Investoři se ve velkém zaměřují na stříbrnou ekonomiku

Více než 7,5 bilionů dolarů se ročně protočí ve stříbrné ekonomice, odvětví, které reaguje na celosvětový trend stárnutí populace. Kdyby šlo o státní rozpočet, byl by po USA a Číně třetím největším na světě. Trend stárnoucí populace však v dlouhodobém horizontu představuje i zajímavou investiční příležitost. S UniCredit Bank se na růstu stříbrné ekonomiky může díky programu pravidelných investic podílet každý.

Podle statistik bylo v roce 2018 na planetě 935 milionů lidí starších 60 let. V roce 2050 jich bude dvakrát tolik a budou tvořit pětinu světové populace. Už dnes patří z globálního hlediska starší generace mezi nejbohatší skupinu osob. Jen v Evropě je vyčíslená průměrná výše majetku jednotlivce na 150–200 tisíc eur. Odhaduje se, že do roku 2020 dosáhne kupní síla věkové skupiny starší 60 let celosvětově 15 bilionů dolarů. Není proto divu, že firmy se na tuto skupinu zaměřují a uzpůsobují jí svou nabídku produktů a služeb.

„Vnímání důchodového věku se proměňuje. Senioři dnes mají často větší kupní sílu i spotřebu než lidé v produktivním věku. Chtějí zůstat aktivní a hledají možnosti seberealizace. Potvrzují to i statistiky, například v Evropě senioři představují čtvrtinu všech hostů ubytovacích zařízení a jsou tak vůbec nejpočetnější skupinou. V USA pak tvoří nadpoloviční většinu mezi majiteli nových vozů,“ říká Stanislav Hamerník, investiční stratég UniCredit Bank.

Stříbrná ekonomika je pro investory atraktivní také díky širokému zastoupení napříč sektory. Patří sem společnosti z oborů zdravotnictví, cestovního ruchu, automobilového průmyslu, elektroniky, správy majetku nebo vzdělávání. Firmy, které se orientují na starší část populace, dosahují vyšších zisků a růstu tržeb, na čemž mohou profitovat také investoři.

Příkladem je farmaceutická společnost AstraZeneca, která se věnuje vývoji léků mimo jiné pro závažná onkologická, kardiovaskulární onemocnění či choroby centrálního nervového systému. Investor, který nakoupil akcie této firmy před 5 lety, se dnes těší ze zisku téměř 50 %.

Výhodné investování s UniCredit Bank

Přímé investování do akcií má samozřejmě svá rizika, obchodování na burze je zejména pro méně zkušené investory rizikové. Je navíc složité a časově náročné sledovat a vyhodnocovat v širším ekonomickém kontextu čísla a výkazy, které jednotlivé firmy zveřejňují. Řešením pro zájemce o investice mohou být specializované investiční fondy, které rizika a negativní důsledky snižují rozprostřením investic do více subjektů a sektorů. Příkladem je fond CRP Invest – Global Silver Age ve správě investiční společnosti Amundi Asset Management, do kterého mohou klienti UniCredit Bank investovat. Fond je globálně diversifikovaný do osmi různých sektorů ekonomiky, spojených právě s celosvětovým trendem stárnutí populace. O jeho atraktivitě svědčí i fakt, že získal v letošním roce bronzovou medaili v soutěži Zlatá koruna v kategorii podílových fondů.

S UniCredit Bank může výhodně obchodovat na burze a dosáhnout na zajímavé výnosy téměř každý. S investičním programem RYTMUS lze pravidelně investovat již od 500 Kč měsíčně do široké nabídky fondů různého regionálního a odvětvového zaměření. Investiční portfolio připravují a spravují odborníci předního evropského správce aktiv Amundi Asset Management. O výšce či délce investičního horizontu (3-40 let) rozhoduje každý sám. Vložené prostředky jsou kdykoliv k dispozici, investování je možné přerušit, vybrat sumu, kterou investor právě potřebuje nebo investici znovu obnovit. To vše navíc bez poplatků.

Více informací o možnostech investování nejen do stříbrné ekonomiky najdete na: https://www.unicreditbank.cz/cs/obcane/sporeni_a_investice/pravidelne-investice.html


UniCredit Bank  |  17.9.2019


PředchozíDalší
 




Finparáda - finance na dlani   Všechna práva vyhrazena
Scott & Rose, s.r.o., U Chaloupek 410/5, 182 00 Praha 8, IČ: 26148374, DIČ: CZ26148374
Email: redakce@finparada.cz