Finparáda Vám pomůže vybrat ten nejvhodnější finanční produkt
Bankovní účtySpořenípenzePůjčkyPojištěníInvesticeSpočtěte sibanky ...

Vaše emoce mají negativní vliv na výnosy z vašich investic. ČSOB nabízí novinku: Flexibilní fondy

17.6.2015  |  Zdeněk Bubák, zpráva společnosti ČSOB Asset Management
  


Investice - ČSOB Flexibilní fondyZástupci společnosti ČSOB Asset Management dnes informovali o tom, jak mohou emoce negativně ovlivnit výnosnost vašich investic. Mezi takové emoce lze zařadit strach ze ztráty, přenos paniky ostatních investorů na vás apod. Při té příležitosti společnost ČSOB Asset Management představila novinku, která by takové negativní vlivy měla omezit. Jsou jí nové Flexibilní fondy.


Investoři přicházejí kvůli neracionálním rozhodnutím o zhruba 40 % akciových výnosů, říká průzkum agentury Dalbar. S trochou nadsázky lze říct, že agentura vyčíslila, kolik stojí investora emoce. Finanční svět musí bojovat s novým typem investičního rizika – chybnými rozhodnutími způsobenými nikoliv nedostatkem znalostí, ale strachem ze ztráty, touhou po zisku nebo naučeným a nepřesným způsobem myšlení.


Vrabec v hrsti oproti holubovi na střeše - co je lepší?



„Pokud si máte vybrat mezi jistotou, že dostanete tisícovku nebo šedesátiprocentní šanci, že můžete získat tisíce dva, tak si nejspíš zvolíte první jistější variantu. Ačkoliv rozum velí zisky maximalizovat, lidé si instinktivně raději zvolí zisk nižší, ale jistý. Podobně neracionálně se chovají i na finančních trzích. Podléhají emocím, nakupují draze, prodávají levně a logicky tak přicházejí o značnou část výnosů,“ říká Jan Barta, předseda představenstva společnosti ČSOB Asset Management, a.s., investiční společnost.

Emocí se nezbavíte, ale můžete je plánovaně při rozhodování potlačit 



Emoce jsou ale přirozenou součástí našich osobností. Jejich absence je označována za psychickou poruchu, vyskytující se například u psychopatů. Zdravý člověk může emoce krátkodobě potlačit, ale není v jeho silách se jich zbavit. „Lidský faktor“ představuje v investování značné riziko. ČSOB nyní přichází s novinkou, která jej pomůže eliminovat. Touto novinkou jsou tzv. Flexibilní fondy.

Novinka: Flexibilní plán a Flexibilní portfolio



„Flexibilní fondy jsou řízeny na základě algoritmu. Obchodují se tedy bez emocí a omezují tak možné chyby způsobené tím, že investoři jsou především lidé,“ vysvětluje Jan Barta.

Optimum Fund ČSOB Flexibilní portfolio a Optimum Fund ČSOB Flexibilní plán mají zajistit rychlejší reakci a větší rozsah, jakým se přizpůsobují dění na finančních trzích.

ČSOB Flexibilní portfolio je z dvojice fondů tím dynamičtějším a hodí se především pro klienty s investičním profilem růstový a vyšší.

ČSOB Flexibilní plán je určen především pro investory s vyváženým investičním profilem.

Za měsíc od jejich uvedení na trh do nich klienti investovali již 430 mil. Kč. „Princip je u těchto fondů jednoduchý. Průběžně se mění podíl složky s pevným výnosem a akciové složky tak, aby v dané situaci dosahovaly fondy maximálního výnosu,“ vysvětluje Jaroslav Mužík, předseda dozorčí rady ČSOB Asset Managementu.

Rychlá, pružná a hlavně čistě racionální reakce může znamenat rozdíl mezi úspěchem a neúspěchem.

I pravidelné investování řeší problém špatného vlivu emocí



Dalším způsobem, jak se vypořádat s vlivem emocí, je pravidelné investování. Jeho princip se podobá chování zkušeného a racionálně uvažujícího investora. Nakupujeme víc, když cena klesá a méně, když cena roste. Pravidelné investice mohou také pomoci s chorobným odkládáním investice (prokrastinací). „Tím, že peníze do fondu vkládáme pravidelně po malých částkách, vytvoříme si nejen návyk investovat, ale především strategické rezervy, které nám mohou zpříjemnit třeba život ve stáří,“ říká Aleš Prandstetter, investiční stratég ČSOB Asset Managementu.


      
  




všechny články
Dále v rubrice

Přehled dluhopisů na Finparádě za měsíc duben

Obrázek: Ilustrace robo advisor Dluhopis, nebo také obligace či bond, je druh cenného papíru, který je pro investory jednou z možností zhodnocení peněz a pro vydavatele možností, jak si výhodně zajistit dlouhodobější zdroj financování. Na Finparádě se zaměřujeme na dluhopisy...

Zvyšte výnos, investujte

Investování začíná být pro mnoho Čechů populární. Úrokové sazby u běžných vkladových produktů se dále snižují, a tak se není čemu divit. Jaké jsou rady pro snížení rizika u investování?

Menší riziko a větší výnos: Jak rozumně rozdělit investice a dosáhnout stabilního růstu

Obrázek: Laptop investování Žít z výplaty do výplaty je čím dál tím častějším tématem napříč českou společností. Nejhůř je na tom zatím Generace Z, která je vesměs smířená s tím, že v životě bude hledat jiné a daleko snáz dosažitelné hodnoty, než je soukromé vlastnictví bytu...

Jak se zabezpečit na stáří

Průměrné dožití populace se prodlužuje. Jak se zabezpečit na odchod do důchodu a vytvořit si dostatečnou finanční rezervu?

všechny články v rubrice









   


Bankovní účtySpořeníPenzePůjčkyPojištěníInvesticeSpočtěte siBanky, pojišťovny, ...DomůO FinparáděTiskRedakceNapište nám  


Finparáda - finance na dlani   Všechna práva vyhrazena
Scott & Rose, s.r.o., U Chaloupek 410/5, 182 00 Praha 8, IČ: 26148374, DIČ: CZ26148374, Email: redakce@finparada.cz