Finparáda Vám pomůže vybrat ten nejvhodnější finanční produkt
Bankovní účtySpořenípenzePůjčkyPojištěníInvesticeSpočtěte sibanky ...

Více než pětina Čechů si nespoří na důchod

19.3.2012  |  Zdeněk Bubák


Celkem 21 % Čechů se žádným způsobem finančně nezajišťuje na důchod. Pokud spoří, je to nejčastěji pomocí penzijního připojištění (63 %). To je zároveň spolu se stavebním spořením nejoblíbenějším finančním produktem vůbec. Více než třetina Čechů (38 %) ale naopak do budoucna plánuje spořit výrazně více. To vyplývá z průzkumu veřejného mínění, který si na reprezentativním vzorku 1041 respondentů nechala zpracovat společnost AWD, poskytující svoje služby privátního finančního poradenství zejména klientům s nadprůměrnými příjmy.

Výsledky průzkumu ukazují, že naprostá většina Čechů (95 %) hodlá v budoucnosti na důchod spořit stejně, nebo dokonce více než doposud. Ve skupině lidí s nadprůměrnými příjmy (nad 30 000 Kč) se chystá navýšit spořené částky dokonce 45 % respondentů. „Tato zjištění napovídají, že nemalá část Čechů by reálně mohla mít zájem o využití tzv. třetího pilíře reformy penzí, tedy doplňkového penzijního spoření. V něm bude fungovat celá řada účastnických fondů s různou investiční strategií a každý si bude moci zvolit ten, kterému bude nejvíce věřit, který mu v budoucnu přinese nejvyšší zhodnocení,“ dodává Tomáš Rampula, hlavní analytik AWD ČR.

Z průzkumu dále vyplývá, že více než pětina Čechů se žádným způsobem nezajišťuje na důchod. Ve skupině lidí s nižšími příjmy (do 20 000 Kč) je to dokonce plná čtvrtina respondentů. „Hlavním důvodem, proč lidé na důchod nespoří, bývá právě nedostatek finančních prostředků. Neplatí tedy, že by nižší příjmové skupiny spořily více, protože nemohou počítat s finančními rezervami,“ komentuje Tomáš Rampula.

Výzkum dále zjišťoval, jaké finanční produkty lidé využívají, aby se na stáří zabezpečili. Nejoblíbenějším produktem zůstává penzijní připojištění, které využívá 63 % Čechů, za ním se umisťuje životní pojištění s 26 %. Na třetí příčce potom průzkum odhaluje významný rozdíl v preferencích skupin s nižšími a vyššími příjmy. Zatímco mezi bonitními Čechy jsou třetím nejoblíbenějším produktem investice do fondů, lidé s nižšími příjmy dávají přednost stavebnímu spoření, spořicímu účtu nebo termínovanému vkladu.

Nejoblíbenějšími finančními produkty Čechů obecně, bez ohledu na účel spoření, jsou potom stavební spoření a penzijní připojištění, oba shodně využívá 63 % z nich. Na dalších příčkách se umisťují životní pojištění (53 %), spořicí účet nebo terminovaný vklad (35 %), hypoteční úvěr (19 %) a investice ve fondech (12 %).

Produkty využívané pro finanční zajištění na důchod:

Produkty využívané pro finanční zajištění na důchod podle jednotlivých příjmových skupin:

Zdroj:  Průzkum veřejného mínění agentury Perfect Crowd pro AWD (počet respondentů: 1041, reprezentativní vzorek podle pohlaví, věku a regionu)

Další články na téma penzijní reforma:
Do penzijního systému vstoupí i nové subjekty

Informovanost lidí o důchodové reformě neroste!

Loni nejvíce rostl Allianz penzijní fond

Které penzijní fondy vstoupily do transformace, aby mohly působit v novém důchodovém systému?

Budete chtít dříve do důchodu? Zde jsou informace!

Víte, kdy odejdete do důchodu?

Penzijní reforma se blíží - vyznáte se v ní?

Víte, kolik si spořit na důchod?

Skokový nárůst zájmu o penzijní připojištění loni v Česku

Co Češi vědí o důchodové reformě, která je čeká?

Porovnejte si spořicí účty zde.
Porovnejte si životní pojištění zde.
Porovnejte si stavební spoření zde.




    



Žebříček s nejlepšími transformovanými fondy penzijního spoření - zde
Kalkulačku pro spoření na penzi najdete zde

reklama

Spořicí účet + s výhodnou sazbou až 5,20 % p.a.více
Termínovaný vklad - garantovaná úroková sazba až 5,3 % p.a. u měsíčního vkladuvíce
Stavební spoření od Buřinky - dvojnásobná státní podpora na 5 let, sjednání zdarma a bonus za vklad až 8 500 Kčvíce
Spořicí účet s úrokem až 5,58 % p.a.více
Účet OPEN - úrok až 5 % p.a.více




všechny články
Dále v rubrice

Žebříčky spořicích účtů a termínovaných vkladů v květnu

Máme pro vás květnový žebříček spořicích účtů a termínovaných vkladů. Nejvýhodnější sazbu na spořicím účtu nabízí Partners Banka. Kde aktuálně dostanete nejvyšší sazby u těchto produktů, se dozvíte v našem článku...

Produktové novinky bank v dubnu aneb co nového pro nás banky připravily?

Obrázek: Hvězdy FP Přinášíme vám pravidelnou informaci o tom, jaké produktové změny a inovace banky a pojišťovny provedly za uplynulý měsíc. Novinky v průběhu dubna letošního roku oznámily Air Bank, Česká spořitelna, ČSOB, Fio banka, Generali Česká pojišťovna, Komerční banka...

Jaké nabízí odměny banky v květnu?

Obrázek:Běžné účty slevy a bonusy Air Bank nabízí svět výhod Unity. Česká spořitelna a UniCredit Bank vám dá odměnu za půjčku. Jaké výhody a odměny nabízejí banky v květnu? Přehled slev a bonusů najdete v našem článku.

Žebříček běžných účtů v květnu. Nově je hodnocen i účet od Partners Banky

Obrázek: Žebříček Finparády Žebříček běžných účtů v květnu. Nově jsme do hodnocení zařadili i běžné účty od Partners Banky. První místo obhájila MONETA Money Bank, druhé místo patří České spořitelně a na třetím místě je Komerční banka. Jaké je další pořadí?

všechny články v rubrice









   


Bankovní účtySpořeníPenzePůjčkyPojištěníInvesticeSpočtěte siBanky, pojišťovny, ...DomůO FinparáděTiskRedakceNapište nám  


Finparáda - finance na dlani   Všechna práva vyhrazena
Scott & Rose, s.r.o., U Chaloupek 410/5, 182 00 Praha 8, IČ: 26148374, DIČ: CZ26148374, Email: redakce@finparada.cz