Finparáda Vám pomůže vybrat ten nejvhodnější finanční produkt
Bankovní účtySpořenípenzePůjčkyPojištěníInvesticeSpočtěte sibanky ...

Nová jednička mezi spořícími účty

22.7.2011  |  Martin Olejník


V úterý začala nová ZUNO Bank nabízet své služby a její Spoření se hned stalo jedničkou na trhu mezi bankovními spořícími produkty. Srovnali jsme pro Vás spořící účty všech bank a sestavili tabulku dvaceti nejlepších z nich. Do srovnání byly zařazeny jenom spořící účty bez výpovědní lhůty. Srovnání bylo provedeno pro počáteční vklad ve výši 100 000 Kč a pořadí bylo určeno na základě několika kritérií, jako je například výše úrokové sazby (včetně případné bonusové sazby), frekvence připisování základního úroku nebo nutnost vedení běžného ůčtu v bance. V případě pásmového úročení, jako je tomu u Unikátního spoření od UniCredit Bank, u Spořícího účtu bez výpovědní lhůty od Waldviertler Sparkasse von 1842 (dále jen WSPK) nebo u Osobního účtu České spořitelny se Spořícím plánem, byla vypočtena efektivní úroková sazba pro danou výši vkladu. Kompletní seznam a pořadí srovnáváných účtů naleznete v tabulce níže.

ZUNO nabízí své Spoření s úrokovou sazbou 2% ročně, což je stejná sazba jako u Spořícího účtu od AXA Bank, eMaxu Plus od mBank nebo u Spořícího účtu od WSPK. ZUNO však jako první banka na českém trhu připisuje úroky denně. AXA Bank a mBank připisují úroky měsíčně. AXA Bank úročí touto sazbou jen zůstatek do 3 000 000 Kč, prostředky nad tuto částku jsou úročeny 1,3% p.a. U mBank je potřeba uhradit platební kartou alespoň 4 000 Kč měsíčně a navíc se akční úročení vztahuje pouze na peněžní prostředky do maximální výše 100 000 Kč, přičemž získané úroky připsané k této částce nejsou důvodem pro snížení akčního úročení. U Spořícího účtu od WSPK platí sazba 2% p.a. jen pro část kreditního zůstatku do 59 999,99 Kč, peníze nad tuto částku (do 999 999,99 Kč) jsou zhodnocovány 0,5% ročně a pro část zůstatku od 1 milionu korun je to jedno procento ročně. Navíc úroky u tohoto účtu jsou připisovány jednou ročně a to vždy k 31.12.

Denní úročení u ZUNO přínáší i daňovou výhodu - pokud úroky na Spoření nepřekročí 6,99 korun denně, nepodléhají zdanění. V praxi to při úroku 2% p.a. znamená, že klienti jejichž zůstatek na spořícím účtu nepřevyšuje v daný den 127 500 Kč, nemusí z úroků, které jim vyplatí banka, odvádět daň.

V červenci došlo ke změnám sazeb hned u několika spořících účtů. AXA Bank zvýšila sazbu z 1,85% na 2% ročně a posunula horní hranici pásma pro tuto sazbu z jednoho na tři miliony korun. Naopak dvě banky sazby snižovaly - GE Money Bank u Spořícího účtu Genius II a Volksbank u Běžného spořícího účtu, shodně o dvě desetiny procenta. Volksbank ale u tohoto účtu nabízí zajímavé úročení při sjednání jednorázového termínovaného vkladu s dobou vázanosti 6, 12, 24 nebo 36 měsíců. Jednička v minulém srovnání - Partners bankovní služby - změnila parametry svého spořícího účtu a vyměnila ho za nový produkt - Unikátní spoření, rovněž s pásmovým úročením.

Pořadí Subjekt Produkt Efektivní úroková sazba v % p.a. Nutnost vedení BÚ Frekvence připisování zákl. úroku
1. ZUNO Bank myMoney Spoření 2,00 ANO denně
2. AXA Bank Spořící účet od AXA Bank 2,00 NE měsíčně
3. mBank eMax Plus 2,00 NE měsíčně
4. GE Money Bank Spořící účet Gold 1,90 ANO měsíčně
5. Wüstenrot hypoteční banka Wüstenrot Spořící účet 1,80 NE měsíčně
6. GE Money Bank Spořící účet Optimal 1,80 ANO měsíčně
7. LBBW Bank LBBW spořící účet 1,75 NE měsíčně
8. Citibank Citikonto spořící účet 1,75 ANO měsíčně
9. ING Bank ING Konto 1,75 NE čtvrtletně
10. ČSOB - Poštovní spořitelna Era červené konto 1,70 NE měsíčně
11. ČSOB Spořící účet s prémií 1,70 NE čtvrtletně
12. Česká spořitelna Internetové spoření ČS 1,50 NE měsíčně
13. Komerční banka KB Spořící konto Bonus 1,50 NE čtvrtletně
14. GE Money Bank Spořící účet Genius II 1,40 NE měsíčně
15. WSPK von 1842 Spořící účet 1,40 NE ročně
16. Volksbank Běžný spořící účet 1,33 NE čtvrtletně
17.-18. UniCredit Bank Unikátní spoření 150 000 1,31 ANO čtvrtletně
17.-18. Partners bankovní služby Unikátní spoření 150 000 1,31 ANO čtvrtletně
19. Fio banka Fio konto 1,25 NE měsíčně
20. Česká spořitelna OÚ ČS se Spořícím plánem 0,85 ANO měsíčně

Zdroj: Scott & Rose


Konkrétní výpočet pro Vámi zvolenou částku a dobu spoření můžete provést zde. V případě zájmu o vkladové produkty s delší dobou vázanosti použijte kalkulačku pro termínované vklady.



    



Žebříček s nejlepšími spořicími účty podle odborníků - zde
Přehled celé nabídky spořicích účtů - zde

reklama

Spořicí účet + s výhodnou sazbou až 5,20 % p.a.více
Termínovaný vklad - garantovaná úroková sazba až 5,3 % p.a. u měsíčního vkladuvíce
Stavební spoření od Buřinky - dvojnásobná státní podpora na 5 let, sjednání zdarma a bonus za vklad až 8 500 Kčvíce
Spořicí účet s úrokem až 6,08 % p.a.více
Účet OPEN - úrok až 5 % p.a.více




všechny články
Dále v rubrice

Jaké nabízí odměny banky v květnu?

Obrázek:Běžné účty slevy a bonusy Air Bank nabízí svět výhod Unity. Česká spořitelna a UniCredit Bank vám dá odměnu za půjčku. Jaké výhody a odměny nabízejí banky v květnu? Přehled slev a bonusů najdete v našem článku.

Žebříček běžných účtů v květnu. Nově je hodnocen i účet od Partners Banky

Obrázek: Žebříček Finparády Žebříček běžných účtů v květnu. Nově jsme do hodnocení zařadili i běžné účty od Partners Banky. První místo obhájila MONETA Money Bank, druhé místo patří České spořitelně a na třetím místě je Komerční banka. Jaké je další pořadí?

Zvyšte výnos, investujte

Investování začíná být pro mnoho Čechů populární. Úrokové sazby u běžných vkladových produktů se dále snižují, a tak se není čemu divit. Jaké jsou rady pro snížení rizika u investování?

Jak se zabezpečit na stáří

Průměrné dožití populace se prodlužuje. Jak se zabezpečit na odchod do důchodu a vytvořit si dostatečnou finanční rezervu?

všechny články v rubrice









   


Bankovní účtySpořeníPenzePůjčkyPojištěníInvesticeSpočtěte siBanky, pojišťovny, ...DomůO FinparáděTiskRedakceNapište nám  


Finparáda - finance na dlani   Všechna práva vyhrazena
Scott & Rose, s.r.o., U Chaloupek 410/5, 182 00 Praha 8, IČ: 26148374, DIČ: CZ26148374, Email: redakce@finparada.cz