Finparáda Vám pomůže vybrat ten nejvhodnější finanční produkt
Bankovní účtySpořenípenzePůjčkyPojištěníInvesticeSpočtěte sibanky ...

ČSOB vrací úder refinancování - nabízí Hypotéku s bonusem

10.5.2012  |  Zdeněk Bubák


ČSOB reaguje na současný trend refinancování hypotečních úvěrů. „Přesná čísla za český hypoteční trh neexistují, ale odhad podílu refinancovaných úvěrů je kolem 30 % nových hypoték. Za poslední roky přitom význam refinancovaných úvěrů postupně roste a v nejbližší budoucnosti očekáváme pokračování tohoto trendu,“ vysvětluje Petr Hutla, člen představenstva ČSOB a vrchní ředitel Distribuce.

Nová Hypotéka s bonusem představuje novinku na trhu, která odmění klienty za věrnost formou pozitivní motivace a nabídne jim zajímavý bonus. Banka jim z celkové výše úvěru odpustí 5 %, pokud s úvěrem dlouhodobě zůstanou u ČSOB. Klientům klesnou měsíční splátky i celková výše jistiny úvěru, kterou bance splatí. Například u dvoumilionové hypotéky bude odpuštěno 100 000 korun.

„I přes tento trend na českém trhu dosud chyběl produkt, který by klienty pozitivně motivoval k tomu, aby zůstali u své banky. Bonus je dostatečný na to, aby klient nemusel přemýšlet každých pár let o výhodách a nevýhodách refinancování – ostatně, dnešní edukovaní klienti si parametry dokážou velmi dobře porovnat,“ dodává Petr Hutla.

Refinancování – výhody i skrytá rizika

Z průzkumů ČSOB je patrné, že přibližně polovina klientů při refixaci úrokové sazby vyjednává se svojí bankou o nových parametrech úvěru, což je nezanedbatelné číslo. Zřejmými důvody, proč lidé od refinancování nakonec upustí, jsou náklady spojené s novým úvěrem – odhad nemovitosti, poplatek za vyřízení úvěru, poplatek za čerpání úvěru, nová pojištění, vedení dalšího běžného účtu a podobně. Svou roli pak hraje i časová náročnost - průměrně klienti stráví vyjednáváním o refinancování 25 dní.

„Přestože to mnohdy „poradci“ zdůrazňují, sazba není zdaleka jediným důležitým parametrem. Nové jednorázové i pravidelné náklady mohou výhodu nižší sazby snadno vymazat. Spoléhat tak na refinancování a posuzování hypotečního úvěru pouze podle úrokové sazby jako na cestu, jak zaplatit na hypotéce méně, může být - a mnohdy je - ve výsledku dost zavádějící,“ uvádí Ivana Bohatcová, výkonná manažerka segmentu Bydlení a úvěry ČSOB.

ČSOB se rozhodla na stoupající náročnost klientů a narůstající počty refixací reagovat novou hypotékou, která klienta k věrnosti motivuje pozitivní cestou a nikoliv sankcemi, jak bylo dosud na trhu obvyklé. Klientovi, který s úvěrem u ČSOB zůstane, totiž odpustí 5 % z výše úvěru. O první část bonusu mu bude úvěr snížen po dvanácti letech splácení hypotéky, o druhou polovinu na konci splatnosti úvěru.

„Jsme si vědomi toho, že život s hypotékou představuje zátěž a že lidé zcela logicky hledají způsoby, jak tuto zátěž snížit. Proto přinášíme jedinečné komplexní řešení, kdy klientům za jejich věrnost odpustíme část úvěru a ti tak nemusí v průběhu let řešit další a další refinancování úvěru,“ uzavírá Ivana Bohatcová.

Podmínkou pro získání bonusu je minimální doba splácení úvěru 20 let. Povolená mimořádná splátka je maximálně 20 % ze zůstatku úvěru v době změny úrokové sazby. V případě, že klient nesplní podmínky pro získání bonusu, stává se z hypotéky standardní úvěr, žádných sankcí se nemusí obávat. Pokud je klientovi již poskytnuta první část bonusu a následně dojde k porušení podmínek, klient o již poskytnutou část bonusu nepřichází.

Parametry ČSOB Hypotéky s bonusem
Splatnost úvěru Minimálně 20 let
Minimální výše úvěru 200 000 Kč
Maximální výše úvěru Do 100 % zástavní hodnoty nemovitosti
Úroková sazba Fixní na období 3 a 5 let
Bonus 5 % z vyčerpané výše úvěru
Termín vyplacení bonusu První polovina bonusu bude uhrazena po 12 letech splácení hypotečního úvěru, druhá polovina bonusu bude uhrazena při splatnosti úvěru.
Podmínky nároku na bonus  A) Minimální délka úvěru 20 let
B) Povolená mimořádná splátka maximálně 20 % ze zůstatku úvěru v době změny úrokové sazby
Zdroj: ČSOB

Porovnejte si parametry hypoték zde.




    



Kalkulačka spotřebitelských úvěrů, nejvýhodnější bankovní půjčky - zde
Přehled celé nabídky úvěrů - zde




všechny články
Dále v rubrice

Jak financovat nemovitost bez hypotéky

Obrázek: Hypotéka Financování bydlení bez hypotečního úvěru. Možností je několik. Jaké to jsou a jaké mají klady a zápory?

Digitalizace bank - co si nově můžete sjednat online?

Obrázek: Digitalizace Banky svým klientům stále více nabízejí možnost sjednání produktů a služeb z pohodlí domova. Novinky v online sjednání představila Raiffeisenbank a ČSOB. Raiffeisenbank umožňuje od poloviny března právnickým osobám zakládat účty online a klienti ČSOB...

Odměna až 24 000 Kč nebo televize. Jaké jsou nové odměny bank?

Obrázek:Běžné účty slevy a bonusy UniCredit Bank nabízí až 24 000 Kč při sjednání nové půjčky. Air Bank spouští svět výhod Unity. Jaké výhody a odměny nabízejí banky v dubnu? Přehled slev a bonusů najdete v našem článku...

Aktuální data z hypotečního trhu

Banky pozvolna snižují hypoteční sazby. Počet poskytnutých hypoték vzrostl. Aktuální data ČBA Hypomonitoru a srovnání hypotečních úvěrů naleznete v našem článku...

všechny články v rubrice









   
 
Minutová půjčka
Minutová půjčka od 4,8 % p.a.
Raiffeisenbank




Bankovní účtySpořeníPenzePůjčkyPojištěníInvesticeSpočtěte siBanky, pojišťovny, ...DomůO FinparáděTiskRedakceNapište nám  


Finparáda - finance na dlani   Všechna práva vyhrazena
Scott & Rose, s.r.o., U Chaloupek 410/5, 182 00 Praha 8, IČ: 26148374, DIČ: CZ26148374, Email: redakce@finparada.cz