Finparáda Vám pomůže vybrat ten nejvhodnější finanční produkt
Bankovní účtySpořenípenzePůjčkyPojištěníInvesticeSpočtěte sibanky ...

ČSOB má zelenou pro vstup do penzijní reformy

12.9.2012  |  Zdeněk Bubák


ČSOB Penzijní fond Stabilita získal od ČNB povolení k činnosti penzijní společnosti a provozování penzijního připojištění prostřednictvím transformovaného fondu. ČSOB tak bude moci od nového roku provozovat nejen současné penzijní připojištění, ale nabízet i nově vzniklé účastnické fondy ve třetím pilíři a důchodové fondy ve druhém pilíři důchodové reformy.

„Jsme potěšeni, že jsme od ČNB tuto licenci získali a že tak našim klientům budeme moci poskytnout kompletní nabídku zabezpečení na stáří,“ říká Karel Svoboda, generální ředitel ČSOB Penzijního fondu Stabilita, a doplňuje, že podle nedávné studie CERGE-EI je vstup do druhého pilíře vhodný až pro 40 procent dospělé populace. Studie také ukázala, že druhý pilíř se vyplatí spíše lidem s nadprůměrným příjmem a bude nejvýhodnější pro muže ve věku 20 až 35 let.

„Také proto bude skupina ČSOB i nadále v první řadě dbát na kvalitní a férové poradenství, které lidem nabídne optimální možnosti spoření na důchod, odpovídající jejich možnostem a přáním. Vstup do druhého pilíře budeme doporučovat jen těm, pro které bude skutečně výhodný,“ zdůrazňuje Karel Svoboda.

 Po 1. 1. 2013 budou penzijní společnosti povinně nabízet čtyři důchodové fondy s různou investiční strategií. Vstoupit do systému budou moci lidé do 35 let věku a ti starší pouze do šesti měsíců od 1. ledna 2013 nebo ode dne, kdy se stali po tomto datu poprvé poplatníky pojistného na důchodové pojištění. Aby do tohoto fondu přesunul stát 3 % z povinného důchodového pojištění, bude nutné spořit další 2 % z vlastní mzdy. Po dosažení důchodového věku bude možné zvolit výplatu doživotního důchodu nebo výplatu důchodu po dobu 20 let. V případě úmrtí před dosažením důchodového věku se naspořené prostředky stávají předmětem dědictví.
Do 30. 11. 2012 však mohou zájemci uzavřít smlouvu o penzijním připojištění se státním příspěvkem ještě s výhodou současných podmínek. Ti se stejně jako současní klienti penzijního fondu po 1. 1. 2013 stanou účastníky transformovaného fondu s nárokem na vyšší státní příspěvek, a to až 230 Kč měsíčně.

Více o penzijních fondech - zde.




    



Porovnání nabídky penzijního spoření ve 3. pilíři - zde
Kalkulačku pro spoření na penzi najdete zde




všechny články
Dále v rubrice

Jak investují různé generace?

Obrázek: iPhone akcie Každá generace je definována vlastní perspektivou, která vznikla v důsledku generačního historického kontextu a společenských vlivů. Pokud jde o peníze a investice, tak každá z nich má své zakořeněné investiční postoje, které reflektují ekonomické podmínky...

Kde spořit na penzi? Přehled nabídky bank, pojišťoven a dalších institucí

Obrázek: Peníze v ruce Jaký produkt si vybrat pro finanční zabezpečení na stáří? Banky, pojišťovny a investiční společnosti nabízejí širokou paletu produktů. Jedná se o Dlouhodobý investiční produkt (zkratka DIP), doplňkové penzijní spoření/penzijní připojištění...

Žebříček doplňkového penzijního spoření v dubnu

Obrázek: Žebříček Finparády Žebříček penzijních účastnických fondů v dubnu. Zhodnocení povinných konzervativních fondů klesá, některé fondy dosáhly zhodnocení až 40 %. První místo si udržela NN Penzijní společnosti, na druhém místě je nově Conseq penzijní společnost a na třetí míso klesla ČSOB Penzijní společnost.

Tipy pro daňové přiznání

Obrázek: Daňové přiznání Pro elektronické podání přiznání k dani z příjmu za rok 2023 zbývá necelý měsíc. Na co vše si dát pozor, abyste se vyhnuli chybám, se dozvíte v našem článku...

všechny články v rubrice









   


Bankovní účtySpořeníPenzePůjčkyPojištěníInvesticeSpočtěte siBanky, pojišťovny, ...DomůO FinparáděTiskRedakceNapište nám  


Finparáda - finance na dlani   Všechna práva vyhrazena
Scott & Rose, s.r.o., U Chaloupek 410/5, 182 00 Praha 8, IČ: 26148374, DIČ: CZ26148374, Email: redakce@finparada.cz