Finparáda Vám pomůže vybrat ten nejvhodnější finanční produkt
Bankovní účtySpořenípenzePůjčkyPojištěníInvesticeSpočtěte sibanky ...

Novinky z oblasti pojištění na říjen

2.10.2012  |  Zdeněk Bubák


Přinášíme Vám novinky, které se v říjnu objeví na pojistném trhu, a další informace od pojišťoven. Blíží se konec „zvýhodňování“ žen při výpočtu pojistného. S podzimem se zvyšuje riziko vloupání do chat a chalup. Čekají nás také novinky v povinném ručení a pojištění automobilů.

Na co by si měly ženy dát pozor po 21. prosinci

Od 21. 12. 2012 nebude využívána příslušnost k určitému pohlaví jako kritérium pro stanovení výše pojistného. Vyplývá to z rozsudku Soudního dvora Evropské unie, který tuto praxi vyhodnotil jako diskriminační. Česká asociace pojišťoven (ČAP) upozorňuje na změny s touto skutečností spojené. Dosud mohli pojistitelé při stanovení výše pojistného vycházet z veřejně dostupných statistických dat a zohlednit specifičnost každého pohlaví. „Rozdíly byly patrné zejména v délce dožití a v oblasti zdravotních dispozic a diagnóz,“ vysvětluje manažerka vzdělávání a komunikace Marcela Kotyrová z České asociace pojišťoven a dodává: „Nešlo o diskriminaci pohlaví, ale o diferenciaci, která měla svou logiku. Ženy jsou z tohoto pohledu méně rizikovou skupinou, a proto mohly platit nižší pojistné.“

Změny, ke kterým dojde v uvedeném termínu kvůli unisexové harmonizaci pojistného, se týkají životního a důchodového pojištění. Za stávajících podmínek lze uzavřít pojištění do 21. 12. 2012. Od uvedeného data se ženám pojistné podstatně zvýší.

Pro stávající klientky může být toto datum důvodem k zamyšlení, jestli nerozšířit již existující pojistnou ochranu o některá připojištění nebo nenavýšit pojistné částky. Výše pojistného se nezmění v případě netechnických změn (změna příjmení, adresy, obmyšlené osoby, změna investiční strategie) na smlouvách uzavřených před uvedeným termínem. K přepočítání pojistného na nové sazby nedojde u stávajících pojistných smluv ani v těch případech, kdy byla změna pojistného dohodnuta již při sjednání pojistné smlouvy (pravidelná indexace).
 
Česká asociace pojišťoven v souvislosti s touto změnou varuje před zbytečným přepojišťováním. Situace okolo změny sazeb mohou totiž před přelomovým datem zneužít ti finanční poradci a zprostředkovatelé, kteří myslí více na svou obchodní produkci než na blaho klientů. „Změna tarifů pojistných sazeb nikdy není důvodem k přepojištění,“ varuje Marcela Kotyrová a vysvětluje: „Smlouvu je možné v případě potřeby upravit, ale při předčasném zrušení smlouvy klienti finančně vždy jen prodělají.“

Po prázdninách přichází čas na zabezpečení chat a chalup

S končícími prázdninami a nastávajícím podzimem, kdy čeští chataři a chalupáři houfně opouštějí své rekreační nemovitosti, se prudce zvyšuje riziko, že se tyto objekty stanou terčem zlodějů. Toto riziko je v podzimních a zimních měsících až dvakrát vyšší než během léta. Je proto dobré myslet na opatření, která pomohou riziko takové nevítané návštěvy snížit, a zároveň udělat vše pro to, aby nemovitost byla co nejlépe chráněna před nepřízní počasí.

„Často se přitom stává, že škody zjistí majitelé rekreačních nemovitostí až s několikaměsíčním zpožděním, když se po ‚zimním spánku‘ opět vypraví na svou oblíbenou chatu nebo chalupu,“ uvedl Jan Šepek, ředitel odboru pojištění majetku ČSOB Pojišťovny.

Největší riziko vloupání do rekreačních objektů hrozí ve Středočeském kraji, nejnižší v Karlovarském

Chaty ve středních Čechách jsou vykrádány zdaleka nejčastěji, ale jisti si nemohou být ani chataři z jiných částí země. Ze 4 846 krádeží vloupáním do chat, které se staly během loňského roku, jich na Středočeský kraj připadala téměř čtvrtina (1 304). Nejméně se vykrádaly chaty v Karlovarském kraji.

Krádeže vloupáním do rekreačních objektů (rok 2011)

Středočeský kraj   1 304
Plzeňský kraj 428
Jihočeský kraj 379
Moravskoslezský kraj 376
Jihomoravský kraj 363
Liberecký kraj 352
Ústecký kraj 321
Královéhradecký kraj 248
Kraj Vysočina 219
Olomoucký kraj 205
Praha hl. město 174
Zlínský kraj 172
Pardubický kraj 163
Karlovarský kraj 142
Celkem 4 846
Zdroj: ČSOB Pojišťovna na základě statistik Policie ČR

Desatero rad, jak předcházet škodám v chatě či chalupě
1)    vypustit vodu z bojleru, kotle, čerpadla, potrubí, neboť by mohla zamrznout a tato zařízení poničit (roztrhnout)
2)    vypnout přívody vody, elektřiny, plynu
3)    zkontrolovat stav hromosvodu
4)    zkontrolovat střechu, není-li poškozena, aby nedošlo k zatečení, a střešní latě, trámy, zdali jsou v pořádku a vydrží případný nápor sněhu, zkontrolovat těsnost oken a dveří
5)    chemikálie (benzin, olej...) odvézt, zlikvidovat nebo ponechat v jiném prostoru (například v kůlně)
6)    odstranit zbytečné zásoby potravin, které by mohly přilákat hlodavce
7)    očistit střechu od spadaného listí, vyčistit okapy
8)    pečlivě zamknout všechny dveře nemovitosti a zavřít okna, popřípadě je zajistit okenicemi, prověřit funkčnost petlic, zamykacích systémů, okenic
9)    cenné věci (například elektroniku, jízdní kola, nářadí...) po sezoně odvézt
10)    pokud to situace umožňuje, zajistit pravidelnou kontrolu objektu alespoň jednou za měsíc, raději však častěji, například po domluvě se sousedem

K preventivním opatřením patří i pojištění rekreační nemovitosti. To sice nezabrání vzniku škody, ale pomůže alespoň finančně s odstraňováním jejích následků, popřípadě umožní pořídit si věci nové bez citelného dopadu na rodinný rozpočet. Pojištění rekreačních chat a chalup lze obvykle sjednat proti stejným rizikům jako pojištění rodinných domů. Každá chata nebo chalupa by určitě měla mít pojištění pro případ požáru a výbuchu, zejména pak pokud jsou konstrukční prvky budovy ze dřeva nebo pokud se k vytápění či vaření používá stlačený plyn (například propan-butan). Dalším pojištěním, na něž by správný chatař nebo chalupář neměl zapomenout, je pojištění pro případ krupobití, vichřice a nadměrné tíhy sněhu nebo námrazy. Nejčastější přírodní škody, které u chat a chalup pojišťovny registrují, jsou právě škody způsobené těmito pojistnými nebezpečími, a jak ukazují statistiky posledních let, četnost těchto škod kvůli nevyzpytatelnému počasí narůstá.

Pokud se chata nebo chalupa nachází v blízkosti lesa nebo u ní stojí vzrostlé stromy, mělo by se sjednávané pojištění vztahovat i na škody způsobené pádem stromů. A protože hodně chat v minulosti vyrostlo na březích řek, potoků a rybníků, rozhodně by zodpovědný chatař neměl zapomenout ani na pojištění povodně a záplavy. ČSOB Pojišťovna nabízí i speciální pojištění zahradní architektury (okrasných stromů, keřů, živých plotů, trávníku, jezírek, květinových záhonů či skalek).

Kromě toho je nutné pamatovat i na „lidský faktor“ a pojistit nemovitost také proti krádeži a vandalismu. Důležité je například, aby se pojištění vztahovalo i na škody, které pachatel způsobí při vloupání třeba rozbitím oken, poškozením okenic nebo dveří.

Pojištění chaty nebo chalupy se obvykle vztahuje pouze na hlavní nemovitost. Pokud k ní patří i nějaké vedlejší stavby, jako například oplocení, studna, samostatná garáž, bazén nebo čistička odpadních vod, je nutné je připojistit, což se dá ale zpravidla snadno udělat v rámci jedné pojistné smlouvy.

Výše uvedená pojištění chrání vlastní objekt (stavbu), nutné je však myslet i na jeho vnitřní vybavení, pro jehož pojištění proti krádežím i živelním škodám platí víceméně stejná pravidla jako pro pojištění stavby.

S novým povinným ručením Generali natankují řidiči zadarmo

Klienti, kteří počínaje dneškem uzavřou u pojišťovny Generali novou smlouvu povinného ručení na dobu neurčitou, získají Grand kartu Benzina na nákup pohonných hmot. Akce je časově omezena do konce letošního roku a vztahuje se na osobní nebo nákladní vozidla do 3,5 t. „Kartu lze uplatnit na všech čerpacích stanicích Benzina při jednorázovém nákupu jednoho z druhů pohonných hmot (benzin, nafta, plyn) v nominální hodnotě 500 Kč,“ upřesňuje Renata Werliková, manažerka marketingové komunikace pojišťovny Generali.

Nové povinné ručení Generali maximálně zvýhodňuje všechny zkušené motoristy jezdící ohleduplně a bez nehod. Ti pak mohou ve výsledku ušetřit až 80 % oproti základním tarifním sazbám. Progresivní bonusová stupnice umožňuje dobrým řidičům mnohem rychleji dosáhnout na vyšší bonus a tím pádem i nižší cenu. Klíčová je pouze kvalita a délka škodní historie. Povinné ručení Generali nezapomíná ani na řidiče, kteří jezdili například s firemním vozem a nemají vlastní bonus. Při výpočtu sazby povinného ručení je zohledněno také datum udělení řidičského oprávnění. Další slevy z pojistného mohou motoristé získat například, když ve vozidle přepravují dítě do 15 let věku, za další aktivní smlouvy, za frekvenci placení, ZTP nebo při sjednání havarijního pojištění.

Lze vybrat ze tří balíčků povinného ručení. Základ, Komplet a Exkluziv. Neliší se pouze v limitech krytí škod způsobených na majetku a zdraví druhým osobám, ale také řadou připojištění či poskytovaných služeb. Uzavřením povinného ručení mohou klienti získat například pojistnou ochranu pro krytí škod na vozidle způsobených střetem se zvěří nebo úrazové pojištění řidiče. Málokdo si totiž uvědomuje, že řidič vozidla, které způsobí dopravní nehodu, je jedinou osobou, na kterou se nevztahují náhrady škod na zdraví. Součástí rozšířených asistenčních služeb je zapůjčení náhradního vozu až na 5 dnů zdarma či bezplatná asistence v případě havárie a poruchy. Při sjednání povinného ručení v kombinaci s havarijním pojištěním umožňujeme klientům zlikvidovat nezaviněnou škodu bez ztráty bonusu. Povinné ručení si lze v Generali sjednat také online.

Novinky v autopojištění od Allianz pojišťovny

Od začátku října zavádí Allianz pojišťovna několik novinek v povinném ručení a havarijním pojištění. Týkají se většího krytí rizika, které například už v povinném ručení zahrnuje i krádež, nových spoluúčastí a rozšířené asistence. Největší novinkou letošního podzimu, která potěší hlavně majitele starších vozů, je doplňkové pojištění odcizení celého vozidla, které je možné sjednat k jakékoliv variantě povinného ručení, i té nejlevnější, a to za několik stokorun ročně. Velmi levně tak mohou ochránit svůj vůz proti zlodějům i řidiči, jejichž vozidlo nepřesahuje hodnotu 100 tisíc korun, aniž by si museli sjednávat havarijní pojištění. „Pojištění je bez spoluúčasti, takže klient nehradí nic a pojištění platí nejen v České republice, ale i jinde v Evropě. S ním jsou spojené také prodloužené asistenční služby, například až 30 dnů zapůjčení náhradního vozidla v ceně právě při odcizení,“ říká Pavel Prokš, ředitel úseku pojištění vozidel Allianz pojišťovny.
 
I nadále má Allianz pojišťovna ve své nabídce tři varianty povinného ručení – Normal, Optimal a Exkluziv, přičemž varianta Exkluziv zvýšila limit ze 100 milionů Kč u škod na zdraví i majetku na 150 milionů Kč. U všech má řidič zajištěno také úrazové pojištění dětí ve vozidle a zdarma povinné ručení k malému motocyklu a přípojnému vozíku.

Stejné tři varianty pojištění mají na výběr řidiči i v rámci havarijního pojištění. I tady je několik novinek, tou první je ve variantě Exkluziv spoluúčast pouze ve fixních částkách 1 000, 5 000 a 10 000 korun, což je pro klienta výhodnější než v tradičních procentech. „Do pojištění zavazadel jsme pak přidali pojištění nadstandardní výbavy, jako jsou střešní boxy a zavazadla v nich umístěná, a to ve dne i v noci. Z pojištění uhradíme také poškození laku karoserie chemickými látkami a poslední zásadní změnou je možnost sjednat si pojištění GAP, které kryje rozdíl mezi novou a trží cenou vozidla, ke všem variantám havarijního pojištění, nikoliv pouze té exkluzivní,“ doplňuje Pavel Prokš.

Změn doznaly i asistenční služby, základní asistenční služby v případě nehody či poruchy poskytuje Allianz automaticky a zahrnují příjezd a odjezd asistenční služby, náklady na opravu vozu na místě nebo náklady na jeho odtah. „Asistence Plus pak vyřeší i složitější  situace, například nedostatek nebo záměnu paliva, či prasklou pneumatiku. Rozšířená asistence má tři finanční limity včetně neomezeného,“ uzavírá ředitel Prokš.

Dobří řidiči mohou čerpat bonusy za bezeškodní průběh v kombinaci s dalšími slevami za frekvenci placení či propojištěnost. Kromě toho i  nadále platí, že každý měsíc si tři nejlepší hráči populární hry Allianz Křižovatky pro chytré telefony, mohou zlevnit povinné ručení na polovinu.

Kooperativa pomůže každému, koho nabourali

Povinné ručení NA100PRO od Kooperativy nabízí klientům, které někdo naboural, stoprocentní úhradu škody (více zde).

Kooperativa pojišťovna v současné době spravuje přes 1,4 milionu smluv povinného ručení a je druhou největší pojišťovnou v pojištění motorových vozidel v ČR po České pojišťovně.




    



Žebříček nejlepšího pojištění podle odborníků - zde
Přehled celé nabídky životního pojištění - zde




všechny články
Dále v rubrice

Při cestě na Slovensko pozor na cestovní pojištění i pravidla silničního provozu

Obrázek: Slovenská dálnice Slovenská republika, s malebnými horami a vyhlášenými lázeňskými městy, přitahuje rok co rok mnoho návštěvníků z ČR. Nezapomínejme, že už delší dobu nejsme součástí jednoho státu a pravidla se tak mohou lišit. V článku najdete informace o...

V jakém věku si Češi nejčastěji sjednávají životní pojištění?

Obrázek: Dohoda Malé děti jsou často nemocné, náctiletí se spíše zraní, se stoupajícím věkem rostou závažná onemocnění a riziko úmrtí. Fakta, která potvrzuje aktuální analýza České asociace pojišťoven. A podle které si životní pojištění sjednáváme v průměru...

Tipy pro daňové přiznání

Obrázek: Daňové přiznání Pro elektronické podání přiznání k dani z příjmu za rok 2023 zbývá necelý měsíc. Na co vše si dát pozor, abyste se vyhnuli chybám, se dozvíte v našem článku...

Nová česká poradenská banka startuje do ostrého provozu

Obrázek: Pobočka Partners Banky Na českém bankovním trhu začíná fungovat nová poradenská banka. Ta nabídne klientům směs moderních fintech technologií doplněných poradenstvím. Její unikátností bude nabídka i správa produktů od jiných bank a finančních institucí...

všechny články v rubrice









   


Bankovní účtySpořeníPenzePůjčkyPojištěníInvesticeSpočtěte siBanky, pojišťovny, ...DomůO FinparáděTiskRedakceNapište nám  


Finparáda - finance na dlani   Všechna práva vyhrazena
Scott & Rose, s.r.o., U Chaloupek 410/5, 182 00 Praha 8, IČ: 26148374, DIČ: CZ26148374, Email: redakce@finparada.cz