Finparáda Vám pomůže vybrat ten nejvhodnější finanční produkt
Bankovní účtySpořenípenzePůjčkyPojištěníInvesticeSpočtěte sibanky ...

Prostřednictvím platbomatu České spořitelny nově uhradíte fakturu přes načtení QR kódu

15.5.2013  |  Michal Bubák


Česká spořitelna - Prostřednictvím platbomatu České spořitelny nově uhradíte fakturu přes načtení QR kódu - Na snímku: logo České spořitelny Česká spořitelna svým klientům od 13. května 2013 nově umožňuje platbu faktur přes QR kódy ve všech svých platbomatech. Nyní mohou klienti přes QR kódy platit faktury mobilních operátorů Vodafone a T-Mobile, Česká spořitelna ovšem v brzké budoucnosti předpokládá přistoupení dalších firem. Funkce v platbomatech banky plně odpovídá standardu České bankovní asociace (ČBA). Česká spořitelna má v tuto chvíli 107 platbomatů po celé České republice, do konce roku pak plánuje zprovoznění přibližně dalších 20 platbomatů.

„Platba faktur pomocí QR kódů je velmi rychlá a jednoduchá, proto jsme se rozhodli umožnit ji i našim klientům. V první fázi ji nabídneme ve všech našich platbomatech, a pokud o službu budou mít klienti zájem, jsme připraveni ji rozšířit i do našich bankomatů, u kterých je to technicky možné,“ uvedl Miloslav Křečan, ředitel kartového centra České spořitelny.

Co umožňují platbomaty České spořitelny?



Platbomaty České spořitelny umožňují například zadání jednorázového i trvalého platebního příkazu, zaplacení složenky, dobití kreditu mobilního telefonu, změnu PIN kódu nebo zobrazení limitů karty. Všechny platbomaty navíc obsahují čtečku čárových kódů a také umožňují skenování složenek či příkazů k úhradě. Nově umožňují také platbu faktur přes QR kódy – stačí v menu zvolit „QR kód“ a přiložit fakturu ke čtečce. Platbomat načte veškeré potřebné údaje přímo z kódu a převede do formátu příkazu k úhradě.

Pár slov o QR kódu



QR kód (Quick Response Code) je nástroj pro rychlý přenos dat. Díky standardu ČBA umožňuje libovolnému výstavci zakódovat jeho prostřednictvím celý předvyplněný platební příkaz. Pomocí čteček na platbomatech České spořitelny se převede na platební příkaz, který klient pouze zkontroluje a potvrdí. Výhodou je jeho absolutní přesnost a eliminace možných chyb. QR kód dokáže zakódovat mnohem větší množství dat než klasický čárový kód.

Některé banky mají platby přes QR kódy zabudované přímo ve smartbankingu



Komerční banka, Raiffeisenbank, ČSOB a Era/Poštovní spořitelna jsou bankovními subjekty, jejichž smartbanking, tedy aplikace bankovnictví běžící na mobilním telefonu, umožňuje provádět platby faktur či jiné platby načtením QR kódu. Na rozdíl od platbomatu České spořitelny k načtení QR kódu potřebujete chytrý telefon vybavený fotoaparátem, kterým kód načtete. Monitorováním moderních platebních metod se na Finparádě.cz zabýváme prakticky od jejich nástupu.



    



Žebříček s nejlepšími spořicími účty podle odborníků - zde
Kalkulačka Vám odpoví, která banka nabízí účet s nejnižšími poplatky - zde

reklama

Spořicí účet + s výhodnou sazbou až 5,20 % p.a.více
Termínovaný vklad - garantovaná úroková sazba až 5,3 % p.a. u měsíčního vkladuvíce
Stavební spoření od Buřinky - dvojnásobná státní podpora na 5 let, sjednání zdarma a bonus za vklad až 8 500 Kčvíce
Účet OPEN - úrok až 5,5 % p.a.více




všechny články
Dále v rubrice

Denní zprávy

Obrázek: Denní zprávy Zajímá vás svět finančních produktů a služeb, ale i ekonomická témata? Každý všední den pro vás připravíme přehled těch nejzajímavějších informací a novinek z finančního trhu za den předchozí. Sledujte naše...

Češi jsou národ fanoušků a banky chtějí být u toho

Obrázek: KB hokejsita Co Čech, to fanoušek. Bez nadsázky se dá říct, že fanouškovství mají Češi v krvi. Tři čtvrtiny z nás totiž někomu aktivně fandí, ať už konkrétnímu sportovci, národnímu týmu nebo...

Index termínovaných vkladů v dubnu

Obrázek: Termínoindex Termínoindex nadále klesá. Nejvýrazněji si pohoršil roční vklad. Nejvyšší sazbu aktuálně nabízí Banka CREDITAS a Max banka s 5,3 % p.a. u měsíčního vkladu...

Jak financovat nemovitost bez hypotéky

Obrázek: Hypotéka Financování bydlení bez hypotečního úvěru. Možností je několik. Jaké to jsou a jaké mají klady a zápory?

všechny články v rubrice









   


Bankovní účtySpořeníPenzePůjčkyPojištěníInvesticeSpočtěte siBanky, pojišťovny, ...DomůO FinparáděTiskRedakceNapište nám  


Finparáda - finance na dlani   Všechna práva vyhrazena
Scott & Rose, s.r.o., U Chaloupek 410/5, 182 00 Praha 8, IČ: 26148374, DIČ: CZ26148374, Email: redakce@finparada.cz