Finparáda Vám pomůže vybrat ten nejvhodnější finanční produkt
Bankovní účtySpořenípenzePůjčkyPojištěníInvesticeSpočtěte sibanky ...

Jarní emise spořicích státních dluhopisů byla uzavřena na 15,9 miliardy. Nejvíce šlo přes ČSOB

1.6.2012  |  Zdeněk Bubák


Emise, Státní spořicí dluhopis, Prodej, Objednávka, Výsledek, Spoření, Spořicí účet, Ministerstvo financí, Ministr Ministerstvo ve svém aktuálním sdělení potvrdilo, že v jarní emisi Spořicích státních dluhopisů bylo objednáno celkem za 15,9 miliardy korun těchto cenných papírů. Získalo tak objednávky na více než tři čtvrtiny původně plánovaného objemu, tj. 20 miliard korun. Přesto ministr financí tvrdí, že je spokojený, protože jeho cílem bylo prodat něco mezi deseti a dvaceti miliardami dluhopisů v jejich nominální hodnotě.

Podle sdělení ČSOB se právě tato banka na zprostředkování objednávek podílela nejvíce. Ke konci upisovacího období, tzn. k 31. květnu, ČSOB evidovala objednávky spořicích státních dluhopisů v celkové výši 7,3 mld. korun, což je téměř polovina z celkového objemu.

První letošní emise ukázala, že spořicí státní dluhopisy jsou pro mnoho klientů stále zajímavou investiční alternativou.

„Klienti si mohli koupit spořicí státní dluhopisy na každé z 226 poboček ČSOB. Všichni, kteří měli o tuto investici zájem, si dluhopis ze své návštěvy odnesli,“ říká Marcela Suchánková, výkonná manažerka segmentu spoření a investice ČSOB. „Největší zájem měli lidé o dluhopisy s kratší dobou splatnosti. U nás konkrétně byl nejúspěšnější diskontovaný spořící státní dluhopis na rok a půl a reinvestiční spořící státní dluhopis na pět let. Menší zájem byl o sedmileté protiinflační dluhopisy, které jsou určeny jen pro fyzické osoby a občanská sdružení fyzických osob,“ dodává Marcela Suchánková.

Struktura prodeje Spořicích státních dluhopisů přes ČSOB
Typ dluhopisu Podíl na objemu
Diskontovaný 1,5 roku  44,5 %
Kuponový 5 let 12 %
Reinvestiční 5 let 34,5 %
Proti-inflační 7 let 9 %
Zdroj: ČSOB

Dluhopisy byly k dispozici pro občany České republiky i cizince. Koupit si je mohla také občanská sdružení, nadace a nadační fondy, církve, obecně prospěšné společnosti a zahraniční neziskové společnosti. Nově oproti loňské emisi si mohly tři typy dluhopisů koupit mimo jiné kraje, města, veřejné vysoké školy, stavovské komory a veřejnoprávní instituce. Objednávky spořicích státních dluhopisů musí být uhrazeny ve lhůtě 5 pracovních dnů od skončení upisovacího období, tzn. do 7. června. Cenné papíry vydá Ministerstvo financí 12. června.

Další emise Spořicích státních dluhopisů je plánovaná na podzim letošního roku.

Všechny články o jarní emisi Spořicích státních dluhopisů zde.

Porovnejte si  úrokové sazby spořicích účtů u českých bank a záložen!
 



    



Žebříček s nejlepšími spořicími účty podle odborníků - zde
Kalkulačka spoření, nejvýhodnější spořicí účty od bank i záložen - zde




všechny články
Dále v rubrice

Žebříčky spořicích účtů a termínovaných vkladů v květnu

Máme pro vás květnový žebříček spořicích účtů a termínovaných vkladů. Nejvýhodnější sazbu na spořicím účtu nabízí Partners Banka. Kde aktuálně dostanete nejvyšší sazby u těchto produktů, se dozvíte v našem článku...

Produktové novinky bank v dubnu aneb co nového pro nás banky připravily?

Obrázek: Hvězdy FP Přinášíme vám pravidelnou informaci o tom, jaké produktové změny a inovace banky a pojišťovny provedly za uplynulý měsíc. Novinky v průběhu dubna letošního roku oznámily Air Bank, Česká spořitelna, ČSOB, Fio banka, Generali Česká pojišťovna, Komerční banka...

Jaké nabízí odměny banky v květnu?

Obrázek:Běžné účty slevy a bonusy Air Bank nabízí svět výhod Unity. Česká spořitelna a UniCredit Bank vám dá odměnu za půjčku. Jaké výhody a odměny nabízejí banky v květnu? Přehled slev a bonusů najdete v našem článku.

Žebříček běžných účtů v květnu. Nově je hodnocen i účet od Partners Banky

Obrázek: Žebříček Finparády Žebříček běžných účtů v květnu. Nově jsme do hodnocení zařadili i běžné účty od Partners Banky. První místo obhájila MONETA Money Bank, druhé místo patří České spořitelně a na třetím místě je Komerční banka. Jaké je další pořadí?

všechny články v rubrice









   


Bankovní účtySpořeníPenzePůjčkyPojištěníInvesticeSpočtěte siBanky, pojišťovny, ...DomůO FinparáděTiskRedakceNapište nám  


Finparáda - finance na dlani   Všechna práva vyhrazena
Scott & Rose, s.r.o., U Chaloupek 410/5, 182 00 Praha 8, IČ: 26148374, DIČ: CZ26148374, Email: redakce@finparada.cz