Finparáda Vám pomůže vybrat ten nejvhodnější finanční produkt
Bankovní účtySpořenípenzePůjčkyPojištěníInvesticeSpočtěte sibanky ...

Češi jsou sice stále chudí, ale jsou bohatší než občané většiny postkomunistických zemí

25.9.2013  |  Zdeněk Bubák


Češi jsou stále chudí. Na snímku Šanghaj.Podle studie o světovém bohatství, která detailně analyzuje úspory a dluhy domácností ve více než 50 zemích celého světa a kterou vypracovala společnost Allianz, se Česko umístilo na 27. příčce a o jedno místo si pohoršilo oproti loňské statistice. Jako jediní uvádíme celý žebříček TOP 40.


Michal
2.10.2013 11:13
Češi chudi?
Tak jsme chudí a nebo bohatí? 27 místo určitě není špatné, ale trochu mě to připomíná umístění našeho fotbalového reprezentačního týmu v žebříčku FIFA. Ten je v současné době na 32 pozici z více jak 200týmů. No to je nádherné umístění, jen tedy nechápu proč sportovní novináři nepíší, že naše repre má perfektní umístění. V jednom známém filmu spolu soutěžili vojenští piloti s tím, že se počítá pouze první místo, ve sportu se většinou berou první tři místa tzv. medailové, ostatí umístění jsou většinou nezajímavá.Chápu že chudoba ve třetím světě je obrovská, ale ČR má snad větší potenciál. Nebo si řekneme že to 27 místo je vlastně dobré a že by to mohlo být horší? A o to jde.
Odpovědět
Igor
2.10.2013 17:43
Re: Češi chudi?
Michale, je sice nesmysl srovnávat nesrovnatelné, ale zkusme to. Žebříček FIFA se staví z výsledků za poslední 4 roky a určitě jste si všiml, že ČR propadá. Novináři nepíší o umístění, ale o aktuálních výsledcích a předvedené hře. A ty nestojí za nic. Podíváme-li se naopak na starší Allianz reporty, tak ČR si polepšuje. Sice proti loňsku o příčku propadla, ale v bohatství na hlavu jsme na tom lépe (10,096 Euro letos oproti 9,408 Euro loni). Dokonce je o tom v letošní zprávě speciální odstaveček. Cituji: „Das starke Vermögenswachstum im vergangenen Jahr wurde maßgeblich von der positiven Entwicklung in Polen und der Tschechischen Republik bestimmt, wo sich die Privathaushalte über ein Plus von 9,8% und 6,8% freuen durften.“ Nakonec je to zmíněno i ve článku. Skoro to vypadá, že článek psal někdo jiný než nadpis. Podle článku jsme na tom dobře a zlepšujeme se, podle nadpisu a reakcí pana Bubáka se téměř plácáme v chudobě. Závěrem – česká fotbalová reprezentace má do dobrých výkonů stejně daleko, jako ČR k chudobě. Za to druhé buďme rádi a nerouhejme se. Jsme na tom rok od roku lépe (na rozdíl od fotbalu). A zlepšovat se samozřejmě může každý. I ten první.

Odpovědět
Radim
26.9.2013 9:23
Češi chudi?
Další chytrák, co si ve studii přečte, že jsou na tom Češi dobře, ale stejně do titulku napíše, že jsou chudí. Pane Bubáku, jeďte se podívat do zemí třetího světa.
Odpovědět

Redakce
1.10.2013 6:42
Re: Češi chudi?
Dobrý den,
rozumím připomínce. Také se omlouvám, že reaguji pozdě. Ale 27. místo z 50 zkoumaných zemí je podprůměr. Opravdu se to dá označit za spíše chudobu než bohatství. Samozřejmě ve srovnání s třetím světem je Česko relativně bohaté, ale vůči zemím v Západní Evropě, Severní Americe či Japonsku je stále chudé. Co s tím? Asi budeme muset více zabrat. Ale to se jednoduše nestane a budeme stále chudí - v průměru. Jinak je na každém, jak si to zařídí. S pozdravem Zdeněk Bubák
Odpovědět
Igor
1.10.2013 13:19
Re: Češi chudi?
Vážený pane Bubáku,
nekandidujete teď do parlamentu? Takhle úžasně dezinterpretovat výsledky a ještě se to snažit obhájit. Kdybyste si přečetl celou studii (https://www.allianz.com/v_1380013577000/media/press/document/130924_global_wealth_report_2013_de.pdf), tak zjistíte, že Allianz vyhodnocovala 52 NEJBOHATŠÍCH zemí světa. Na zemi je cca 195 států a Vy trváte na tom, že 27. pozice je chudá? Ve Vaší tabulce je pod průměrem už i osmnácté Irsko. Kdyby se Allianz rozhodla vyhodnotit 20 zemí, budete tvrdit, že jsou Němci chudí, protože jsou pod průměrem, a že Česká republika vlastně ani neexistuje? Ale je chvályhodné, že chcete zabrat.
Odpovědět

Redakce
1.10.2013 13:31
Re: Češi chudi?
Ano - asi to byla chyba dát do názvu článku, že jsou Češi chudí. To opravdu vůči státům třetího světa nejsou - například vůči Mali. Ale já si stále myslím, že obecně ve srovnání s podobnými národy chudí jsou. Na to, jaký mají Češi potenciál a kde se geograficky nacházejí, jsou chudí. Nechci se vracet do minulosti, co to způsobilo atd.
Odpovědět
Igor
2.10.2013 17:35
Re: Češi chudi?
Koho, prosím, myslíte tím pojmem "podobné národy"?
Odpovědět

Redakce
2.10.2013 21:57
Re: Češi chudi?
Členy EU (Belgie, Holandsko, Dánsko, Švédsko, Finsko, ...) + Švýcarsko a Norsko.
Odpovědět
Igor
4.10.2013 9:36
Re: Češi chudi?
Dobré ráno, pokud myslíte zcela vážně, že bychom měli být v současné době srovnatelní s Vámi jmenovanými státy, a nesnažíte se tu jen obhájit neobhajitelné, pak byste, si myslím, měl přestat psát ekonomické články a zkusit sci-fi.
Odpovědět

Redakce
4.10.2013 10:32
Re: Češi chudi?
Jen píšu, že Češi jsou chudší, než jmenované národy. Nic jiného. O tom celá diskuse je, jestli jsou bohatí - vy si myslíte, že ano. Já říkám, že ne - a vy jste ze mně vymámil, v porovnání s kým si myslím, že jsme chudí. No tak co prosím chcete? To je vše. A asi by bylo lepší psát bez invektiv. Končím prosím s diskusí v tomto vláknu.
Odpovědět


Přidejte svůj názor:





Odeslat


    



Žebříček s nejlepšími podílovými fondy podle odborníků - zde
Porovnání podílových fondů. Který je nejvýnosnější, jaké si účtují poplatky? - zde





Dále v rubrice

Žebříček podílových fondů na Finparádě za měsíc duben

Obrázek: Pódium vítězů Podílový fond je soubor majetku (například akcií a dluhopisů), který je obhospodařován investiční společností. Jde o tzv. kolektivní způsob investování. Na Finparádě se zaměřujeme na podílové fondy z nabídky tuzemských pojišťoven a bank...

Přehled dluhopisů na Finparádě za měsíc duben

Obrázek: Ilustrace robo advisor Dluhopis, nebo také obligace či bond, je druh cenného papíru, který je pro investory jednou z možností zhodnocení peněz a pro vydavatele možností, jak si výhodně zajistit dlouhodobější zdroj financování. Na Finparádě se zaměřujeme na dluhopisy...

Zvyšte výnos, investujte

Investování začíná být pro mnoho Čechů populární. Úrokové sazby u běžných vkladových produktů se dále snižují, a tak se není čemu divit. Jaké jsou rady pro snížení rizika u investování?

Menší riziko a větší výnos: Jak rozumně rozdělit investice a dosáhnout stabilního růstu

Obrázek: Laptop investování Žít z výplaty do výplaty je čím dál tím častějším tématem napříč českou společností. Nejhůř je na tom zatím Generace Z, která je vesměs smířená s tím, že v životě bude hledat jiné a daleko snáz dosažitelné hodnoty, než je soukromé vlastnictví bytu...

všechny články v rubrice









   


Bankovní účtySpořeníPenzePůjčkyPojištěníInvesticeSpočtěte siBanky, pojišťovny, ...DomůO FinparáděTiskRedakceNapište nám  


Finparáda - finance na dlani   Všechna práva vyhrazena
Scott & Rose, s.r.o., U Chaloupek 410/5, 182 00 Praha 8, IČ: 26148374, DIČ: CZ26148374, Email: redakce@finparada.cz