Finparáda Vám pomůže vybrat ten nejvhodnější finanční produkt
Bankovní účtySpořenípenzePůjčkyPojištěníInvesticeSpočtěte sibanky ...

Co by se dělo po vyhlášení insolvence banky?

25.1.2012  |  Zdeněk Bubák


Fond pojištění vkladů (FPV) v závěru roku otestoval u 34 finančních institucí schopnost zvládnout následky případného vyhlášení insolvence. Test se týkal zejména schopnosti předat data o klientech a jejich pojištěných vkladech FPV v přesném formátu, struktuře a v požadovaném čase. Všechny prověřované banky, záložny a stavební spořitelny požadavkům vyhověly a požadované informace byly FPV schopné předat nejdéle během osmi pracovních dnů.


Zahájení výplaty vkladů u zkrachovalé banky - do 20 dnů

Pokud nastane situace, kdy Česká národní banka oznámí, že je některá z finančních institucí spadajících do systému pojištění vkladů v platební neschopnosti, Fond pojištění vkladů musí dle zákona zahájit výplatu pojištěných vkladů nejpozději do 20 pracovních dnů od vyhlášení insolvence. „Během této doby mezi námi a zkrachovalou bankou musí dojít k poměrně rychlé, precizní a především dostatečně zabezpečené výměně dat o jejích klientech a jejich pojištěných vkladech,“ říká výkonná ředitelka FPV Renáta Kadlecová.


Finanční instituce musí předat informace v požadovaném formátu Fondu pojištění vkladů na základě zákona o bankách do osmi pracovních dnů. A právě tento informační transfer byl v posledním čtvrtletí minulého roku v Česku vůbec poprvé testován u všech bank, záložen a stavebních spořitelen, jež do systému pojištění vkladů spadají. Výsledkem testu bylo zjištění, že všechny instituce jsou schopné požadavkům zákona vyhovět a Fondu pojištění vkladů data předat.

Testu se vzhledem k nedávnému termínu spuštění provozu nezúčastnila pouze banka Air Bank. V dalším kole testů už ale prověřována bude. Fond pojištění vkladů předpokládá, že stejný test bude probíhat pravidelně minimálně jednou ročně.

Fakta:
  • Ze zákona jsou pojištěny vklady u bank, stavebních spořitelen a družstevních záložen.
  • Pojištěny jsou vklady fyzických i právnických osob, tedy občanů i firem, vklady v korunách i cizí měně včetně úroků.
  • Prostřednictvím FPV nejsou pojištěny vklady vedené v pobočkách zahraničních bank. Vklady u těchto poboček jsou pojištěny u systému pojištění vkladů v zemi, ve kterém má sídlo mateřská banka. 
  • Poslední novela zákona o bankách č. 148/2009 Sb. přinesla od 31.12.2010 zdvojnásobení limitů pojistného krytí a zkrácení lhůty pro zahájení výplat klientů zkrachovalých bank. Podle této zákonné normy jsou nyní vklady klientů tuzemských bankovních institucí pojištěny v celé své výši až do částky odpovídající ekvivalentu 100 000 eur pro jednoho vkladatele a jednu banku. Přičemž s výplatou náhrad vkladů za zkrachovalou banku musí Fond pojištění vkladů začít nejpozději 20 pracovních dnů od chvíle, kdy Česká národní banka označí banku či spořitelnu za insolventní.
Porovnejte si spoření na Finparádě zde.




    



Žebříček s nejlepšími spořicími účty podle odborníků - zde
Kalkulačka spoření, nejvýhodnější spořicí účty od bank i záložen - zde

reklama

Spořicí účet + s výhodnou sazbou až 5,20 % p.a.více
Termínovaný vklad - garantovaná úroková sazba až 5,3 % p.a. u měsíčního vkladuvíce
Účet OPEN - úrok až 5,5 % p.a.více




všechny články
Dále v rubrice

Proč si zřídit úrazové pojištění a jak ho vybrat?

Obrázek: Podpis smlouvy Životní pojištění kryje rizika, se kterými se může člověk během svého života setkat. Před uzavřením životního pojištění je velmi důležité určit rizika, která chcete zajistit a podle toho zvolit vhodný produkt. Martin Pejsar radí, kdo si může pojištění sjednat...

Denní zprávy

Obrázek: Denní zprávy Zajímá vás svět finančních produktů a služeb, ale i ekonomická témata? Každý všední den pro vás připravíme přehled těch nejzajímavějších informací a novinek z finančního trhu za den předchozí. Sledujte naše...

Češi jsou národ fanoušků a banky chtějí být u toho

Obrázek: KB hokejsita Co Čech, to fanoušek. Bez nadsázky se dá říct, že fanouškovství mají Češi v krvi. Tři čtvrtiny z nás totiž někomu aktivně fandí, ať už konkrétnímu sportovci, národnímu týmu nebo...

Index termínovaných vkladů v dubnu

Obrázek: Termínoindex Termínoindex nadále klesá. Nejvýrazněji si pohoršil roční vklad. Nejvyšší sazbu aktuálně nabízí Banka CREDITAS a Max banka s 5,3 % p.a. u měsíčního vkladu...

všechny články v rubrice









   
 
Minutová půjčka
Minutová půjčka od 4,8 % p.a. Samozřejmě
Raiffeisenbank




Bankovní účtySpořeníPenzePůjčkyPojištěníInvesticeSpočtěte siBanky, pojišťovny, ...DomůO FinparáděTiskRedakceNapište nám  


Finparáda - finance na dlani   Všechna práva vyhrazena
Scott & Rose, s.r.o., U Chaloupek 410/5, 182 00 Praha 8, IČ: 26148374, DIČ: CZ26148374, Email: redakce@finparada.cz