Finparáda Vám pomůže vybrat ten nejvhodnější finanční produkt
Bankovní účtySpořenípenzePůjčkyPojištěníInvesticeSpočtěte sibanky ...

Rekonstrukci bydlení hradí Češi často kombinací půjčky a vlastních úspor

9.8.2016  |  Monika Šimůnková, zpráva Wüstenro
  


Rekonstrukci bydlení hradí Češi často kombinací půjčky a vlastních úsporVětšina lidí si svůj byt či dům v průběhu času vylepšuje, upravuje či rekonstruuje. Pro rekonstrukci se lidé rozhodují ve chvílích, kdy zařízení přestává plnit svou funkci nebo se přestane líbit. Větší část lidí se pro úpravu bytu rozhoduje v době, kdy v jejich životě nastává větší změna, jako je například narození dítěte, přistěhování partnera či ze zdravotních důvodů. Podle aktuálního průzkumu finanční skupiny Wüstenrot využívá třetina Čechů pro rekonstrukci kombinaci vlastní hotovosti s úvěrem. Pouze necelá tři procenta lidí nemá problém si půjčit na celou rekonstrukci.


Své bydlení si alespoň jednou za život vylepší téměř každý. Podle zjištěných informací má rádo změnu 11 % lidí a pouští se do úprav poměrně často. Více než čtvrtina si zpříjemňuje bydlení pořízením drobností, ale do větších úprav už se nepouští. Podle průzkumu si bydlení nevylepšuje jen 8 % Čechů.

Třetina respondentů řeší rekonstrukce, až když zařízení dosluhuje nebo se přestane líbit. Pětina lidí provádí větší úpravy bytu v případě, že očekávají nějakou změnu v rodině, nejčastěji jsou to lidé ve věku 36 až 44 let.


„Je to logické, že právě tato generace řeší přibývání dalších potomků či jejich dospívání, ale i nové vztahy.  A takové situace s sebou nesou i nutnost úpravy bydlení. Více než třetina respondentů (33,6 %) se chystá k nějaké zásadní úpravě či rekonstrukci například kuchyně či koupelny v případě, že staré zařízení již dosloužilo nebo se přestalo líbit. Citelnější zásah do bydlení tak provádějí méně často, nejvíce lidé nad 45 let,“ komentuje výsledky průzkumu Pavlína Musilová, která je odpovědná za řízení marketingu a PR finanční skupiny Wüstenrot a dodává, že každý desátý však miluje změnu natolik, že se do větších rekonstrukcí pouští i častěji než jednou za deset let.

Polovina Čechů zvládne financovat rekonstrukci ze svého



Více než polovina Čechů (56,2 %) je schopná si na úpravy bytu či domu ušetřit a zvládnou je financovat bez půjčky. Na vylepšení bydlení si nepůjčují především mladí lidé do 26 let, a to 67,6 %. Naopak nejméně se k této možnosti přiklání třicátníci a padesátníci, tedy generace, které buď zakládají rodinu, nebo podporují děti na studiích a jejich rodinná výdaje jsou vyšší.

Přehled půjček najdete zde

Téměř třetina dotázaných (30 %) řeší úpravy a rekonstrukce domácností kompromisem, a to kombinací naspořených peněz s půjčkou. „K této variantě se nejvíce kloní lidé od 27 do 53 let, nejméně ji využívají ti nejmladší a pak nejstarší generace. Ideální je pro tento účel využít Půjčku ProBydlení, protože na rozdíl od spotřebitelských úvěrů za ni klienti zaplatí výrazně nižší úrok a dostanou ji za lepších podmínek,“ říká Musilová.

Na celou rekonstrukci si Češi půjčují jen minimálně



Průzkum také ukázal, že Češi jsou obezřetní a nechtějí se neuváženě zadlužovat. Že nemá problém s tím si půjčit na celou rekonstrukci či nové vybavení domácnosti, totiž odpovědělo jen 2,9 % dotázaných.

„Je chvályhodné, že je jen málo těch, kteří by neměli nic naspořeno a celou částku si chtěli půjčit. Toto odpovědné chování určitě také ovlivnila výuka finanční gramotnosti nejen na školách, ale i v médiích. Mnoho Čechů má také stavební spoření a takto naspořené finanční prostředky pak ve spojení s výhodným úvěrem využívá převážně na rekonstrukce a úpravy bytu a k pořízení nového vybavení domácnosti,“ dodává Musilová.


      
  





všechny články
Dále v rubrice

Vyplatí se platit nájem, nebo splácet hypotéku?

Obrázek: Dům a smlouva Řada rodin se rozhoduje mezi bydlením v nájmu a pořízením vlastního domova na hypotéku. Obě možnosti mají své výhody i nevýhody. Z pohledu budování majetku je vždy výhodnější pořízení vlastní nemovitosti na hypotéku. Při rozhodování mezi nájemním bydlením...

Jak financovat nemovitost bez hypotéky

Obrázek: Hypotéka Financování bydlení bez hypotečního úvěru. Možností je několik. Jaké to jsou a jaké mají klady a zápory?

Digitalizace bank - co si nově můžete sjednat online?

Obrázek: Digitalizace Banky svým klientům stále více nabízejí možnost sjednání produktů a služeb z pohodlí domova. Novinky v online sjednání představila Raiffeisenbank a ČSOB. Raiffeisenbank umožňuje od poloviny března právnickým osobám zakládat účty online a klienti ČSOB...

Odměna až 24 000 Kč nebo televize. Jaké jsou nové odměny bank?

Obrázek:Běžné účty slevy a bonusy UniCredit Bank nabízí až 24 000 Kč při sjednání nové půjčky. Air Bank spouští svět výhod Unity. Jaké výhody a odměny nabízejí banky v dubnu? Přehled slev a bonusů najdete v našem článku...

všechny články v rubrice









   
 
Minutová půjčka
Minutová půjčka od 4,8 % p.a.
Raiffeisenbank




Bankovní účtySpořeníPenzePůjčkyPojištěníInvesticeSpočtěte siBanky, pojišťovny, ...DomůO FinparáděTiskRedakceNapište nám  


Finparáda - finance na dlani   Všechna práva vyhrazena
Scott & Rose, s.r.o., U Chaloupek 410/5, 182 00 Praha 8, IČ: 26148374, DIČ: CZ26148374, Email: redakce@finparada.cz