Kam s vysloužilým elektrem v době koronaviru? Pošlete ho poštou nebo buďte líní a nechte si ho odvézt

Pandemie koronaviru ovlivňuje nejen ekonomiku a životy lidí, ale i životní prostředí. Odborníci hlásí, že se vzhledem k útlumu průmyslu či dopravy zlepšilo ovzduší, na druhou stranu přibývá komunálního odpadu z domácností. Také se musely zrušit četné úklidové akce, které běžně v dubnu probíhají. V rámci jarního úklidu domácností se i přesto můžete podívat na zoubek věcem, co už dosloužily. Například elektroodpad a baterie lze díky službám, jako jsou Buď líný, FamilyBox nebo re:Balík k recyklaci posílat i v současné situaci. Den Země, který připadá na 22. dubna, pak můžete oslavit procházkou v přírodě a uklidit s rodinou své okolí.

V posledních týdnech museli lidé v celém Česku kvůli pandemii nemoci COVID-19 mnohdy zásadně změnit své návyky v každodenních činnostech. Mezi ty patří i nakládání s běžnými odpady z domácnosti. Přísná opatření navíc přišla v době, kdy lidé pravidelně uklízejí své domovy v rámci jarního úklidu. A ten se logicky týká i vysloužilého elektra a baterií. „Život se nezastavil a je nám jasné, že právě teď, když mají lidé více času, část z něj věnují i úklidu svých domácností. Proto rádi převezmeme veškeré elektro, co jim v bytech, domech, dílnách nebo garážích bez dalšího využití překáží, třeba i jednotlivý výrobek. Pro tyto případy mohou občané našich služeb stále využít,“ nabízí David Vandrovec, generální ředitel společností REMA, které v tuzemsku zajišťují zpětný odběr a recyklaci elektrozařízení, baterií a akumulátorů a solárních panelů.

Podle Vandrovce mohou občané elektroodpad v množství do 10 kg zasílat prostřednictvím služby re:Balík. „Zařízení zabalená do krabice označené štítkem, který vám po vyplnění formuláře zašle REMA do e-mailu, převezme každá pobočka České pošty,“ vysvětluje.

Další možností je služba Buď líný, kdy lze veškeré elektrospotřebiče jednoduše zabalit do krabice a vyplnit krátký internetový formulář. Následně si pro balík přijede kurýrní služba a odveze ho k recyklaci. Minimální hmotnost je 10 kg, maximální 50 kg. „Pokud však dáte dohromady elektroodpad o hmotnosti nad 150 kg, nemusíte zařízení předem nijak připravovat ani balit. Opět jen vyplníte online objednávku a nejpozději do 10 pracovních dnů REMA zajistí bezplatný svoz přímo z vašeho domova,“ doplňuje Vandrovec.

Použité baterie můžete třídit i na dálku

V rámci jarního úklidu v domácnosti nezapomínejte ani na baterie. „Vybité baterie lze velmi pohodlně, jednoduše a zároveň zábavně třídit a odevzdávat k ekologickému zpracování přímo z domova. Stačí si k nám napsat o takzvaný FamilyBox na baterie, co už dosloužily,“ radí Pavlína Svobodová, vedoucí komunikace a marketingu společnosti REMA Systém. FamilyBox je malá designová krabička, objednat si ji můžete i v „omalovánkovém“ provedení a zabavit s ní alespoň na chvíli své ratolesti. Krabička pojme přes kilogram vysloužilých baterií a akumulátorů. Za objednávku se nic neplatí a stejně tak lze FamilyBox po naplnění zcela zdarma poštou odeslat k recyklaci prostřednictvím služby re:Balík. „Krabičku s bateriemi jednoduše zabalíte, na našem webu si založíte online objednávku, vytisknete si speciální štítek, balík odnesete na nejbližší poštu a na naše náklady jej odešlete,“ připomíná princip služby Svobodová.

Místo domova uklízejte přírodu

Svůj čas a energii mohou lidé spolu s úklidem domova investovat i do úklidu venku v přírodě. Právě v dubnu, kdy tradičně celý svět slaví Den Země, se každoročně organizují hromadné úklidové akce. Ty ale bohužel budou muset letos počkat na později. Podle iniciativy Ukliďme Česko bylo letos před vyhlášením stavu nouze naplánováno přes 2 400 organizovaných úklidových akcí, momentálně jsou však všechny pozastaveny. „Přesto veřejnost vyzýváme, aby s námi ‚uklidila Česko‘ i koronaviru navzdory. Hromadné akce proběhnou letos nejspíš až na podzim, i tak ale lidé mohou využít volného času k individuálnímu úklidu. Do Velikonoc s námi mohou navíc pod hashtagem #RouskovyUklid soutěžit o nejlepší závěrečnou fotku ze své osobní úklidové akce v přírodě,“ uvádí Miroslav Kubásek ze spolku Ukliďme Česko. Vytřízené elektrozařízení ze svých akcí pak můžete odevzdat k recyklaci službou re:Balík nebo Buď líný.

O společnostech REMA Systém, REMA Battery, REMA PV Systém, REMA AOS

Hlavními aktivitami čtyřlístku společností pod značkou REMA jsou služby zabezpečující zpětný odběr a recyklaci elektrických a elektronických zařízení (jako jsou pračky, lednice, televize, počítače, tiskárny, mobily a další), baterií, akumulátorů a solárních panelů.
Nově je mezi společnostmi zařazena REMA AOS, která čeká na autorizaci s cílem poskytovat služby sdruženého plnění v oblasti obalů a odpadů z obalů.

Svým klientům REMA nabízí odborné a komplexní řešení na cestě ke splnění legislativních povinností, běžným spotřebitelům pomoc a jednoduché vyřešení starostí s nepotřebnými či vysloužilými spotřebiči, bateriemi, akumulátory a solárními články. V oblasti ochrany životního prostředí REMA působí od roku 2005, od kdy provozuje systém pro zpětný odběr a recyklaci vyřazených elektrozařízení.


REMA  |  17.4.2020


PředchozíDalší
 




Finparáda - finance na dlani   Všechna práva vyhrazena
Scott & Rose, s.r.o., U Chaloupek 410/5, 182 00 Praha 8, IČ: 26148374, DIČ: CZ26148374
Email: redakce@finparada.cz