Finparáda Vám pomůže vybrat ten nejvhodnější finanční produkt
Bankovní účtySpořenípenzePůjčkyPojištěníInvesticeSpočtěte sibanky ...

Denní připisování úroku z vkladů přilákalo další finanční instituci

8.8.2012  |  Zdeněk Bubák


Průkopníkem denního připisování úroků na spořicím účtu byla Zuno Bank, která s touto novinkou přišla loni v létě při svém vstupu na český bankovní trh. Denní připisování úroků díky českým zákonům umožňuje u vkladů do určité výše vůbec neplatit daň a nabízí tak klientům vyšší vyplacený úrok při stejné sazbě. Nyní začíná nabízet vklad s denním připisováním úroku i záložna Moravský peněžní ústav, která přichází se spořením Úrok+ s úrokovou sazbou 2,55 % p.a. V porovnání se spořicími účty bez denního připisování úroků se uvedená sazba může blížit efektivním 3 % p.a. Výhodu denního připisování pocítí klienti však jen do konce roku 2012, jelikož podle novely zákona o daních z příjmů výhoda zaokrouhlování daně z vkladů od ledna 2013 končí.

Jak je možné neplatit daň z úroku?

Podle zákona musí banka nebo záložna strhnout 15% daň z úroku vždy při jeho připsání. Pokud se úrok připisuje denně, je jeho objem menší a částka, o kterou se zaokrouhlí dolů jednak základ daně, jednak samotná daň z úroku, pak tvoří významný podíl z úroků vyplácených po určité období. Daň je pak nižší a připsaný úrok vyšší než při měsíčním nebo čtvrtletním připisování úroků. Pokud např. máte na spořicím účtu méně než 100 000 korun, činí denní úrok maximálně 6,99 korun. Podle současných daňových předpisů se přitom základ daně zaokrouhluje směrem dolů, tedy na maximálně šest korun. Stejně tak se může zaokrouhlit samotná 15% daň, kterou mají banky z tohoto základu strhnout. A protože v uvedeném případě činí maximálně 90 haléřů, po zaokrouhlení dolů je nulová.

Na co nás spoření Úrok+ láká?

Spořicí účet Úrok+ jako jiné produkty tohoto typu zajišťuje přístup k peněžním prostředkům bez omezení. Na účtu Úrok+ není stanoven žádný minimální vklad ani zůstatek. Úroková sazba patří mezi nejvyšší na trhu (viz tabulka níže). Úročení zůstatku probíhá na denní bázi, což je nejvýhodnější způsob úročení pro klienty. Hlavní výhodou tohoto úročení je vyšší efektivní úroková sazba, protože je úročen i úrok. Díky dennímu připisování úroků nemusíte platit do konce roku daň z úroku. Získáte tak ještě vyšší zhodnocení, které může dosáhnout efektivně až 3 % p.a.

Finparáda je pravděpodobně jediným místem na internetu, kde si můžete zkalkulovat, kolik přesně získáte peněz ze spoření s denním připisováním úroků, a to po zdanění!

Využijte kalkulačku spoření pro účty bank i záložen - zde!

Přehled nejvýhodnějších spořicích účtů k 8. srpnu 2012

Pro vklad ve výši 100 tisíc korun
Banka Produkt Úroková sazba v % p.a. Úrok za období 1 roku po zdanění v Kč
Metropolitní spořitelní družstvo Spořicí konto 2,80 2 412,82
Moravský Peněžní Ústav Spořicí účet Úrok+ 2,55 2 218,07
Moravský Peněžní Ústav Vkladový účet 2,55 2 186,82
ZUNO Bank  Spoření Plus 2,50 2 152,55
Air Bank Spořicí účet 2,50 2 152,55
UniCredit Bank Spořicí účet PRIMA 2,50 2 143,97
ZUNO Bank Spoření 2,00 2 020,10
Equa bank Spořicí účet 2,30 1 980,83
Zdroj: Finparáda.cz




    



Žebříček s nejlepšími spořicími účty podle odborníků - zde
Kalkulačka spoření, nejvýhodnější spořicí účty od bank i záložen - zde




všechny články
Dále v rubrice

Jak se zabezpečit na stáří

Průměrné dožití populace se prodlužuje. Jak se zabezpečit na odchod do důchodu a vytvořit si dostatečnou finanční rezervu?

Jak investují různé generace?

Obrázek: iPhone akcie Každá generace je definována vlastní perspektivou, která vznikla v důsledku generačního historického kontextu a společenských vlivů. Pokud jde o peníze a investice, tak každá z nich má své zakořeněné investiční postoje, které reflektují ekonomické podmínky...

Index termínovaných vkladů v dubnu

Obrázek: Termínoindex Termínoindex nadále klesá. Nejvýrazněji si pohoršil roční vklad. Nejvyšší sazbu aktuálně nabízí Banka CREDITAS a Max banka s 5,3 % p.a. u měsíčního vkladu...

Kde spořit na penzi? Přehled nabídky bank, pojišťoven a dalších institucí

Obrázek: Peníze v ruce Jaký produkt si vybrat pro finanční zabezpečení na stáří? Banky, pojišťovny a investiční společnosti nabízejí širokou paletu produktů. Jedná se o Dlouhodobý investiční produkt (zkratka DIP), doplňkové penzijní spoření/penzijní připojištění...

všechny články v rubrice









   


Bankovní účtySpořeníPenzePůjčkyPojištěníInvesticeSpočtěte siBanky, pojišťovny, ...DomůO FinparáděTiskRedakceNapište nám  


Finparáda - finance na dlani   Všechna práva vyhrazena
Scott & Rose, s.r.o., U Chaloupek 410/5, 182 00 Praha 8, IČ: 26148374, DIČ: CZ26148374, Email: redakce@finparada.cz