Finparáda Vám pomůže vybrat ten nejvhodnější finanční produkt
Bankovní účtySpořenípenzePůjčkyPojištěníInvesticeSpočtěte sibanky ...

Technologický vizionář v čele IT Monety: Jak z banky udělat start-up?

25.9.2019  |  Zdeněk Bubák
  


Obrázek: Vladimír Klein, Moneta Money BankZ obyčejného programátora se vypracoval ve vysokého manažera. Vladimír Klein se podílel na projektech v pěti evropských zemích a teď spolupracuje na agilní transformaci Moneta Money Bank. Vede tři stovky zaměstnanců a baví ho, když věci mají spád.


„Líbí se mi, jak se všechno vyvíjí a mění. Člověka to udržuje ve střehu, dělá ho to schopnějším a adaptabilnějším do budoucna. Co naplat, svět se zrychluje,“ říká šéf IT oddělení Monety Vladimír Klein (na úvodním snímku). Narodil se na východě Slovenska, jako kluk chtěl vyhrát mistrovství světa v šachu. Vystudoval Technickou univerzitu v Košicích a po revoluci odešel do Prahy.

Nejprve programoval a vyvíjel software pro Teslu Hloubětín, pak nastoupil do banky. Měl tam na starost správu počítačových systémů, později vedl svůj vlastní tým. Za čtyři roky se přihlásil na konkurz do Radiomobilu, který poskytoval mobilní síť Paegas. Vedlo se mu tak dobře, že vzápětí získal práci v sesterském T-Mobilu v Holandsku. Mělo to být jen na tři měsíce, zůstal tam ale čtyři roky. V roce 2016 přijal ředitelský post v Deutsche Telekom a vedl několik týmů v pěti státech Evropy.

Žebříček s nejlepšími osobními účty podle odborníků - zde
Kalkulačka Vám odpoví, která banka nabízí účet s nejnižšími poplatky - zde


Němci, Holanďané, Indové a Číňané



„Třeba Holanďané o věcech rádi diskutují a hledají, jak se dobrat k cíli. Také jsou velice otevření k různým národnostem, v týmu jsem měl kolegy snad ze všech světadílů. Němci zase mají rádi dochvilnost, přesné plány a důslednost v jejich plnění. Technicky věcem velice dobře rozumí,“ vypráví o svých zahraničních zkušenostech.

„Při spolupráci s některými lidmi z Indie nebo Číny jsem zjistil, že odpověď ano nemusí znamenat, že skutečně dodají to, co jste chtěli. Také se v těchto kulturách neodporuje šéfovi, co řekne, to se dělá - někdy i bez ohledu na to, jestli to dává smysl,“ dodává.

Čtěte také zde:
Kdo získal Cenu Finparády za rok 2018?


Doba se změnila



Moneta od nedávna funguje „agilně“. Co to znamená? Úplně jiný způsob práce. „Zaprvé jsme úzce propojili produktové manažery s IT, protože bez toho už to dnes nejde. Pak jsme předělali organizaci tak, aby lidé různých specializací pracovali v kompaktních týmech podle jednotlivých produktů, jako jsou hypotéky, půjčky, pojištění a podobně. A zavedli jsme nový systém, v němž zaměstnanci mohou o své práci více rozhodovat, všechny procesy jsou rychlejší, ať jde o schvalování, vývoj, testování, dodávky technologií, updaty a tak dál. Netrvá to roky, ale měsíce, nebo ještě lépe pár týdnů,“ vysvětluje Klein.

V praxi jsou týmy schopné pracovat rychleji a efektivnější. Ne všem ale takovéto nastavení vyhovuje. „Většině lidí to vyhovuje. Jistě, že se najdou zaměstnanci, kteří odmítají přijmout odpovědnost, nesou těžce změny, takoví zpravidla sami odcházejí. Naopak jiní lidé vidí šanci se posunout, získat nové zkušenosti a znalosti. Agilní řízení k nám také láká pracovníky z jiných, nebankovních oborů,“ říká šéf IT.

Agilitu nejde ale provozovat všude. Například v právním sektoru by tato metoda neobstála. „Tam si žádné testování typu pokus-omyl dovolit nemůžete,“ podotýká Klein. A jak vidí budoucnost?

„S automatizací a příchodem robotů bude IT potřeba stále více. Bude se zdokonalovat internet věcí, vše bude on-line a kdo s tím bude umět pracovat, bude mít jednodušší život. Jsem opravdu rád, že jsem si zvolil tenhle obor. Má pro lidi čím dál lepší zvuk, chtějí v něm pracovat. A to nejen v ryze technologických firmách, ale i v bankách, které se do IT přesouvají. Bude to i nadále výjimečná práce,“ myslí si vedoucí IT Monety.

Obrázek: Moneta Money Bank

reklama

Spořicí účet + s výhodnou sazbou až 5,20 % p.a.více
Termínovaný vklad - garantovaná úroková sazba až 5,3 % p.a. u měsíčního vkladuvíce
Stavební spoření od Buřinky - dvojnásobná státní podpora na 5 let, sjednání zdarma a bonus za vklad až 8 500 Kčvíce
Účet OPEN - úrok až 5,5 % p.a.více




      
  





všechny články
Dále v rubrice

Online účet založíte jak pro firmu, tak i pro děti

Obrázek: Muž u notebooku Pro koho je možné založit účet online? Kromě klasické nabídky pro fyzické osoby umožňuje od poloviny března Raiffeisenbank zakládat účty online právnickým osobám. Dále mohou klienti mBank otevřít běžný účet pro své děti bez nutnosti navštívit pobočku...

Denní zprávy

Obrázek: Denní zprávy Zajímá vás svět finančních produktů a služeb, ale i ekonomická témata? Každý všední den pro vás připravíme přehled těch nejzajímavějších informací a novinek z finančního trhu za den předchozí. Sledujte naše...

Češi jsou národ fanoušků a banky chtějí být u toho

Obrázek: KB hokejsita Co Čech, to fanoušek. Bez nadsázky se dá říct, že fanouškovství mají Češi v krvi. Tři čtvrtiny z nás totiž někomu aktivně fandí, ať už konkrétnímu sportovci, národnímu týmu nebo...

Index termínovaných vkladů v dubnu

Obrázek: Termínoindex Termínoindex nadále klesá. Nejvýrazněji si pohoršil roční vklad. Nejvyšší sazbu aktuálně nabízí Banka CREDITAS a Max banka s 5,3 % p.a. u měsíčního vkladu...

všechny články v rubrice









   


Bankovní účtySpořeníPenzePůjčkyPojištěníInvesticeSpočtěte siBanky, pojišťovny, ...DomůO FinparáděTiskRedakceNapište nám  


Finparáda - finance na dlani   Všechna práva vyhrazena
Scott & Rose, s.r.o., U Chaloupek 410/5, 182 00 Praha 8, IČ: 26148374, DIČ: CZ26148374, Email: redakce@finparada.cz