycky při ruce, když ji budete potřebovat.


Internetové bankovnictví - nejdůležitější funkce na 3 kliknutí. Banka chce přesvědčit, že i tak moderní věc, jako je internetové bankovnictví, se dá ještě vylepšit. Celé jej postavili od základu znovu. Bude prý rychlejší, přehlednější a přístupnější než ty, které klienti znali doposud.


EQUA
Běžný účet - vedení zdarma
Konta - On-line, Prima, Grande
Terminovaný vklad
Platební karty Maestro a MasterCard
Internetové bankovnictví

Sazby

Zdroj Equa bank, www.equabank.cz

Prosím všimněte si jednoduchosti nabídky produktů. Ta je všem společná.

Kontakt s klienty
ZUNO - internet a tzv. ZUNO ZÓNY, kde vám asistenti banky poradí a pomohou. Úplně první ZUNO ZÓNU banka připravuje na Václavském náměstí. Další budou následovat.

EQUA - pobočky i internet
AIR - internet i pobočky

Chcete zjistit, jaké nabízejí sazby ostatní banky nebo jaké mají podmínky vedení účtů? Podívejte se sem:




    



Žebříček s nejlepšími spořicími účty podle odborníků - zde
Přehled celé nabídky spořicích účtů - zde

reklama

Spořicí účet + s výhodnou sazbou až 5,20 % p.a.více
Termínovaný vklad - garantovaná úroková sazba až 5,3 % p.a. u měsíčního vkladuvíce
Účet OPEN - úrok až 5,5 % p.a.více




všechny články
Dále v rubrice

Jak financovat nemovitost bez hypotéky

Obrázek: Hypotéka Financování bydlení bez hypotečního úvěru. Možností je několik. Jaké to jsou a jaké mají klady a zápory?

Denní zprávy

Obrázek: Denní zprávy Zajímá vás svět finančních produktů a služeb, ale i ekonomická témata? Každý všední den pro vás připravíme přehled těch nejzajímavějších informací a novinek z finančního trhu za den předchozí. Sledujte naše...

Digitalizace bank - co si nově můžete sjednat online?

Obrázek: Digitalizace Banky svým klientům stále více nabízejí možnost sjednání produktů a služeb z pohodlí domova. Novinky v online sjednání představila Raiffeisenbank a ČSOB. Raiffeisenbank umožňuje od poloviny března právnickým osobám zakládat účty online a klienti ČSOB...

Odměna až 24 000 Kč nebo televize. Jaké jsou nové odměny bank?

Obrázek:Běžné účty slevy a bonusy UniCredit Bank nabízí až 24 000 Kč při sjednání nové půjčky. Air Bank spouští svět výhod Unity. Jaké výhody a odměny nabízejí banky v dubnu? Přehled slev a bonusů najdete v našem článku...

všechny články v rubrice









   
 
Minutová půjčka
Minutová půjčka od 4,8 % p.a. Samozřejmě
Raiffeisenbank




Bankovní účtySpořeníPenzePůjčkyPojištěníInvesticeSpočtěte siBanky, pojišťovny, ...DomůO FinparáděTiskRedakceNapište nám  


Finparáda - finance na dlani   Všechna práva vyhrazena
Scott & Rose, s.r.o., U Chaloupek 410/5, 182 00 Praha 8, IČ: 26148374, DIČ: CZ26148374, Email: redakce@finparada.cz