Finparáda Vám pomůže vybrat ten nejvhodnější finanční produkt
Bankovní účtySpořenípenzePůjčkyPojištěníInvesticeSpočtěte sibanky ...

Kalouskovy dluhopisy kupovali hlavně lidé ve věku přes padesát let

25.6.2012  |  Zdeněk Bubák


Ministerstvo financí vydalo podrobné informace o struktuře prodeje spořicích státních dluhopisů při poslední, tj. jarní, emisi.  Celkem bylo prodáno za 15,3 mld. korun spořicích státních dluhopisů a peníze byly 12. června připsány na majetkový účet kupujících. Největší zájem byl o krátkodobé diskontované dluhopisy, kterých se prodalo přes 7,5 miliard kusů. Domácí fyzické osoby si pořídily celkem asi 13,8 mld. kusů. Z distributorů upsala největší podíl Československá obchodní banka, a to ve výši téměř 6,9 mld. Kč.


Nejvíce nakupovali lidé nad 50 let


„Opět mohu poukázat na skutečnost, že nejvíce objednávek se týká nejnižších pásem od 1000 Kč do 100 tisíc Kč. Z toho vyplývá, že se nám podařilo přilákat zájem hlavně středněpříjmových střadatelů. Drtivou většinu z nich představují lidé nad 50 let, kteří do státních dluhopisů umisťují část svých celoživotních úspor,“ uvedl ministr financí Miroslav Kalousek.

Jarní emise přinesla také rozšíření okruhu možných zájemců. „Téměř polovinu z počtu dluhopisů zakoupených právnickými osobami si nově objednaly obce. I pro ně představují státní dluhopisy bezpečnou investici, stejně jako pro několik odborových organizací, které daly znovu najevo, že mají důvěru v rozpočtovou politiku vlády,“ dodal ministr Kalousek. Právnické osoby si však nakonec dluhopisy nakoupily jen v hodnotě 364 milionů korun, což dělá necelá 2,5 procenta z prodaného objemu. Podle deníku Aktuálně.cz dluhopisy nenakoupil žádný z krajů. Nejvíce nakupovaly nadace.

Ze zahraničí přiteklo nejvíce peněz ze Švýcarska

Z podrobné statistiky ministerstva financí dále vyplývá, že nejvyšší objednávku učinil investor ze Švýcarska (fyzická osoba). Ten nakoupil reinvestiční pětiletý dluhopis za zhruba 298 milionů korun. Největší objemy ze zahraničí realizovali právě občané Švýcarska (1 mld. Kč), následovaní Slováky (62 mil. Kč) a Kanaďany (35 mil. Kč). Ze zahraničí tak celkem přiteklo 1,1 miliardy korun.

Od jednoho tuzemce pak ministerstvo eviduje objednávku v maximální výši 206 milionů korun. Směřovala do nejprodávanějšího 1,5letého dluhopisu. Ze statistik lze vyčíst, že šlo o muže ve věku 41 až 50 let. Z hlediska věku nejvíce investovali lidé ve skupině 51 až 50 let a 51 až 70 let. Třetí v pořadí jsou lidé ve věku 41 až 50 let. Více investovali muži (za 9,8 miliardy Kč) než ženy za (4,1 miliardy), přičemž investovalo nejen více mužů, ale i průměrně investovali muži větší objemy.

Největší zájem byl o krátkodobé diskontované dluhopisy, kterých se prodalo za zhruba 7,5 miliardy korun. Z distributorů upsala největší podíl Československá obchodní banka, a to ve výši téměř 6,9 miliard korun.

Výsledky jarní emise spořicích státních dluhopisů graficky











Hledáte nejvýhodnější spořicí účet?

Porovnejte si spořicí účty od českých bank a záložen - zde!

reklama
Creditas termínovaný vklad - úrok až 4,3 % ročně více
Creditas spořicí účet - úrok až 3,5 % ročně více
ZUNO Spoření - denní připisování úroků více
ZUNO Spoření plus - sazba 2,5 % ročně více
Equa spořicí účet - úrok 2,3 % ročně více
AXA spořicí účet - úrok až 2 % ročně více
Era červené konto - úrok až 1,5 % ročně více
Oberbank Spořicí účet SPECIÁL - atraktivní výnos ve stabilní bance více
Termínovaný vklad TOP JISTOTA - atraktivní výnos ve stabilní bance více













 












Zdroj grafů a tabulek: Ministerstvo financí ČR





    



Žebříček s nejlepšími spořicími účty podle odborníků - zde
Přehled celé nabídky spořicích účtů - zde




všechny články
Dále v rubrice

Žebříčky spořicích účtů a termínovaných vkladů v květnu

Máme pro vás květnový žebříček spořicích účtů a termínovaných vkladů. Nejvýhodnější sazbu na spořicím účtu nabízí Partners Banka. Kde aktuálně dostanete nejvyšší sazby u těchto produktů, se dozvíte v našem článku...

Produktové novinky bank v dubnu aneb co nového pro nás banky připravily?

Obrázek: Hvězdy FP Přinášíme vám pravidelnou informaci o tom, jaké produktové změny a inovace banky a pojišťovny provedly za uplynulý měsíc. Novinky v průběhu dubna letošního roku oznámily Air Bank, Česká spořitelna, ČSOB, Fio banka, Generali Česká pojišťovna, Komerční banka...

Jaké nabízí odměny banky v květnu?

Obrázek:Běžné účty slevy a bonusy Air Bank nabízí svět výhod Unity. Česká spořitelna a UniCredit Bank vám dá odměnu za půjčku. Jaké výhody a odměny nabízejí banky v květnu? Přehled slev a bonusů najdete v našem článku.

Žebříček běžných účtů v květnu. Nově je hodnocen i účet od Partners Banky

Obrázek: Žebříček Finparády Žebříček běžných účtů v květnu. Nově jsme do hodnocení zařadili i běžné účty od Partners Banky. První místo obhájila MONETA Money Bank, druhé místo patří České spořitelně a na třetím místě je Komerční banka. Jaké je další pořadí?

všechny články v rubrice









   


Bankovní účtySpořeníPenzePůjčkyPojištěníInvesticeSpočtěte siBanky, pojišťovny, ...DomůO FinparáděTiskRedakceNapište nám  


Finparáda - finance na dlani   Všechna práva vyhrazena
Scott & Rose, s.r.o., U Chaloupek 410/5, 182 00 Praha 8, IČ: 26148374, DIČ: CZ26148374, Email: redakce@finparada.cz