Soutěž Siemens Sinumerik Cup v CNC programování vyhráli studenti ze Střední školy technické a zemědělské Mohelnice

Tým studentů ze Střední školy technické a zemědělské Mohelnice (studenti Jiří Protivánek, Tomáš Juřena, Stanislav Dvořák a Ondřej Nevrlý, vedoucí pedagog Ing. Miroslav Šulák) zvítězil v letošním ročníku soutěže Siemens Sinumerik Cup, jehož finále dnes proběhlo ve Středním odborném učilišti Domažlice. Na druhém místě se umístil tým ze Střední školy strojírenské a elektrotechnické Brno, Trnkova a na třetím místě tým Středního odborného učiliště Domažlice. Odborná komise posuzovala nejen funkčnost programů pro CNC obráběcí stroje s řídicím systémem Sinumerik, ale i úroveň technické dokumentace.

V letošním, šestém ročníku soutěže studenti vytvářeli technologický postup a programovali výrobu aromalampy. „Nejnáročnější bylo vymyslet funkční technické řešení a vybrat správné nástroje k jeho výrobě,“ uvedl vedoucí vítězného týmu Jiří Protivánek. „Velmi cenná je pro nás zpětná vazba, kterou jsme během prezentací našeho řešení získali, dodala nám sebejistotu a dobrý pocit,“ uzavřel.

„Studentská soutěž Siemens Sinumerik Cup je unikátní v tom, že se do ní zapojují jak studenti, tak i jejich pedagogové. Účast v soutěži studentům dává nejen technické zkušenosti, ale navíc je připravuje na konkurenční prostředí pracovního trhu. Věřím, že vítězství v Sinumerik Cupu dává vítězným školám prestiž a otevírá možnost, jak oslovit budoucí studenty,“ říká Tomáš Duba, ředitel obchodní jednotky Siemens Motion Control, která soutěž organizuje.

Zadání pro soutěž Sinumerik Cup tradičně vzniká ve spolupráci s VUT Brno, jeho spoluautorem je Aleš Polzer z Fakulty strojního inženýrství. „Letošní zadání – výroba aromalampy sestávající z několika částí – vůbec nebylo snadné. V prvním a druhém kole byly posuzovány všechny odevzdané práce, pět nejlepších týmů svá řešení představilo i formou prezentací,“ uvedl Aleš Polzer. „Hodnotili jsme téměř 20 kritérií a výsledky byly překvapivé: některé školy se do soutěže zapojily letos poprvé a jejich týmy mladých programátorů dokázaly porazit i ostřílené matadory, kteří soutěží již šestým rokem. Doufám, že za rok bude účast v soutěži ještě početnější,“ dodal.


Siemens  |  24.10.2019


PředchozíDalší
 




Finparáda - finance na dlani   Všechna práva vyhrazena
Scott & Rose, s.r.o., U Chaloupek 410/5, 182 00 Praha 8, IČ: 26148374, DIČ: CZ26148374
Email: redakce@finparada.cz