Překonaly už akciové burzy největší propady?

Akciové trhy zaznamenaly drobné oživení, nicméně stále plně nereflektují negativní ekonomické dopady koronaviru. Je na místě opatrný optimismus? Nad současným děním na akciových trzích se zamýšlí odborníci z investiční společnosti Amundi Zdeněk Pavlík a Petr Zajíc.

ZDENĚK PAVLÍK, Senior marketing and product specialist Amundi:

Aktuální situaci na globálních akciových trzích ovlivňují 2 hlavní faktory. Prvním je krátkodobá pozitivní reakce na bezprecedentní opatření realizované ze strany klíčových centrálních bank a vlád. Asi nejsilněji vnímají trhy rozhodnutí americké centrální banky, která se 23. 3. 2020 rozhodla použít v rámci svého měnově-politického arzenálu velmi silný kalibr, tzv. neomezené kvantitativní uvolňování. Druhým faktorem jsou v poslední době určitá pozitivní data týkající se zpomalování šíření epidemie covid-19. Španělský premiér Pedro Sánchez dnes například uvedl, že data o koronaviru jsou povzbudivá. Otázkou však zůstává, zda tyto faktory znamenají změnu trendu nebo jde o krátkodobou pozitivní reakci. Negativní dopady koronaviru na ekonomiku a firemní výsledky jsou totiž ještě před námi.
Lze očekávat uklidnění situace nebo další propady na trhu?

PETR ZAJÍC, Senior Portfolio manažer Amundi:

Bohužel nejsme přesvědčeni, že by akciové trhy již dosáhly dna. Bezprecedentní podpůrná opatření centrálních bank a vlád po celém světě dokázala uklidnit paniku mezi investory z první poloviny března, pouze to však na změnu trendu podle našeho názoru nebude stačit. Bohužel v současné době stále nemáme představu, jak dlouho budou platit současná omezení a bez toho nejsme schopni přesněji určit, jaké budou skutečné dopady na ekonomiku a zejména hospodaření firem. Jen pro představu, očekávání ohledně poklesu HDP ve Spojených státech ve druhém čtvrtletí se pohybují mezi -10 % a -33%. Ještě větší rozdíly jsou pak v odhadech profitability firem v letošním roce 2020. Právě tato široká rozpětí nás vybízejí spíše k opatrnosti, neboť je velice těžké odhadnout, co trhy oceňují. Také historie a například srovnání s krizí v letech 2008 a 2009 nám ukazuje, že po prvotní panice se trhy, podpořeny aktivitou vlád a centrálních bank (v grafu níže červeně označeno), obvykle uklidní. Pak ovšem následuje období, kdy trhy začínají zpracovávat nová makro data a korporátní predikce. Toto přináší na trhy další volatilitu a trhy hledají své dno. Na druhou stranu, při pohledu na horizont 6 měsíců a více, nám minulost naznačuje, že riziko větších ztrát se značně zmenšilo. Z těchto důvodů je dnes velice těžké odhadnout kdy a na jakých úrovních trhy dna dosáhnou. Časování takové jednorázové investice je dnes spíše sázkou do loterie. Námi preferovaná strategie je založená na rozdělení takovéto investice spíše na několik částí. Pravidelné týdenní/čtrnáctidenní investice v příštích 3-4 měsících pravděpodobnost dobré investice významně zvyšují.


Amundi Asset Management  |  9.4.2020


PředchozíDalší
 




Finparáda - finance na dlani   Všechna práva vyhrazena
Scott & Rose, s.r.o., U Chaloupek 410/5, 182 00 Praha 8, IČ: 26148374, DIČ: CZ26148374
Email: redakce@finparada.cz