Finparáda Vám pomůže vybrat ten nejvhodnější finanční produkt
Bankovní účtySpořenípenzePůjčkyPojištěníInvesticeSpočtěte sibanky ...

Blíží se vám konec fixace hypotéky? Víte na co si dávat pozor při změně smlouvy?

13.11.2023  |  Veronika Křivská, zpráva FinGO.cz | foto: Depositphotos
  


Obrázek: Dům a smlouvaHypotéka je dlouhodobý závazek až na 30 let, a je proto nutné počítat s mnoha situacemi, které mohou po dobu jejího dlouhého trvání nastat. Sazby se pohybují nahoru a dolů, inflace vzrostla, trh s nemovitostmi stagnuje. Přinášíme 7 tipů, na co si dávat pozor při změně smlouvy.


Pokud máte uzavřenou hypoteční smlouvu s fixací, tedy s dobou, po kterou platí dohodnutá pravidla a pevně stanovená úroková sazba, jistě vás čeká doba, kdy fixace úrokové sazby skončí. Právě pro ty, které nyní čeká nastavení nové fixace, přinášíme 7 tipů, jak je možné snížit měsíční splátky a optimalizovat si hypoteční smlouvu.


7 tipů, jak snížit budoucí splátky




1. Délka fixace



Při uzavírání hypoteční smlouvy s fixací je nutné zvážit, jaká délka fixace nejlépe odpovídá vaší finanční situaci a jaká jsou vaše očekávání do budoucna. Zda raději riskujete, nebo se vám s bankou nechce nic řešit. Volba mezi kratšími a delšími fixacemi závisí nejen na tom, jaká míra rizika je pro vás pohodlná, ale i na budoucím vývoji ekonomiky.

Hypoteční specialisté z Fingo.cz uvádějí, že jsou sazby v současné době na vrcholu, a proto nemá smysl volit dlouhodobou fixaci třeba na 7 - 10 let. Oproti tomu fixace na 1 rok zrovna tak pozbyla smysl, protože se neočekává, že by se snížení základní sazby dostavilo tak rychle. Navíc je roční fixace drahá, jelikož sazba dosahuje až 7 %.  

2. Podpora hypotečního specialisty



Jeden z evergreenů osobních financí. Pokud si nejste jisti ohledně konce fixace a dalšího postupu s hypoteční smlouvou, specialista, který se orientuje na trhu, vám může výrazně pomoci s rozhodováním a učiněním těch správných kroků.

3. Úrokové sazby



Aktuální ekonomická situace, kdy jsou sazby vyšší, naznačuje, že se sazby budou v několika následujících letech snižovat. Z tohoto důvodu se doporučuje volit spíše kratší fixaci, například tříletou, abyste mohli následovat klesající trend sazeb. Nejvýhodnější sazby nabízejí banky u pětiletých fixací.

Dá se říci, že se v této kategorii o klienty doslova perou. Nabízejí různé akční sazby na určité období, kde se sazby dostanou až pod 5,5 %. Banky si tak zajistí loajalitu klienta na mnohem delší dobu.

Žebříček s nejlepšími hypotékami a spotřebitelskými úvěry podle odborníků - zde
Kalkulačka spotřebitelských úvěrů, nejvýhodnější bankovní půjčky - zde

4. Refinancování



Před koncem fixace můžete rovněž zvážit možnost refinancování hypotéky. To zahrnuje buď přechod k jiné bance s výhodnějšími podmínkami, nebo změnu délky fixace a snížení měsíční splátky. Refinancování ovšem může být komplexní, proto je nejlepší variantou, pokud to zkonzultujete s odborníkem.

Při refinancování můžete svoji hypotéku i navýšit, pokud potřebujete peníze například na modernizaci svého bydlení. Navýšit ji ovšem můžete i bez udání účelu (tzv. neúčelová část). Při refinancování do jiné banky se připravte na to, že musíte dokládat svoji bonitu. Například ve FinGO dokážou bonitu ověřit až u devíti poskytovatelů. Pro refinancování musíte mít i dostatečnou zástavu a samozřejmě se nelze vyhnout nutným poplatkům, třeba za vklad do katastru nemovitostí.

5. Připravenost



Proaktivní přístup je klíčový. Mějte na paměti termín konce fixace a včas kontaktujte svého hypotečního poradce. Banky už mohou nabízet nové podmínky a sazby, a tak je důležité v předstihu vše zjistit.

6. Prodloužení splatnosti



Při zvýšení splátek po konci fixace můžete zvolit prodloužení doby splácení, čímž se sníží měsíční splátky, ale zvyšují celkové náklady na úroky. Tato volba je vhodná pro ty, kteří potřebují krátkodobě snížit zátěž splátek.

Jen je potřeba si dát pozor, aby byla splatnost do věku 70 let (jen výjimečně 72 let). Pokud by splatnost měla být do vyššího věku, museli byste do smlouvy přidat spoludlužníka, který bude mladší.

7. Finanční rezerva



Jistě se to snáze řekne, než udělá, ale je v tomto období obzvláště dobré zvážit tvorbu finanční rezervy. Rezervy lze v dnešní době tvořit mnoha způsoby, ať už různým spořením nebo aktivním investováním.

V takovém případě je opět vhodné obrátit se na investiční specialisty. Rezervy vám umožní zaplatit mimořádné splátky hypotéky, čímž se sníží dluh, a tím i výše měsíční splátky. Rezervy tak mohou vést k vyšší finanční flexibilitě.


Žebříček hypotečních úvěrů Obrázek: Pokračuj
Kalkulačka hypotečních úvěrů Obrázek: Pokračuj
Sjednání hypotečního úvěru Obrázek: Pokračuj


Ohodnoťte hypoteční úvěry 

Máte sjednaný hypoteční úvěr? Vyjádřete pomocí smajlíků vaši spokojenost či nespokojenost. Hodnotit můžete ZDE.
 
Obrázek: Smajlíci


      
  






všechny články
Dále v rubrice

Vyplatí se platit nájem, nebo splácet hypotéku?

Obrázek: Dům a smlouva Řada rodin se rozhoduje mezi bydlením v nájmu a pořízením vlastního domova na hypotéku. Obě možnosti mají své výhody i nevýhody. Z pohledu budování majetku je vždy výhodnější pořízení vlastní nemovitosti na hypotéku. Při rozhodování mezi nájemním bydlením...

Jak financovat nemovitost bez hypotéky

Obrázek: Hypotéka Financování bydlení bez hypotečního úvěru. Možností je několik. Jaké to jsou a jaké mají klady a zápory?

Digitalizace bank - co si nově můžete sjednat online?

Obrázek: Digitalizace Banky svým klientům stále více nabízejí možnost sjednání produktů a služeb z pohodlí domova. Novinky v online sjednání představila Raiffeisenbank a ČSOB. Raiffeisenbank umožňuje od poloviny března právnickým osobám zakládat účty online a klienti ČSOB...

Odměna až 24 000 Kč nebo televize. Jaké jsou nové odměny bank?

Obrázek:Běžné účty slevy a bonusy UniCredit Bank nabízí až 24 000 Kč při sjednání nové půjčky. Air Bank spouští svět výhod Unity. Jaké výhody a odměny nabízejí banky v dubnu? Přehled slev a bonusů najdete v našem článku...

všechny články v rubrice









   
 
Minutová půjčka
Minutová půjčka od 4,8 % p.a.
Raiffeisenbank




Bankovní účtySpořeníPenzePůjčkyPojištěníInvesticeSpočtěte siBanky, pojišťovny, ...DomůO FinparáděTiskRedakceNapište nám  


Finparáda - finance na dlani   Všechna práva vyhrazena
Scott & Rose, s.r.o., U Chaloupek 410/5, 182 00 Praha 8, IČ: 26148374, DIČ: CZ26148374, Email: redakce@finparada.cz