Úprava zakladatelských listin firem stále není dokončená. I tři čtvrtě roku po uplynutí zákonem stanovené lhůty

Přestože k poslednímu červnu 2014 měly všechny firmy změnit své zakladatelské listiny, mnohé tak dosud neučinily. Ještě před koncem roku 2014 neměla, podle Asociace podnikatel a manažerů, upravené své listiny zhruba čtvrtina tuzemských společností. A podle zjištění odborného portálu pravnigramotnost.cz tak řada firem neučinila dodnes. Riskují tím tučnou pokutu nebo dokonce zrušení.

„Ano, dodnes se nám ozývají zástupci firem, které žádají úpravu firemních dokumentů, aby nebyly v rozporu se zákonem.“ Potvrzuje tuto skutečnost tisková mluvčí portálu pravnigramotnost.cz Kateřina Procházková a dodává, že nejčastějšími současnými klienty žádajícími o změnu jsou obvykle společnosti s ručením omezeným, které mají jednoho majitele i jednatele v téže osobě.

Akciové společnosti a družstva už mají vesměs hotovo

Nejrychleji a nejkomplexněji zareagovaly velké akciové společnosti a družstva, ty vesměs stihly termín do konce června 2014, nebo těsně po uplynutí této lhůty. Obvykle je limitoval především absolutní nedostatek volných termínů u notářů, protože změna jejich stanov musela být stvrzena notářským zápisem.

Hlavně velké společnosti se pak přiklonily k podřízení se zákonu o obchodních korporacích – takzvanému opt-in, který je podle právních zástupců pro všechny firmy nejtransparentnější možností, jak předejít případným problémům v budoucnu.

Eseróčka obvykle chtějí nejlevnější variantu

„Většina společností s ručením omezeným se naopak přiklání k co možná nejjednoduššímu a nejlevnějšímu řešení. Žádají ve svých zakladatelských listinách upravit jen to nejnutnější tak, aby dokumenty neodporovaly současné právní legislativě, zároveň však nechtějí s jejich úpravou ztrácet žádný čas a už vůbec ne peníze.“ shrnuje situaci Procházková.

Volí proto tu nejlevnější možnou variantu, kdy není potřeba změnu zakladatelských dokumentů stvrdit notářským zápisem a co víc, dokonce není třeba ani pořizovat dvoutisícový kolek. Na druhou stranu si je většina majitelů vědoma toho, že se bez právní pomoci jednoduše neobejde, proto přenechávají vlastní úpravu listin zkušeným advokátům a nezatěžují se administrativou související s těmito povinnostmi. Většina jednatelů hovoří naprosto unisono „Udělejte to co nejlevněji a nejjednodušeji. Hlavně, ať je všechno v pořádku, neplatím žádnou pokutu a ať se o nic nemusím starat. S nějakým opt-in si nelamte hlavu, to nepotřebuji. A až to bude hotové, tak mi dejte vědět.“ Objednají si obvykle služby na klíč a uhrazením faktury je pro ně celá záležitost vyřešená.

Rejstříkové soudy jsou zavalené prací

Nejen v souvislosti s výše zmiňovanými změnami jsou zatím rejstříkové soudy doslova zavaleny prací. Hlásí, že jejich agenda vzrostla v posledním roce a čtvrt až na pětinásobek oproti normálu, a tudíž vesměs ani nestíhají provádět potřebné kontroly, kterými by zjistily, zda mají firmy svoji agendu v pořádku. „Nicméně se na to rozhodně nedá spoléhat, zdaleka se to totiž netýká všech rejstříkových soudů v republice. Podle informací od našich advokátů se na ně už začínají obracet první klienti, kteří obdrželi písemné výzvy k tomu, aby do soudem stanoveného termínu sjednali nápravu a své zakladatelské listiny urychleně upravili.“ Upozorňuje Procházková.


pravnigramotnost.cz  |  26.3.2015


PředchozíDalší
 




Finparáda - finance na dlani   Všechna práva vyhrazena
Scott & Rose, s.r.o., U Chaloupek 410/5, 182 00 Praha 8, IČ: 26148374, DIČ: CZ26148374
Email: redakce@finparada.cz