Finparáda Vám pomůže vybrat ten nejvhodnější finanční produkt
Bankovní účtySpořenípenzePůjčkyPojištěníInvesticeSpočtěte sibanky ...

Penzijní reforma mění chování lidí

30.4.2012  |  Zdeněk Bubák


Klienti penzijních fondů již začali na základě připravovaných vládních reforem měnit své zvyky. I když se všeobecně má za to, že reformám lidé nerozumějí, prvním efektem důchodové reformy již je to, že klienti stávajících penzijních fondů výrazně navyšují příspěvky na penzijním připojištění.

Pro klienty je jednou z nejdůležitějších změn poskytování státních příspěvků a jelikož dochází ke změnám v systému státní podpory, začali klienti na tuto změnu reagovat. Těm, kteří doposud měsíčně ukládali do 500 korun, se příspěvky sníží a těm, kteří měsíčně ukládají 600 korun a více, se naopak zvýší. Dosud stát poskytoval maximální příspěvek 150 korun, nově to bude až 230 korun (při ukládání alespoň 1000 Kč měsíčně). Účastníci, kteří budou od 1. ledna 2013 ukládat méně než 300 korun, na příspěvek nově nebudou mít nárok. Např. klienti ČSOB Penzijního fondu Stabilita navyšují v současnosti příspěvek na penzijní připojištění průměrně o 210 Kč.

„V poslední době zaznamenáváme výrazný nárůst klientů, kteří si na našich infolinkách ujasňují, co pro ně reforma znamená a následně navyšují své vkládané částky na penzijní připojištění. V prvních třech měsících tohoto roku jsme evidovali přes 26 500 změn, což je téměř čtyřikrát více než za stejné období v roce minulém, přičemž si klienti úhradu průměrně navýšili o 210 korun,“ vysvětluje Karel Svoboda, generální ředitel ČSOB Penzijního fondu Stabilita.

V letošním roce rovněž lidé nemají možnost přestupu k jinému penzijnímu fondu. Další možnost budou mít až v roce 2013.

„Našim klientům doporučujeme začít se spořením již od vstupu do svého prvního zaměstnání. Spousta z nich začíná myslet na stáří jen s několikaletým předstihem před odchodem do důchodu, jenže deset let spoření je málo na to, aby si udrželi svou životní úroveň. Spoření prostřednictvím penzijního připojištění také nebývá dostačující. Životní pojištění nebo stavební spoření jsou dobré doplňky, jelikož jsou podporované státem,“ říká Marcela Suchánková, výkonná manažerka segmentu Spoření a investice ČSOB.

Pořadí nejlepších penzijních systémů ve světě:
Pozn: čím vyšší výsledný index, tím lepší systém

Země Výsledný index
Nizozemí 77,9
Austrálie 75,0
Švédsko 74,3
Švýcarsko 72,7
Kanada 69,1
Velká Británie 66,0
Chile 64,9
Brazílie 58,4
Polsko 58,6
USA 58,1
Singapur 56,7
Francie 54,4
Německo 54,2
Japonsko 43,9
Indie 43,4
Čína 42,5
Zdroj: Melbourne Mercer Pensions Global Index 2011 and OECD „Pensions at a Glance 2011“

Porovnejte si penzijní připojištění zde.





    



Porovnání podílových fondů. Který je nejvýnosnější, jaké si účtují poplatky? - zde
Přehled celé nabídky spořicích účtů - zde




všechny články
Dále v rubrice

Menší riziko a větší výnos: Jak rozumně rozdělit investice a dosáhnout stabilního růstu

Obrázek: Laptop investování Žít z výplaty do výplaty je čím dál tím častějším tématem napříč českou společností. Nejhůř je na tom zatím Generace Z, která je vesměs smířená s tím, že v životě bude hledat jiné a daleko snáz dosažitelné hodnoty, než je soukromé vlastnictví bytu...

Jak se zabezpečit na stáří

Průměrné dožití populace se prodlužuje. Jak se zabezpečit na odchod do důchodu a vytvořit si dostatečnou finanční rezervu?

Jak investují různé generace?

Obrázek: iPhone akcie Každá generace je definována vlastní perspektivou, která vznikla v důsledku generačního historického kontextu a společenských vlivů. Pokud jde o peníze a investice, tak každá z nich má své zakořeněné investiční postoje, které reflektují ekonomické podmínky...

Při cestě na Slovensko pozor na cestovní pojištění i pravidla silničního provozu

Obrázek: Slovenská dálnice Slovenská republika, s malebnými horami a vyhlášenými lázeňskými městy, přitahuje rok co rok mnoho návštěvníků z ČR. Nezapomínejme, že už delší dobu nejsme součástí jednoho státu a pravidla se tak mohou lišit. V článku najdete informace o...

všechny články v rubrice









   


Bankovní účtySpořeníPenzePůjčkyPojištěníInvesticeSpočtěte siBanky, pojišťovny, ...DomůO FinparáděTiskRedakceNapište nám  


Finparáda - finance na dlani   Všechna práva vyhrazena
Scott & Rose, s.r.o., U Chaloupek 410/5, 182 00 Praha 8, IČ: 26148374, DIČ: CZ26148374, Email: redakce@finparada.cz