Finparáda Vám pomůže vybrat ten nejvhodnější finanční produkt
Bankovní účtySpořenípenzePůjčkyPojištěníInvesticeSpočtěte sibanky ...

Odborníci doporučují dodržovat následující pravidla při nakupování na internetu

10.12.2012  |  Michal Bubák


Vánoční nákupy jsou v plném proudu a maloobchodníci nabízejí svým zákazníkům zajímavé a výhodné nabídky, jako je například doprava zdarma. Kyberzločinci se také připravili a nabízejí lákavé podvody. Pokud nepřijmete nezbytná opatření, mohou být vaše vánoční svátky neradostné. Odborníci z firmy Check Point Software Technologies vypracovali soubor základních pravidel a doporučení, při jejichž dodržení se vyhnete typickým i méně častým bezpečnostním hrozbám souvisejícím s nakupováním přes internet.


Pozor na nabídky zasílané e-mailem


Ujistěte se, že se jedná o skutečné nabídky od obchodníků. Při klikání na odkazy nabídek, které jste dostali e-mailem, buďte obezřetní, a to i v případech, kdy se zdá, že se jedná o velké společnosti. Škodlivé odkazy by mohly napadnout váš počítač malwarem nebo vás přesměrovat na phishingovou stránku a ukrást vaše informace. Jedním ze způsobů, jak si nabídku ověřit, je jít přímo na internetové stránky dané společnosti.

Nakupujte pouze ze zabezpečených stránek

Při platbě on-line si ověřte, že se pohybujete na stránkách se zabezpečením pomocí SSL (webová adresa musí začínat https:// s ikonou visacího zámku vedle ní). Webové stránky zabezpečené pomocí SSL během transakce šifrují citlivé informace, jako jsou například čísla kreditních karet. Můžete také kliknout na ikonu zámku a ověřit si tak identitu vlastníka certifikátu.

Nechtějte na internetu vyhrát

Neodpovídejte na e-maily nebo zprávy, které gratulují k výhře v soutěži nebo loterie, ačkoli jste se ničeho takového neúčastnili. Tyto typy podvodů běžně kolují v e-mailech, ale nyní pronikají i do mobilních telefonů. Tyto mobilní podvody v podobě textových zpráv se nazývají smishing a vyzývají uživatele k zadání pětimístného kódu nebo slova a mohou vést k nechtěným SMS poplatkům či předplatným. Takovouto zprávu jednoduše smažte.

Aktualizujte si svůj prohlížeč a dejte pozor na Javu


Ujistěte se, že váš webový prohlížeč je aktualizován a vy používáte jeho nejnovější verzi. To může zabránit internetovým podvodníkům, kteří využívají zranitelností ve starších verzích prohlížečů během předvánočních nákupů. I když to nemusí být vždy pohodlné pro další práci, můžete zvážit vypnutí Javy. Tím sice obětujete funkčnost některých webových stránek, ale můžete předejít potenciálním útokům, které by mohly infikovat váš počítač.

Co takhle virtuální karta?

Zvažte použití „virtuálních platebních karet“ pro on-line nakupování místo vaší běžné kreditní nebo debetní karty. Jedná se o dočasné nebo jednorázové číslice vydané bankami nebo společnostmi vydávající kreditní karty, buď zdarma, nebo za malý poplatek. Virtuální kreditní karty bývají na jednorázové použití nebo obsahují jen omezenou částku, takže pokud internetoví podvodníci získají její číslo karty, váš běžný bankovní účet není ohrožen.

Klidně si zařiďte speciální nákupní e-mail

Abyste mohli nakupovat, vyžadují maloobchodní prodejci e-mailovou adresu pro zřízení účtu. Pro tyto účely si založte nový samostatný e-mail. Tím můžete snížit riziko útoků internetových podvodníků na váš e-mail, který dennodenně používáte. Vaše osobní údaje budou ve větším bezpečí.

Aktualizujte si svůj bezpečnostní software

Vždy se ujistěte, že je váš bezpečnostní software spuštěn a zaktualizován. Existuje široká škála bezplatných bezpečnostních řešení, jako například antivirus a firewall ZoneAlarm. Váš bezpečnostní software musí mít minimálně antivirový program  a obousměrný firewall. Bez této minimální ochrany jste lehce vystavení online útokům.

Sečteno a podtrženo: internetoví podvodníci využívají vánočních svátků a zaměřují se na nakupující uživatele internetu. Pokud budete dodržovat několik základních opatření, budete moci v klidu využívat on-line obchody všech druhů i v letošním roce. Příjemné nakupování!


Hledáte nejvýhodnější spořicí účet? Porovnejte si účty od bank a záložen - zde!

reklama
Spořicí účet GARANT - garance úrokové sazby po dobu 12 měsíců více
Creditas termínovaný vklad - úrok až 4 % ročně více
Creditas spořicí účet - úrok až 3,5 % ročně více
ZUNO Spoření - denní připisování úroků více
Spořicí účet Air Bank - garance TOP 3 sazby více
Spořicí účet PRIMA - vysoké úročení a rychlá dostupnost úspor více
ZUNO Spoření Plus - sazba 2,3 % ročně více
Equa spořicí účet - úrok 2,3 % ročně více
AXA Spořicí účet - úrok až 2,5 % ročně více
Era červené konto - úrok až 1,5 % ročně více
Oberbank Spořicí účet SPECIÁL - atraktivní výnos ve stabilní bance více
Termínovaný vklad TOP JISTOTA - atraktivní výnos ve stabilní bance více




    



Žebříček s nejlepšími osobními účty podle odborníků - zde
Kalkulačka Vám odpoví, která banka nabízí účet s nejnižšími poplatky - zde




všechny články
Dále v rubrice

Online účet založíte jak pro firmu, tak i pro děti

Obrázek: Muž u notebooku Pro koho je možné založit účet online? Kromě klasické nabídky pro fyzické osoby umožňuje od poloviny března Raiffeisenbank zakládat účty online právnickým osobám. Dále mohou klienti mBank otevřít běžný účet pro své děti bez nutnosti navštívit pobočku...

Vyplatí se platit nájem, nebo splácet hypotéku?

Obrázek: Dům a smlouva Řada rodin se rozhoduje mezi bydlením v nájmu a pořízením vlastního domova na hypotéku. Obě možnosti mají své výhody i nevýhody. Z pohledu budování majetku je vždy výhodnější pořízení vlastní nemovitosti na hypotéku. Při rozhodování mezi nájemním bydlením...

Jak financovat nemovitost bez hypotéky

Obrázek: Hypotéka Financování bydlení bez hypotečního úvěru. Možností je několik. Jaké to jsou a jaké mají klady a zápory?

Platby na kontakt: hodně klientů, málo plateb

Obrázek: Žena s mobilem v ruce Snazší posílání peněz mezi lidmi pomocí telefonního čísla namísto čísla bankovního účtu už půl roku umožňuje služba Platby na kontakt. Za tu dobu se do ní přihlásilo půl milionu klientů šestice bank, které tento typ transakcí umožňují...

všechny články v rubrice









   


Bankovní účtySpořeníPenzePůjčkyPojištěníInvesticeSpočtěte siBanky, pojišťovny, ...DomůO FinparáděTiskRedakceNapište nám  


Finparáda - finance na dlani   Všechna práva vyhrazena
Scott & Rose, s.r.o., U Chaloupek 410/5, 182 00 Praha 8, IČ: 26148374, DIČ: CZ26148374, Email: redakce@finparada.cz