Na podání daňového přiznání k dani z nemovitostí zbývá posledních několik dní

Povinnost se týká se každého, kdo v loňském roce koupil, zdědil nebo dostal nemovitost. Platí ale také pro ty, jejichž nemovitost prošla rozsáhlou rekonstrukcí nebo jsou nově jejími spoluvlastníky.

Pro ty, kteří se stali vlastníky první nemovité věci platí, že daňové přiznání podávají příslušnému finančnímu úřadu, pod který koupená nemovitost patří. Na adrese trvalého bydliště majitele nemovitosti nezáleží. V případě, že již nějakou nemovitost vlastní a nabyli v roce 2018 nemovitost další, budou volit příslušný finanční úřad podle vydaného pokynu Finanční správy.

Daň z nemovitých věcí se týká všech vlastníků pozemků, staveb či bytových jednotek, u kterých došlo k 1.1.2019 v katastru nemovitostí ke změně oproti přecházejícímu roku. „Jedná se například o případy nově nabyté nemovité věci v průběhu roku 2018, nebo naopak pozbytí některé z již dříve vlastněných a zdaněných nemovitých věcí. V takovém případě je nutné podat přiznání pouze za zbývající nemovité věci, neboť oproti původně podávanému přiznání došlo ke změně a poplatník bude na rok 2019 zdaňovat nemovitých věcí méně. Pokud by však poplatník pozbyl všechny nemovitosti v působnosti jednoho správce daně, je povinen podat správci daně pouze oznámení, a to také do lhůty pro podání přiznání, tedy do 31.1.2019,“ vysvětluje Jana Melicharová, daňová poradkyně KODAP.

Na pozoru je třeba být také v případě rozsáhlých rekonstrukcí, při kterých dojde ke změně počtu podlaží či výměry nemovitosti. Daň z nemovitých věcí se týká i různých přístaveb, nebo změny pozemku na stavební parcelu. „Všichni poplatníci, kterým bylo v průběhu roku vydáno stavební povolení na výstavbu zdanitelné stavby, pak musí zdanit část pozemku v rozsahu zastavěné plochy stavby sazbou pro stavební pozemek,“ říká Jana Melicharová a dodává, že si lidé také musejí dát pozor na dokončené nebo užívané stavby či zdanitelné jednotky, které ještě nebyly zkolaudované a nejsou tudíž ještě zapsány v katastru nemovitostí. I ty už totiž podléhají zdanění daní z nemovitých věcí.

V případě, že dotyčný dostal, či koupil nemovitost na konci roku, toto daňové přiznání se ho také týká, i když má na podání více času. Daňové přiznání je nutné podat na finanční úřad do tří měsíců od zápisu do katastru nemovitostí. „Kupní smlouva uzavřena v listopadu 2018, na katastrální úřad doručena např. 30. 11. 2018, do 31. 12. 2018 nezapsána, k zápisu dojde až např. 9. 3. 2019. Pak je povinnost podat přiznání nejdéle do 30. 6. 2019. V tomto termínu je pak i splatná daň. Nikoli tedy v obvyklé lhůtě do 31. 5.,“ dodává Jana Melicharová z KODAP.

Daňové přiznání je nutné podat do 31. ledna, termín pro jeho úhradu je 31. května. V případě, že majitel na podání přiznání zapomene, finanční úřad mu vyměří pokutu. Do pěti pracovních dnů se ještě sankci vyhne, ale již o den déle znamená pokutu ve výši 0,05 procenta ze stanovené daně za každý den, o který se přiznání opozdí. Její minimální částka je 500 korun, maximálně však 300 tisíc korun. Pokuta za opožděné podání daňového přiznání se ale nevyměřuje v případě, že její výše nepřesáhne 200 korun.

Majitelé aktivních datových schránek mají povinnost podat přiznání elektronicky. V opačném případě od správce daně obdrží výzvu k odstranění vad podání, tedy aby daňové přiznání podal elektronicky. Pokud tak neučiní, tak se daňové přiznání uplynutím stanovené lhůty ve výzvě stává neúčinným.


KODAP  |  25.1.2019


PředchozíDalší
 




Finparáda - finance na dlani   Všechna práva vyhrazena
Scott & Rose, s.r.o., U Chaloupek 410/5, 182 00 Praha 8, IČ: 26148374, DIČ: CZ26148374
Email: redakce@finparada.cz