Zákaz kouření v restauracích - pravidlo pro vyspělou společnost a ekonomická výhoda
V poslední době se zvyšuje frekvence článků s
blížícím se termínem sněmovního
jednání o zákonu, kterým by chtěl ministr
zdravotnictví zakázat kouření v
restauracích. Návrh zákona ministerstvo
nedávno předložilo k připomínkovému
řízení, do vlády by se měl dostat v červnu a
platit by v případě schválení mohl od 1. ledna
2014.
Některé články v médiích zákon
relativizují s tím, že by se o zákazu mělo buď
více diskutovat, aby s ním více lidí
souhlasilo, nebo úplný zákaz kouření v
restauracích přímo odmítají. Často
omílaným důvodem je nemožnost zásahu do
svobodného rozhodování majitele restaurace o tom,
zda se v jeho zařízení bude kouřit nebo ne a také
to, že na zákaz kouření podnikatelé (rozumějme
hospodští a restauratéři) doplatí. Jako by
se někdo ptal veřejných dopravců, majitelů nemocnic,
provozovatelů kanceláří všeho druhu apod., zda ve
svých místnostech nebo dopravních prostředcích chtějí nebo nechtějí
povolit kouření, či zda chtějí nebo nechtějí, aby
v jejich továrně lidé nosili ochranné
pomůcky nebo ne.
Pak už bychom se snad mohli rozhodovat svobodně i o tom, zda jezdit s autem vpravo nebo vlevo.
Žádný odliv zákazníků ale v
zahraniční, kde k úplnému zákazu
kouření v restauracích přistoupili, nenastal.
Anglické či irské hospody jsou nadále
nabité k prasknutí. Totéž platí o
španělských, švédských či
norských hospodách. Ve všech uvedených
zemích se totiž nekouří a zákaz neznamenal
žádný odchod nápojůchtivých klientů, ba
naopak. Lidé chodí kouřit ven, ale většinou
kouří méně, což se pozitivně projevilo i na jejich
zdraví.
Od
června 2005 se nekouří ani ve švédských
restauracích. Podle průzkumu
provedeného mezi restauratéry bylo 94 procent
restauračních zařízení po
prvním roce se zákazem
spokojeno. A to i přes počáteční obavy a skepsi.
„Funguje to výborně,“
říká Mats Hulth, šéf Organizace
provozovatelů švédských hotelů a
restaurací. Do zákazu byl jedním z
nejostřejších kritiků nového
opatření. „Mýlil jsem se, ale v tomto
případě mám ze svého omylu
radost,“ přiznal. Průzkum také zjistil, že 16 procent
restauračních
zařízení po zákazu kouření
zvýšilo své příjmy. A 78 procent
dalších
podniků setrvalo na dřívější úrovni.
Zákaz tak „ochudil“ jen minimum
švédských restaurací. Vznikla dokonce
nová skupina návštěvníků. Jde
například o rodiče s dětmi nebo matky s kočárky,
kteří se chtějí sejít
v kavárně a popovídat si. Za přínosný
považuje zákaz skoro 90 procent
dotázaných. Rovněž personál si pochvaluje
zdravější a méně únavnou
práci v nezakouřeném prostředí. |
Zdroj: www.gastroprofesor.cz
Normální je nebýt cizím kouřením ve
veřejně dostupných prostorách ohrožován
Nekuřáci prostě nechtějí odcházet z restaurace
zasaženi karcinogenními látkami
napadajícími jejich plicní buňky a
vyvolávajícími rakovinné bujení. Ani
pobyt v zakouřené místnosti nepřidá k
chuťovým zážitkům z draze zaplaceného jídla
žádný dodatečný požitek. Ti normální
lidé, co nekouří (podle ministerstva zdravotnictví
kouří třetina dospělých Češek a Čechů),
nechtějí po návštěvě pizzerie, jídelny, či
baru odporně zapáchat, a to ještě i několik dnů po akci.
Zákaz kouření v restauracích si podle průzkumu
ministerstva zdravotnictví přeje 78 procent obyvatel
České republiky.
Například Petice za zákaz kouření v restauracích,
uvádí: "Žádáme, aby se ČR připojila k
většině evropských zemí, kde takový
zákon platí." A dále navazuje: "Zákaz
kouření ve veřejných prostorách je jedním
ze znaků vyspělosti státu. Mezi civilizovanými zeměmi je
ČR jednou z mála, kde taková ochrana ještě nebyla
zavedena. Zkušenosti ze zahraničí ukazují, že
tento krok má pozitivní dopady na zdraví populace
a neznamená vyprázdnění restaurací."
Množství vykouřených cigaret klesne podle lékařky centra pro léčbu
závislostí na tabáku Evy
Králíkové, která odpovídala na
dotazy ČTK, ze tří důvodů - malá část
kuřáků přestane kouřit, to jsou ti, co už o tom uvažovali
dlouho. Většina nepřestane, ale kouření omezí,
protože musí jít kouřit ven. A řada lidí nezačne,
protože první cigarety v restauraci jsou velmi snadné.
Kde se v Evropě v restauracích, hospodách, kavárnách a barech nekouří?
Stát |
Zákaz od roku |
Poznámka |
Belgie |
2011 |
bez výjimky |
Bulharsko |
2012 |
bez výjimky |
Černá Hora |
- |
bez výjimky |
Dánsko |
2007 |
s výjimkou podniků pod 40 m2 plochy |
Estonsko |
2011 |
s výjimkou podniků, kde
jsou oddělené místnosti pro kouření se samostatnou
ventilací |
Finsko |
2007 |
bez výjimky |
Francie |
2008 |
bez výjimky |
Chorvatsko |
2009 |
s výjimkou vymezených
kuřáren či teras restaurací |
Irsko |
2004 |
bez výjimky |
Island |
- |
bez výjimky |
Itálie |
2005 |
s výjimkou oddělených kuřáren,
které splňují zadané technické parametry |
Litva |
2007 |
s výjimkou „dýmkových a cigaretových klubů“ |
Lotyšsko |
2010 |
bez výjimky |
Maďarsko |
2012 |
bez výjimky |
Makedonie |
2005 |
bez výjimky |
Malta |
2004 |
s výjimkou vymezených prostorů pro
kuřáky |
Nizozemsko |
2008 |
s výjimkou konzumace marihuany v coffee-shopech |
Norsko |
2004 |
bez výjimky |
Polsko |
2011 |
s výjimkou uzavřených prostorů pro
kuřáky |
Portugalsko |
2008 |
s výjimkou podniků pod 100 m2 plochy |
Rusko |
2014 |
bude bez výjimky |
Řecko |
2010 |
bez výjimky |
Velká Británie |
2007 |
bez výjimky |
Slovinsko |
2007 |
s výjimkou speciálních míst |
Španělsko |
2011 |
bez výjimky |
Švédsko |
2005 |
s výjimkou nově vytvořených kuřáren či venku |
Ukrajina |
2012 |
bez výjimky |
Částečné omezení kouření |
Lucembursko |
2006 |
s výjimkou kaváren a barů, které
podávají pouze lehké občerstvení. V kavárnách, kde se
podávají jídla, platí zákaz
kouření od 12:00 do 14:00 hodin a od 19:00 h do 21:00 h. |
Německo |
- |
zákaz sice není plošný, ale
platí v 8 spolkových zemích, restrikce jsou
největší v Bavorsku |
Rakousko |
2009 |
restaurace a kavárny do 50 m2 se musí rozhodnout, zda
budou kuřácké či nekuřácké a označit to
viditelně; větší podniky musí být buď
nekuřácké, či mít stavebně oddělenou
kuřáckou a nekuřáckou část |
Rumunsko |
2008 |
zákaz kouření v barech a klubech |
Slovensko |
2009 |
kde se podává
jídlo, musí být vstupní část
nekuřácká a stavebně oddělena |
Srbsko |
2010 |
podniky menší než 80 m2 si mohou vybrat, zda chtějí zakázat
kouření, nebo ne;
větší podniky musí mít oddělené prostory pro kuřáky a
nekuřáky |
Švýcarsko |
- |
s výjimkou barů a restaurací, kde je možné kouření v oddělených, větraných
místnostech nebo v zařízeních menší
než 80 metrů čtverečních |
Zdroj: Wikipedia
Kde se tedy v Evropě v restauracích kouří?
V následujících zemích není
kouření v restauracích a dalších
podnicích vůbec omezeno: Albánie, Bělorusko, Bosna a
Hercegovina, Česká republika a Moldavsko.
Vydělává stát na kuřácích nebo ne?
Různé studie docházejí k různým
výsledkům, zda stát na kuřácích
vydělává nebo ne. Záleží na tom, kdo je
nechal zpracovat. Podle nedávné studie Ministerstva
zdravotnictví se nám kouření z pohledu
státního rozpočtu dokonce desetinásobně
vyplatí, tj. náklady na zdravotní péči v
důsledku kouření jsou prý desetkrát
menší než vybrané daně.
My jsme si našli nezávislou studii absolventky VŠE
Sylvie Paikertové z roku 2012, která
dochází k téměř vyrovnané pozici (61
miliard korun výnosů v podobě DPH, spotřební daně, daně
ze zisku, cla a nevyplacených penzí v důsledku
předčasných úmrtí kuřáků oproti 52
miliardám nákladů v podobě zdravotní péče
o nemocné kuřáky, dále v podobě nevybraných
dávek a daní nepracujících nemocných a předčasně
zemřelých kuřáků, nemocenských a invalidních
dávek, vdovských a sirotčích důchodů,
požárů způsobených kuřáky a důsledků pasivního kouření). Jde o čistě
ekonomický pohled. Lze nějak vyčíslit to, že člověk,
který kouří, umře v průměru o 10 až 15 let dříve
než nekuřák?
Dodáváme, že je sporné započítávat
výpadek DPH. Peníze, které by kuřáci
neutratili za cigarety, by nevyhodili z okna, ale koupili by si
jiné zboží, za které by DPH také odvedli,
takže částka 12 miliard korun nevybraných na DPH se
klidně může z nákladů odečíst. Pak by nám
vyšlo, že kouření je pro stát
nevýhodné asi o jednu miliardu korun.
Závěr: Stát na kuřácích nevydělává, ale prodělává.
Cigaretový kouř obsahuje:
- látky dráždící oči a dýchací systém, toxické
látky (jedy), mutageny (látky ovlivňující genetickou informaci v DNA
chromozomů), karcinogeny (látky způsobující rakovinu),
reproduktivně-toxické látky (látky zhoršující schopnost početí dítěte)
- toxické
látky zahrnují např. amoniak, akrolein, oxid uhelnatý (CO),
formaldehyd, kyanid, nikotin, oxidy dusíku, fenol, oxidy síry.
Kouř z cigaret je zařazen do seznamu karcinogenů I A třídy
(nejvyšší nebezpečnosti) a v místnostech,
kde se opakovaně kouří, byla naměřena
zvýšená koncentrace radioaktivního
polonia-210 a olova-210. |
Na zákazu kouření prodělají dočasně jen
výrobci cigaret. Ale nebojme se o ně, svou snahu o
zvýšení obchodů zaměří více na
východ a o peníze tak nepřijdou. Zatím se
snaží udržet svou pozici v jedné z posledních
bašt ve střední a východní Evropě, tj. v
Česku. A velký počet zákonodárců a
státních úředníků jim v tom
pomáhá tím, že k zákazu kouření v
restauracích nekonají dostatečné kroky nebo ho
vysloveně brzdí. Proč? Pomožme jim najít správnou
cestu.
všechny články | |
Dále v rubrice
Fondy skupiny CREDITAS pod drobnohledem. Jak si vedly v roce 2024?
Retailové fondy CREDITAS investiční společnosti vykázaly za loňský rok zajímavé zhodnocení. Smíšený fond Max Variant CZ se zhodnotil meziročně o 6,74 %, CREDITAS Nemovitostní dokonce o 10,6 %. Od svého vzniku v roce 2019 dosáhl retailový fond...
|
Přehled dluhopisů na Finparádě za měsíc duben
Dluhopis, nebo také obligace či bond, je druh cenného papíru, který je pro investory jednou z možností zhodnocení peněz a pro vydavatele možností, jak si výhodně zajistit dlouhodobější zdroj financování. Na Finparádě se zaměřujeme na dluhopisy...
|
Růst s otazníkem. Bitcoin má potenciál, ale investoři musí počítat s výkyvy
Bitcoin má za sebou silný růstový rok, a i v roce 2025 zůstává pod drobnohledem investorů. Výrazné výkyvy kurzu jsou ale stále na denním pořádku. Maxim Manturov, vedoucí investičního výzkumu ve společnosti Freedom24 upozorňuje, že prostor pro další růst existuje...
|
Zlato v kurzu: prudký růst ceny láká i podvodníky
Cena zlata atakuje historická maxima a investoři hledají v drahém kovu bezpečný přístav před geopolitickými a ekonomickými otřesy. Zájem o zlato roste i v Česku, Dizároveň ale přibývá případů padělaných slitků. Jak nakupovat bezpečně a komu se raději vyhnout?
|
všechny články v rubrice
|