Finparáda Vám pomůže vybrat ten nejvhodnější finanční produkt
Bankovní účtySpořenípenzePůjčkyPojištěníInvesticeSpočtěte sibanky ...

Češi vědí, že by měli pravidelně aktualizovat pojistné smlouvy. Téměř polovina to ale neřeší

17.10.2023  |  Tomáš Smetana, zpráva KB | foto: Unsplash
  


Češi dle průzkumu KB Pojišťovny uzavírají pojištění, protože mají strach ze ztráty střechy nad hlavou a následného placení škody ze svých úspor. Pojistné smlouvy by měly být pravidelně revizovány a aktualizovány, aby odrážely jak změny v osobních nebo obchodních okolnostech pojištěnce, tak i vývoj v oblasti pojistných produktů a regulace. Z průzkumu ale vyplývá, že téměř polovina Čechů situaci neřeší z důvodu, aby nemuseli více platit.


V nedávném průzkumu KB Pojišťovny, v němž bylo osloveno přes 1000 respondentů, se ukázalo, že hlavním důvodem pro uzavření pojištění je strach ze ztráty střechy nad hlavou a následného placení škody ze svých úspor. Z výzkumu vyplynulo několik dalších důležitých zjištění, která nabízejí pohled na to, jaký význam má pojištění majetku pro obyvatele a jaké jsou jejich obavy a potřeby.

Jako nejčastější důvod pro sjednání pojištění uvedli dotazovaní strach ze ztráty střechy nad hlavou (45 %) a také obava z úhrady škody ze svých úspor (42 %). Pro velkou část respondentů bylo pojištění nutností - 38 % uvedlo, že by bez pojištění nemovitosti nedostalo hypotéku. Desetina oslovených přiznala, že žije „nadoraz“ a případnou škodu, hlavně pokud by byla vyšší, by nezvládla sama zaplatit.

Přehled neživotního pojištění na Finparádě najdete zde


„Strach ze ztráty domova, který respondenti vyjádřili, logicky katapultoval požár na špici nejvíce obávaných rizik. Přestože požár nebývá ve statistikách četnosti pojistných událostí na předním místě, pro 60 % oslovených je největším strašákem, protože způsobuje nejvyšší a devastující škody.“ říká Martin Svoboda z KB Pojišťovny.

Teprve s větším odstupem následují další rizika, kterých se respondenti obávají – vichřice, tornáda a krupobití, vloupání, loupež a vandalismus či vodovodní škody. Co se týče povodní, tak zajímavým zjištěním bylo, že 6 z 10 dotazovaných vůbec netuší, v jaké povodňové zóně se jejich nemovitost nachází.

Pokud jde o zkušenosti s pojistnými událostmi, tak 38 % dotázaných uvedlo, že již mělo na svém majetku škodu. Nejčastějšími událostmi byly vodovodní škody a poškození způsobené vichřicemi a krupobitím. Vodovodní škody figurují i ve statistice KB Pojišťovny na prvním místě a úhrady za ně se většinou pohybují kolem 20 tisíc Kč. Ale mohou být i milionové. Škoda ve výši přes 3 miliony korun vznikla klientovi, kterému praskla hadice u tepelného čerpadla a voda poškodila nejen všechny podlahy, ale také vybavení domu. Prasklý hlavní vodovodní řad, který vypustil klientce do nedalekého domu tisíce litrů vody z poškozeného potrubí, byl příčinou pojistné události, jejíž úhrada se vyšplhala na 1,7 milionu korun.

Informovanost o hodnotě svého majetku prokázali dotázaní překvapivě vysokou - téměř 89 % respondentů alespoň přibližně dokázala vyčíslit hodnotu svého majetku, včetně vybavení domácnosti, osobního majetku, elektroniky a domácích spotřebičů. U smluv, které jsou starší než dva roky, ví 84 % klientů, že by ji měli aktualizovat, ale 41 % to neřeší, protože by museli platit vyšší pojistné. 16 % klientů neví, že by měli smlouvu aktualizovat.

Na podzimní měsíce připravila KB Pojišťovna novou akční nabídku, kdy při sjednání smlouvy na produkty MojePojištění Majetku a Majetek do 3. 12. 2023 se spoluúčastí 1 000 Kč pojišťovna uhradí při první škodě spoluúčast 1000 Kč za klienta. Nabídka platí i pro klienty, kteří by si chtěli sjednat životní pojištění. Ti pro změnu obdrží dvojnásobné pojistné plnění v případě závažného onemocnění.

Další slevy a bonusy v rámci pojištění můžete najít zde

Žebříček pojištění Obrázek: Pokračuj
Kalkulačka neživotního pojištění Obrázek: Pokračuj
Sjednání pojištění Obrázek: Pokračuj


      
  



Žebříček s nejlepšími spořicími účty podle odborníků - zde
Přehled celé nabídky životního pojištění - zde

reklama

Spořicí účet + s výhodnou sazbou až 5,20 % p.a.více
Termínovaný vklad - garantovaná úroková sazba až 5,3 % p.a. u měsíčního vkladuvíce
Účet OPEN - úrok až 5,5 % p.a.více




všechny články
Dále v rubrice

Proč si zřídit úrazové pojištění a jak ho vybrat?

Obrázek: Podpis smlouvy Životní pojištění kryje rizika, se kterými se může člověk během svého života setkat. Před uzavřením životního pojištění je velmi důležité určit rizika, která chcete zajistit a podle toho zvolit vhodný produkt. Martin Pejsar radí, kdo si může pojištění sjednat...

Denní zprávy

Obrázek: Denní zprávy Zajímá vás svět finančních produktů a služeb, ale i ekonomická témata? Každý všední den pro vás připravíme přehled těch nejzajímavějších informací a novinek z finančního trhu za den předchozí. Sledujte naše...

Češi jsou národ fanoušků a banky chtějí být u toho

Obrázek: KB hokejsita Co Čech, to fanoušek. Bez nadsázky se dá říct, že fanouškovství mají Češi v krvi. Tři čtvrtiny z nás totiž někomu aktivně fandí, ať už konkrétnímu sportovci, národnímu týmu nebo...

Při cestě na Slovensko pozor na cestovní pojištění i pravidla silničního provozu

Obrázek: Slovenská dálnice Slovenská republika, s malebnými horami a vyhlášenými lázeňskými městy, přitahuje rok co rok mnoho návštěvníků z ČR. Nezapomínejme, že už delší dobu nejsme součástí jednoho státu a pravidla se tak mohou lišit. V článku najdete informace o...

všechny články v rubrice









   


Bankovní účtySpořeníPenzePůjčkyPojištěníInvesticeSpočtěte siBanky, pojišťovny, ...DomůO FinparáděTiskRedakceNapište nám  


Finparáda - finance na dlani   Všechna práva vyhrazena
Scott & Rose, s.r.o., U Chaloupek 410/5, 182 00 Praha 8, IČ: 26148374, DIČ: CZ26148374, Email: redakce@finparada.cz