Panika na trhu se může přetavit v příležitosti pro dlouhodobé investory

Po výplachu na burze se vyplatí investovat zejména dlouhodobě. Krátkodobě totiž zůstanou trhy volatilní. Strachu z možné krize je podle odborníků třeba statečně čelit, ne-li ho dokonce přeměnit ve svou výhodu. I když je v současnosti vyhlášena pandemie a trh čeká delší zotavování, globální krize podle investiční společnosti Amundi zatím nehrozí.

Kombinace obav z šíření koronaviru a největší propad ropy od roku 1991 přispívají ke zvýšené tržní nejistotě ohledně dalšího hospodářského výhledu. Volatilita kolísá, lidé se odvrací od rizikových aktiv. Rekordní úrovně naopak dosáhla poptávka po těch stálých a bezpečných. Cena zlata vystoupila nad 1700 dolarů. Čína již pravděpodobně překonala vrchol epidemie koronaviru a Evropa se ho může dotknout v první polovině roku s tím, že trh se bude z následků zotavovat ještě ve druhém pololetí.

Obavy ze světové recese jsou podle odborníků z investiční společnosti Amundi předčasné. Podle investičních expertů Pascala Blanquého a Vincenta Mortiera jde spíše o nepříznivý scénář vývoje s nízkou pravděpodobností. Klíčovou prioritou a velmi sledovaným faktorem je teď zejména likvidita a její řízení. Investoři by měli zůstat ostražití, ale na aktuální paniku by se neměli příliš ohlížet nebo na ni přehnaně reagovat. V daných tržních podmínkách vznikají příležitosti zejména pro dlouhodobé investory. Zajímat by se měli o investice do nemovitostí. Přitažlivé jsou sekuritizované dluhopisy. Opatrnost je naopak na místě v energetickém sektoru.

Co na to čeští experti?

Na současné dění jsme se zeptali také zástupce ředitele obchodu Amundi Czech Republic Asset Management Petra Šimčáka a Senior Portfolio manažera Amundi Petra Zajíce.

Může se současná tržní panika změnit v příležitost pro dlouhodobé investory? Jak?

PETR ŠIMČÁK:
Ano, může. Když dokáže dlouhodobý investor nakoupit ve slevě a pokud se mu nepodaří nakoupit na dně, tak nesmí panikařit při dalších poklesech. Důležitý je dlouhý horizont bez ohledu na paniku. Pokud člověk není ochoten do akcií investovat aspoň v období 10 let, neměl by o tom uvažovat ani 10 minut. To samozřejmě neplatí pro profesionální spekulanty. Ale to je jiná disciplína.

PETR ZAJÍC:
Pro dlouhodobé investory je jakýkoliv pokles trhu dobrou nákupní příležitostí. Ano, může být i levněji, ale pokud investuji dlouhodobě a pravidelně, jsem schopen poklesu (z dlouhodobého pohledu) využít k výhodnému nákupu.

Jak konkrétně se dění ohledně koronaviru i rekordního poklesu cen ropy projevuje na českém trhu? Pocítí současné výkyvy koncový spotřebitel?

PETR ZAJÍC:
Akcie padají podobně jako na jiných trzích, Česko by obecně mohlo byt trochu méně volatilní díky nadprůměrným dividendovým výnosům českých firem, minimálně ve srovnání s ostatními rozvíjejícími se trhy.

Co se týče pohonných hmot, tak potenciál pro jejich zlevněni směřuje někam na úroveň cca 27,50 Kč/litr, větší část ceny tvoří daně. Roli hraje také kurz USD/CZK. Zlevnění USD v posledních dnech potenciál nižších cen ještě zvýšilo. Na druhou stranu rafinerie nakupuji většinou přes střednědobé kontrakty (teď tedy březen/červen), takže minimálně několik týdnů mají provozovatele čerpacích stanic argument pro nižší pokles cen benzinu/nafty, než napovídají ceny ropy.


Amundi Asset Management  |  12.3.2020


PředchozíDalší
 




Finparáda - finance na dlani   Všechna práva vyhrazena
Scott & Rose, s.r.o., U Chaloupek 410/5, 182 00 Praha 8, IČ: 26148374, DIČ: CZ26148374
Email: redakce@finparada.cz