Finparáda Vám pomůže vybrat ten nejvhodnější finanční produkt
Bankovní účtySpořenípenzePůjčkyPojištěníInvesticeSpočtěte sibanky ...

Šest z deseti majetkových smluv je podpojištěných

3.7.2020  |  Jan Bachura, zpráva RIXO.cz
  


Obrázek: Dům Pojistit si majetek před povodněmi, úderem blesku nebo krádeží se Češi už celkem naučili. Starat se o své pojištění ale ještě příliš neumí. Online pojišťovací služba RIXO.cz odhalila, že šest z deseti majetkových smluv je podpojištěných. Nemovitost průměrně o 1,8 milionu korun a domácnost o 200 tisíc korun.


Podpojištěný je ten, kdo má uzavřenou pojistnou smlouvu na nižší částku, než je skutečná hodnota jeho majetku. Když dům například dostane novou fasádu a domácnost novou kuchyň, může to zvýšit jeho hodnotu o stovky tisíc korun.

„Zjistili jsme, že 65 % našich klientů má podpojištěnou nemovitost a zhruba stejně je to i u domácností. Běžně ve smlouvách nacházíme hodnoty, které už dávno neplatí. Domácnosti jsou podhodnocené průměrně o 40 % a nemovitosti dokonce o 60 %,“ komentuje situaci Martin Ždímal, technický a produktový ředitel služby RIXO.cz.

„Důležité je si říci, jak jsme k těmto údajům přišli. U nemovitostí zkoumáme údaje z katastru a fotografie dostupné na Google mapách. Ty potom párujeme s aktuálními cenami výstavby nemovitostí. U domácnosti porovnáváme pojistnou částku s obdobnými domácnostmi a metodikou České kanceláře pojistitelů,“ vysvětluje Martin Ždímal.

reklama

Spořicí účet + s výhodnou sazbou až 5,20 % p.a.více
Termínovaný vklad - garantovaná úroková sazba až 5,3 % p.a. u měsíčního vkladuvíce



Nejhůře pojištěný majetek, tzn. špatně nastavené smlouvy, mají lidé v Královéhradeckém a v Karlovarském kraji. Naopak k nejméně problematickým regionům patří Vysočina a Zlínský kraj.

Češi průměrně za pojištění majetku platí 2 až 3 tisíce korun ročně. Nejvíce ve Středočeském kraji a v Praze, nejméně v Ústeckém, Karlovarském a Královéhradeckém kraji. Průměrné stáří majetkových smluv, které jsou do služby RIXO.cz nahrány, je 5 let.

Smlouva si zasluhuje revizi každé 2 roky



Podpojištění může vzniknout úmyslným uvedením nesprávných údajů, nejčastěji je ale na vině stará smlouva s neaktuálními údaji. „Podpojištění je velmi nebezpečné, což si lidé uvědomí až ve chvíli, kdy dostanou od pojišťovny jen zlomek ceny majetku, o který přišli. Pokud je například dům v hodnotě 4 milionů korun pojištěn pouze na 2 miliony a stane se pojistná událost, může pojišťovna zkrátit pojistné plnění až na 1 milion korun,” varuje Martin Ždímal.

Žebříček nejlepšího pojištění podle odborníků - zde
Přehled celé nabídky životního pojištění - zde


Vyřešit podpojištěnost lze online



Vyvarovat se chybám v pojištění už se dnes lidé mohou tak, že si nechají svoji smlouvu zdarma zkontrolovat na internetu. „Ověřit si smlouvu u nás dokáže opravdu každý a díky pár minutám, které tomu věnuje, může ušetřit spoustu peněz a nepříjemností při řešení škod,“ říká Martin Ždímal.

Služba RIXO.cz přidělí každé smlouvě tzv. RIXO index, číslo na stupnici od 1 do 10, kterým říká, jak je kvalitní. „Pokud smlouvě přiřadíme RIXO index například 5,6, říkáme tím, že dosahuje 56 % kvality nejlepšího majetkového pojištění na trhu, které odráží nároky a potřeby klienta. V takovém případě doporučíme lepší řešení, protože je velká pravděpodobnost, že na trhu aktuálně existuje kvalitnější pojištění za srovnatelnou cenu,“ říká Martin Ždímal. Klient tak hned ví, v čem by bylo nové pojištění lepší než to současné.

Zároveň smlouvy digitalizuje, aby byly dostupné online a na jednom místě. Odpadá tak starost mít je doma v šanonech. „Pomáháme lidem vylepšit jejich smlouvy a udělat jim pořádek v pojištění. Zkontrolujeme smlouvy od jakékoliv pojišťovny. Nové pojištění dovedeme nabídnout od velké části pojišťoven na trhu,” dodává Ždímal.

Přehled majetkového pojištění naleznete zde.

Příklad důsledků podpojištění v praxi



Pan Karel (35) zdědil po babičce dům na venkově z roku 1950. Dům měla babička pojištěný na 1,8 milionu korun. Pan Karel si dům pojistil na stejnou částku. Během 5 let postupně zrenovoval střechu a fasádu, vyměnil dřevěná okna za plastová, dům vybavil podlahou s integrovaným vytápěním a přistavěl garáž. Všechny úpravy vyšly na 1,2 milionu a hodnota nemovitosti tak stoupla na 3 miliony Kč, o čemž ale neinformoval pojišťovnu a nezvýšil si tak pojistné krytí. Dům stál v oblasti, která byla zasažena velkou vodou a byl kompletně vyplaven, podmáčen a určen k demolici. Vzhledem k tomu, že nemovitost byla podpojištěna o 1,2 milionu Kč, obdržel pan Karel od pojišťovny jako náhradu pouze 1 milion Kč.

RIXO.cz je bezplatná online pojišťovací služba, díky které budete vždy správně pojištěni. Nahrajte své pojistné smlouvy do internetového přehledu nebo aplikace v mobilu a RIXO.cz vám je zdarma zkontroluje. Poskytne vám zpětnou vazbu včetně doporučení, u které pojišťovny je možné si sjednat stejné pojištění za lepších podmínek. Služba vám také pomůže sjednat nové výhodné pojištění. Službu si můžete vyzkoušet zde  >>>
Reklama


      
  





všechny články
Dále v rubrice

V jakém věku si Češi nejčastěji sjednávají životní pojištění?

Obrázek: Dohoda Malé děti jsou často nemocné, náctiletí se spíše zraní, se stoupajícím věkem rostou závažná onemocnění a riziko úmrtí. Fakta, která potvrzuje aktuální analýza České asociace pojišťoven. A podle které si životní pojištění sjednáváme v průměru...

Tipy pro daňové přiznání

Obrázek: Daňové přiznání Pro elektronické podání přiznání k dani z příjmu za rok 2023 zbývá necelý měsíc. Na co vše si dát pozor, abyste se vyhnuli chybám, se dozvíte v našem článku...

Nová česká poradenská banka startuje do ostrého provozu

Obrázek: Pobočka Partners Banky Na českém bankovním trhu začíná fungovat nová poradenská banka. Ta nabídne klientům směs moderních fintech technologií doplněných poradenstvím. Její unikátností bude nabídka i správa produktů od jiných bank a finančních institucí...

Produktové novinky bank v březnu aneb co nového pro nás banky připravily?

Obrázek: Produktové novinky Přinášíme vám pravidelnou informaci o tom, jaké produktové změny a inovace banky a pojišťovny provedly za uplynulý měsíc. Novinky v průběhu března letošního roku oznámily Air Bank, banka CREDITAS, Česká spořitelna, ČSOB, Fio banka...

všechny články v rubrice









   


Bankovní účtySpořeníPenzePůjčkyPojištěníInvesticeSpočtěte siBanky, pojišťovny, ...DomůO FinparáděTiskRedakceNapište nám  


Finparáda - finance na dlani   Všechna práva vyhrazena
Scott & Rose, s.r.o., U Chaloupek 410/5, 182 00 Praha 8, IČ: 26148374, DIČ: CZ26148374, Email: redakce@finparada.cz