Finparáda Vám pomůže vybrat ten nejvhodnější finanční produkt
Bankovní účtySpořenípenzePůjčkyPojištěníInvesticeSpočtěte sibanky ...

Investice do stáří může mít i jinou podobu, než o jaké se běžně mluví

11.6.2012  |  Zdeněk Bubák


Penze, Penzijní reforma, Důchod, Domov, Dům, Stáří, Zajištění, ZabezpečeníFinanční krize dnešní společnosti čím dál více nahrává nejistým myšlenkám na budoucnost. Populace všeobecně stárne a doba produktivního věku je zákonem stále prodlužována. Důchodová reforma nepřinesla výraznější zlepšení, proto stále častěji přemýšlíme, jak investovat do svého stáří. Představa toho, že jsme odkázáni na podporu státu nebo rodiny, se nám, jako výdělečně činným, jeví krajně neperspektivní. Jednou ze zásadních otázek je pak i seniorské bydlení. Jaké jsou v současné době možnosti?

Pokud penzista nemá rodinu, která by se o něj mohla v případě potřeby postarat, první volbou bývají často domovy pro seniory, kterých je ale v České republice trvalý nedostatek. Získat místo v takovém domově bývá obtížné a péče je v nich kolísavá. Zřizovány jsou Magistrátem hlavního města Prahy nebo jsou pod správou soukromých subjektů. Všeobecně klienti nemají možnost trvalého sociálního vyžití, třebaže se péče  a program v jednotlivých zařízeních liší.

Větší komfort nabízí domov s pečovatelskou službou, kde senioři platí nájem garsoniér a příslušné služby, popřípadě je jim nájem hrazen příslušnou městskou částí. Vybavení takových bytů si klienti často doplňují sami. Pečovatelské služby jsou standardně kvalitnější a bývá zajištěn i stravovací systém. Přednost při příjmu dostávají ti senioři, kteří bydleli v předchozí době ve spádové oblasti, čekací doba se však pohybuje v řádu několika let.

Zajistěte se na stáří prostřednictvím investice do bytu s kontinuální péčí
 
Ojedinělou variantu představují projekty developerských firem, které vám umožňují investovat do vlastní daleké budoucnosti už teď. Kupříkladu firma RODOP představila koncept bydlení s kontinuální péčí Zátiší, které se nacházejí v Praze, poblíž Kunratického lesa. Takový byt zakoupíte nyní buď jako investici pro svoji rodinu nebo jako vklad do vlastní budoucnosti. Areál zajišťuje pečovatelskou a zdravotnickou péči, stravovací možnosti ale i jistou míru socializace a aktivního seniorského života. Komplex se skládá z několika desítek přizpůsobených a vybavených bytů, tělocvičny, rozlehlé zahrady i společenských místností s nabídkou ergoterapie (malování, hra na hudební nástroje, výroba dekorativních předmětů). Nabízí i možnosti rehabilitace a zajistit lze další nadstandardní služby. Pokud by majitelé nedokázali tento byt využít ihned, je samozřejmě možné ho pronajmout ve vlastní režii nebo jej svěřit správní firmě, která pronájem zrealizuje. Pokud by vlastník bytovou jednotku potřeboval, v 3 měsíční výpovědní lhůtě je mu k dispozici.

Opustit domov ve vyšším věku samozřejmě nebývá snadné rozhodnutí. Pokud má taková situace nastat, měla by slibovat aktivní život s otevřenými možnostmi.

Zajímají Vás podrobnosti o penzijní reformě?

Přečte si více o důchodové reformě zde.





    



Kalkulačka spoření, nejvýhodnější spořicí účty od bank i záložen - zde
Porovnání podílových fondů. Který je nejvýnosnější, jaké si účtují poplatky? - zde

reklama

Spořicí účet + s výhodnou sazbou až 5,20 % p.a.více
Termínovaný vklad - garantovaná úroková sazba až 5,3 % p.a. u měsíčního vkladuvíce
Stavební spoření od Buřinky - dvojnásobná státní podpora na 5 let, sjednání zdarma a bonus za vklad až 8 500 Kčvíce
Spořicí účet s úrokem až 6,08 % p.a.více
Účet OPEN - úrok až 5,5 % p.a.více




všechny články
Dále v rubrice

Co je to flipování nemovitostí a vyplatí se vůbec někdy?

Obrázek: Peníze a dům Flipování nemovitostí, proces nákupu a rychlého prodeje nemovitostí za účelem zisku, se v posledních letech stalo populární investiční strategií. Na českém trhu lze v roce 2024 očekávat pokračující zvyšování poptávky po bytech, zejména...

Žebříček doplňkového penzijního spoření v dubnu

Obrázek: Žebříček Finparády Žebříček penzijních účastnických fondů v dubnu. Zhodnocení povinných konzervativních fondů klesá, některé fondy dosáhly zhodnocení až 40 %. První místo si udržela NN Penzijní společnosti, na druhém místě je nově Conseq penzijní společnost a na třetí míso klesla ČSOB Penzijní společnost.

V květnu změní Air Bank úročení spořicích účtů

Obrázek: Výhody Unity Air Bank Air Bank mění od 3. května 2024 způsob úročení korunového spořicího účtu. Nabídka se touto změnou stane průměrnou a klienti budou muset plnit podmínky, jinak...

V jakém věku si Češi nejčastěji sjednávají životní pojištění?

Obrázek: Dohoda Malé děti jsou často nemocné, náctiletí se spíše zraní, se stoupajícím věkem rostou závažná onemocnění a riziko úmrtí. Fakta, která potvrzuje aktuální analýza České asociace pojišťoven. A podle které si životní pojištění sjednáváme v průměru...

všechny články v rubrice









   


Bankovní účtySpořeníPenzePůjčkyPojištěníInvesticeSpočtěte siBanky, pojišťovny, ...DomůO FinparáděTiskRedakceNapište nám  


Finparáda - finance na dlani   Všechna práva vyhrazena
Scott & Rose, s.r.o., U Chaloupek 410/5, 182 00 Praha 8, IČ: 26148374, DIČ: CZ26148374, Email: redakce@finparada.cz