Finparáda Vám pomůže vybrat ten nejvhodnější finanční produkt
Bankovní účtySpořenípenzePůjčkyPojištěníInvesticeSpočtěte sibanky ...

Propad státních penzí je nevyhnutelný. Průměrný důchod na 6 500 korun!

26.6.2012  |  Zdeněk Bubák


Odborníci z institutu CERGE-EI vypočetli, že lidé, kteří se budou spoléhat jen na důchod od státu, čeká velmi nemilé překvapení. Dnešní třicátník, jehož otec s hrubým platem 25 tisíc korun měsíčně odchází nyní do penze s důchodem 11 240 Kč, bude překvapen, že on sám (nynější třicátník) při odchodu do důchodu získá za více než 30 let penzi ve výši jen 6 500 korun! K takovémuto propadu totiž dojde u poměru průměrného nástupního důchodu k průměrné mzdě v následujících letech, a to ze současných 46 % na 26 % v roce 2050. Pokles je způsoben tím, že státní důchody jsou dorovnávány (valorizovány) jen v důsledku růstu cen, aby důchodcům zůstala stejná koupěschopnost, ale už ne v souladu s růstem mezd. Propad životní úrovně přitom musí očekávat i ti, kteří do důchodu právě vstoupili. Během následujících dvaceti let totiž budou od státu dostávat důchody nižší cca o 10 %. To vše vyplývá ze studie, kterou pro ČSOB Penzijní fond Stabilita zpracoval think tank IDEA při akademickém pracovišti CERGE-EI.

Mladí by do státního systému odvedli třikrát více než by od něho získali
 
„Výsledky studie jsou pádným argumentem na mezi Čechy stále nebezpečně rozšířené spoléhání na stát. Ano, nějakou penzi od něj dostanou, ale na plnohodnotný život to v žádném případě stačit nebude,“ varuje Ondřej Schneider, výzkumník think tanku IDEA. Dnešní důchodový systém je pak nejvíce nevýhodný pro mladší generace – ty by do něj odvedly třikrát více, než by z něj získaly.

To významným způsobem zvyšuje výhodnost vstupu do II. pilíře penzijní reformy pro mnohem širší skupinu lidí, než se doposud předpokládalo. Zatímco poslední výpočty expertů ČSOB z počátku letošního roku hovořily o výhodnosti pro cca 35 % dospělé populace (odhad těch, kteří i vstoupí na úrovni 15 %), při zohlednění pohledu CERGE-EI by se pohybovaly okolo 40 %. „Pokud bychom vycházeli ze studie CERGE-EI, vstup do druhého pilíře by se vyplatil až padesáti procentům mužů a třiceti procentům žen,“ říká Karel Svoboda, generální ředitel ČSOB Penzijního fondu Stabilita. „Rozdíl mezi výhodností opt-outu pro muže a ženy je přímo závislý na předpokladech, kdy žena zůstává s dětmi na mateřské dovolené a dožívá se delšího průměrného věku. Z tohoto důvodu se ženám vyplatí spíše první pilíř.“ Naopak nejvýhodnější je druhý pilíř pro muže ve věku 20 až 35 let.

Spořte si alespoň 10 % ze svého příjmu na stáří!

„Bohužel právě lidé v této věkové kategorii nejsou zvyklí přemýšlet v horizontu desítek let. Je proto důležité, abychom se během následujících let pokusili tento přístup změnit a nastolit to, co běžně funguje ve vyspělých státech zemí EU, kde si lidé začínají s nástupem do prvního zaměstnání spořit zhruba deset procent příjmu na stáří,“ upozorňuje Karel Svoboda a dodává, že výsledky studie CERGE-EI poukázaly na ještě jeden důležitý bod. Totiž, že nejen první, ale ani druhý pilíř nelze vnímat jako samospasné cesty k zajištění plnohodnotného stáří.

„Všem lidem doporučuji, aby si vytvořili co nejširší portfolio spořicích produktů, které bude odpovídat jejich možnostem a očekáváním. Penzijní připojištění, stavební spoření, životní pojištění, spořicí účet a podílové fondy by neměly chybět v žádné domácnosti. Smysl dává i investice do nefinančních aktiv – nemovitostí, drahých kovů a podobně,“ říká Karel Svoboda. Důkazem toho, že si to česká veřejnost začíná uvědomovat, je i patrný nárůst zájmu o zajištění na stáří, který se projevuje zvýšeným počtem nově uzavřených smluv v penzijním připojištění a navyšováním měsíčních úložek. „Za první pololetí 2012 uzavřel ČSOB Penzijní fond Stabilita 42 tisíc nových smluv, což je o třicet procent více než za stejné období v předchozím roce. Více než 70 tisíc stávajících klientů si pak navýšilo pravidelné měsíční úložky nejčastěji ze sto korun na tři sta, respektive z pětiset korun na tisíc.“

POZOR: Finparáda pro Vás připravuje na čtvrtek, 28. června 2012, premiéru víceúčelového konfigurátoru nejvýhodnějšího individuálního spoření na stáří, jehož součástí je i kalkulačka penze ze všech pilířů, včetně určení vhodnosti Vašeho vstupu do II. pilíře penzijní reformy!

Průměrná výše úložky na penzijním připojištění se tak nyní pohybuje na úrovni cca 500 korun, což je sice pozitivní, avšak podle Karla Svobody stále nedostatečné. Optimální výše měsíční úložky by totiž měla být tisíc korun, aby bylo dosaženo maxima státní podpory od roku 2013.

Více o penzijní reformě - zde.

Lidem také podle reakcí v diskusích o reformě chybí jasně definovaný „krokovník“, co mají v souvislosti s reformou dělat.

Jaké kroky tedy podniknout?

1) Využít zbývajícího času (minimálně do konce letošního roku) a začít se aktivně zajímat o vlastní budoucnost (a to nejen ti starší, ale i mladí).
2) Navštívit důvěryhodné, objektivní webové stránky zabývající se penzijní reformou, popisující penzijní reformu, obsahující odpovídající kalkulačky a prostudovat si je.
3) Navštívit finanční experty a zajímat se, které pilíře jsou pro ně výhodné.
4) Rozhodnutí, do kterého pilíře vstoupí, učinit až po důkladném rozboru osobních financí ve spolupráci (osobně nebo přes internet) se skutečnými profesionály, kteří nebudou slibovat nereálné výnosy.




    



Kalkulačka spoření, nejvýhodnější spořicí účty od bank i záložen - zde
Žebříček nejlepšího pojištění podle odborníků - zde




všechny články
Dále v rubrice

Proč si zřídit úrazové pojištění a jak ho vybrat?

Obrázek: Podpis smlouvy Životní pojištění kryje rizika, se kterými se může člověk během svého života setkat. Před uzavřením životního pojištění je velmi důležité určit rizika, která chcete zajistit a podle toho zvolit vhodný produkt. Martin Pejsar radí, kdo si může pojištění sjednat...

Menší riziko a větší výnos: Jak rozumně rozdělit investice a dosáhnout stabilního růstu

Obrázek: Laptop investování Žít z výplaty do výplaty je čím dál tím častějším tématem napříč českou společností. Nejhůř je na tom zatím Generace Z, která je vesměs smířená s tím, že v životě bude hledat jiné a daleko snáz dosažitelné hodnoty, než je soukromé vlastnictví bytu...

Jak se zabezpečit na stáří

Průměrné dožití populace se prodlužuje. Jak se zabezpečit na odchod do důchodu a vytvořit si dostatečnou finanční rezervu?

Jak investují různé generace?

Obrázek: iPhone akcie Každá generace je definována vlastní perspektivou, která vznikla v důsledku generačního historického kontextu a společenských vlivů. Pokud jde o peníze a investice, tak každá z nich má své zakořeněné investiční postoje, které reflektují ekonomické podmínky...

všechny články v rubrice









   


Bankovní účtySpořeníPenzePůjčkyPojištěníInvesticeSpočtěte siBanky, pojišťovny, ...DomůO FinparáděTiskRedakceNapište nám  


Finparáda - finance na dlani   Všechna práva vyhrazena
Scott & Rose, s.r.o., U Chaloupek 410/5, 182 00 Praha 8, IČ: 26148374, DIČ: CZ26148374, Email: redakce@finparada.cz